Juszt László jogi útra viszi az ügyét

Vágólapra másolva!
Nem csak a Nap-kelte tűnik el az MTV-ről, A Tévé ügyvédje sem indul el ősszel: Juszt László lapunknak elmondta, megteszi a szükséges jogi lépeseket. Baló György műsora nem indul el, de Szombathy Pál sem tér vissza az A la carte-tal, őt nem is értesítették hivatalosan az MTV-től.
Vágólapra másolva!

Juszt László az [origo]-nak elmondta, hogy kedden lett volna adásban a korábban jó nézettséget szállító A Tévé ügyvédje, de neki is csak szerdán szóltak, hogy többet nem lesz képernyőn a műsor. Három hétre dolgoznak előre, így három adás van felvéve, dobozban, melyeket az MTV nem tervez leadni. A műsorvezető közölte, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket, megvédi érdekeit, és igyekszik elfelejteni az MTV-t. Bár, mint mondta, "lassan már nincs is mit elfelejteni".

A Tévé ügyvédjé-t, mint minden műsort, melyben részt vett 1990 óta, levédte, de ez nem jelenti azt, hogy hasonlót nem gyárt a közeljövőben a köztévé. Juszt szerint a műsor az MTV kérésére indult külső gyártásban, cége, a Beacon Kft. készítette, majd két évre rá már belső gyártásban készült az adás. "Fel kellett számolni az irodát, a szerkesztőséget, de aztán megint azt akarta az MTV, hogy külsőben készüljön, mert nem lehetett felvenni több embert" - emlékezett. A szerződéséről elmondta, hogy mindig hat hónapra szólt előre, így az idén tavasszal-nyáron szóban megbeszélteket leírták, a szerződést el is juttatták hozzá: ez neki meg is felelt, aláírta, de az MTV vezetői már nem szignálták. Juszt politikát sejt a változások mögött, és úgy érzi, hogy beskatulyázták, így fölösleges volt az ilyesféle műsoroktól visszavonulnia.

Sem Baló, sem Szombathy

Szombathy Pál 2007 tavasza óta vezette a belső gyártásban készülő A la carte-ot, ő külsősként. Az [origo]-nak elmondta, hogy 150 ezer forintot kapott adásonként, számlára. Sejtette, hogy anyagi gondok vannak, mert augusztusban szóba sem került a folytatás, de bízott benne, hogy a takarékosság miatt szeptember 20-ra halasztott őszi rajt után indulhat. Úgy látja, hogy a hazai viszonyok ismeretében nem is meglepő, hogy ő máig nem is kapott hivatalos értesítést az MTV-től arról, hogy lekerült a struktúrából a beszélgetős műsor.

Baló György Székely Ferenccel indított volna egy új műsort az MTV-n, Szerintem címmel, de a Népszabadságnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a külsősökre vonatkozó tilalom miatt az MTV-vel nem lesz szerződés, annak ellenére, hogy a műsor főcíme és a promóciós anyagok is elkészültek. A lapnak elmondta, hogy korábban több televíziós műsortervet is kidolgozott, ezek közül néhányat elő lehetne venni, bár a pénzhiány korlátokat állíthat az új műsorok elé. "Sok múlik azon, miként alakul a tévé jövő évi költségvetése" - fűzte hozzá.