"Nem a Heti hetestől várják a választ"

Vágólapra másolva!
Ónodi Görgy, a múlt héten tízedik születésnapját ünneplő műsor főszerkesztője szerint túloz az, ki véleményformáló erőt tulajdonít a Heti hetes-nek, hiszen felnőttek nézik, akiknek pár poén, beszólás nem változtatja meg politikai preferenciáját. ORTT-s ügyük mostanában kevesebb van, a buli is jól sikerült, noha két régi szereplő nem ment el.
Vágólapra másolva!

Hogyan emlékszik a kezdetekre?

- Az akkori programigazgató, Árpa Attila mutatta meg a német műsort, hogy ilyesmit kellene készítenünk. Ott hat újságíró és egy moderátor beszélgetett, volt a műsorban végszavazás is, de én már akkor mondtam, hogy nálunk abban a formában, megírt szövegekkel nem menne, nekünk valami spontánabb kell. Kértem, hogy legyen egy 'nulladik' adás, hogy lássuk, hogy működik. És az ötödik perctől már tudtuk, hogy megvan a műsor. Pécsi Ildikó, Bodrogi Gyula, Verebes István, Heilig Gábor, Farkasházy Tivadar, Bajor Imre és Csiszár Jenő voltak benne.

Voltak jobb és rosszabb periódusok? Olyan, mikor megszűnés fenyegette a Heti hetes-t?

- Olyan soha nem volt, hogy bizonytalan lett volna a folytatás. Hullámvölgyekre sem emlékszem, inkább kuriózumokra. Ilyen volt, mikor a 2001-es terrortámadások miatt az RTL Klub nem akart műsort. Én erre azt mondtam, hogy lehet komoly beszélgetéssel is feldolgozni a témát, és bejött, mert nagyon jó nézettség mellett ment az adás. Aztán volt 1999-ben egy nőnapi adás, akkor hét nő és hét férfi volt a műsorban.

Pénteken kezdtek, szombat is adásnap volt sokáig, egy ideje viszont vasárnap megy. Végleges?

- Szerintem igen. Eleinte sok levelet kaptunk fiataloktól, hogy pénteken, majd szombaton nem tudják nézni a műsort, mert buliznak, diszkóban vannak. Mostanában inkább dolgozó emberek írnak, hogy későn van, munkába kell menniük reggel. Tökéletes időpont nincs, de szerintem ez még a legjobb.

Volt olyan az évek során, hogy valaki nemet mondott a meghívásra?

- Nem. Rutinom van már abban, hogy tudjam, kit nem érdemes hívni, mert nem jönne. A fix tagok mellé ritkán kell csak beugró ember, de arra a helyre is van több, bevált jelöltünk.

És olyan volt, hogy valaki kevesellte a pénzt?

- Nem, mindenki ugyanakkora gázsit kap. Az állandó embereink és a ritkábban látott vendégek is.

rtl klub, bársony bence

Nagyobb viták lennének, ha több jobboldali gondolkodású közéleti személyiség is beülhetne az érezhetően szocialista vagy liberális alapcsapatba.

- Sokszor volt ilyen. Fábry Sándor is volt nálunk háromszor, de Kokó is, akire azért bajosan lehetne azt mondani, hogy baloldali. Hajós például liberális, de sokan emlékezhetnek rá, hogy lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, az akkori miniszterelnököt. És a Népszabadság sem támadott volna mindet annyit, ha nyíltan baloldaliak lennénk.

Mégis gyakran Orbán Viktoron megy a nevetgélés, és mintha a kormányon lévők kevesebbet kapnának.

- Ettől falnak tudok menni! Nem "orbánviktorozás" megy, ő csak a hírekben szerepel. Ha azt mondja, hogy a kormányzásra készen áll, akkor ez egy hír, amire reagálni kell egy ilyen műsorban. Most tíz adáson keresztül régi bejátszások lesznek a Heti hetes-ben, ezért visszanéztem mind a 404 adást, ami volt, és állíthatom, hogy a baloldal is annyit kap, mint a jobboldal. Arra senki nem emlékszik, mikor Medgyessyt bírálták, mikor Szili Katalin jelölésén nevettek, mikor Horn Gyula illuminált állapota volt a téma. Egyszerűen sokan nem hallják meg azt, mikor a kormánynak szólnak be a szereplőink, de amint elhangzik Orbán neve, sok tévéző menten a plafonig ugrik. Beszéltünk Gyurcsány Ferenc elszólásairól is, a terrorista arab focistáról, az öregecskedő feleségről, a gyermekmegtalálási ügyről.

rtl klub, bársony bence

Több fotó a 10. születésnapi buliról itt!

De nagyjából hasonlóan gondolkodnak a szereplők, nincs ellenzék.

- Nem értek ezzel egyet, mert ha így lenne, akkor nem lennének viták. Kemény kritikát kap a baloldal is, ha rászolgált. Bármi, amit mond a kormány, arra reagál a Fidesz, nálunk meg ez is, az is hír.

Az RTL Klub nem cenzúrázott az évek során?

- Nem szólt bele a csatorna soha, mi menjen adásba. Szabad kezet kaptam. Ez persze feltételez egyfajta önkontrollt, tudom, mi szalonképes, és mi nem az.

A 2002-es választások előtt úgy volt, hogy leáll a műsor másfél hónapra, mert az RTL nem akarta befolyásolni a közhangulatot. Hogyan emlékszik erre?

- A csatorna gesztusa volt, hogy választások előtt ne legyen politizálás egy szórakoztató műsorban. A nézők azonban nagyszámban tiltakozni kezdek, és az RTL Klub megváltoztatta korábbi döntését, így a műsor mehetett tovább a kampány alatt is.

rtl klub, bársony bence

Több fotó a 10. születésnapi buliról itt!

De azt csak belátja, hogy véleményformáló ereje van a műsornak!

- Ha erre igennel válaszolnék, akkor azt jelentené, hogy lebecsülöm az embereket. Szerintem ugyanis aki hezitál, akinek nincs határozott, politikai elképzelése, az nem Fábrytól vagy a Heti hetes-től várja a választ, a megoldást. Én felnőttnek tartom a tévézőket, akik nem azért szavaznak ide vagy oda, mert Gálvölgyi ezt vagy azt mondta. Szerintem a nézőink kilencven százaléka amúgy nem erősen elkötelezett, olyanok követik a műsort, akik egyszerűen szórakozni akarnak. Mert fő célunk elérni, hogy nevessenek.

Mostanában kevesebb az ORTT-s ügye a műsornak. Miért van ez?

- Korábban volt egy mániákus feljelentőnk, aki évente többször is támadta a műsort. Egészen döbbenetes dolgokért, így például azért, hogy nem mondjuk be minden hírnél, honnan van az információ. Holott nem vezércikkeket, publicisztikákat olvasunk be, hanem híreket. XY ezt mondta, ez tény. Az ORTT-re, a bírósági ügyekre visszatérve, Grespik idejében volt az aranykor: rengeteg nézőnk volt, a személye számos nagyon vidám percet hozott. Annyit azóta sem röhögtünk, mint azokban az időkben.