Az MTV tagadja, hogy szerződéseket bontott volna

Vágólapra másolva!
Nem lesz Beugró, se Csináljuk a fesztivált, se Tűzvonalban, alig készül új, szórakoztató műsor - de az MTV sajtóosztálya szerint nem bontotta fel külsős szerződéseit a csatorna. Ami biztos, hogy jelentős költségcsökkentésre készül a Magyar Televízió, a kuratórium nem engedélyezte, hogy elindítsanak egy 2,45 milliárdos hitelfelvételt. Számos beszállító várja a korábban leadott számlái után járó kifizetéseket, de olyan is van, aki eleve nem is szerződött az MTV-vel, attól tartva, hogy nem jut pénzéhez.
Vágólapra másolva!

Az MTV-t felügyelő kuratórium a múlt héten nem adott engedélyt a tervezett, 2,45 milliárd forintos hitel felvételére, szeptember 2-án pedig kiderült, hogy - mivel a közszolgálati médiumok költségvetése tíz százalékkal csökken 2010-ben - az MTV-nek ötmilliárd forinttal kevesebb pénz jut jövőre. Az Index is foglalkozott a témával, miszerint az MTV megszakítja szerződéseit a külsős beszállítókkal, de a köztévé sajtóirodája lapunk megkeresésére azt válaszolta, hogy "a Magyar Televízió nem bontotta fel egyetlen műsorgyártási szerződését sem".

Egy szeptember 10-i közlemény szerint Medveczky Balázs ügyvezető alelnök arra kérte vezetőtársait, köztük Nagy Attila gazdasági igazgatót és Kósa Somogyi György műsorigazgatót, hogy beláthatóan rövid időn belül tegyenek javaslatokat a költségek jelentős csökkentésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben kezelhető legyen a csaknem két és fél milliárdos forráskivonás. A köztelevízió vezetőinek megbeszélésén elhangzottakat idézve az áll a közleményben: "Az MTV gazdasági stabilitását és közszolgálati feladatkörének ellátását veszélyezteti minden olyan váratlan és indokolatlan elvonás, amely arra kényszeríti a vállalatot, hogy a 2007-es bevételnél is kevesebből gazdálkodjon az idén és jövőre, amikorra még költségvetési megszorítások is várhatók."

A helyzetet komplikálja, hogy miután hatodjára sem sikerült elnököt választani: az elnökség ugyan tudott jelöltet állítani a tisztségre, ám a társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratórium nem támogatta a médiatörvényben előírt mértékben a javaslatot. A közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége szerdai ülése után sem írt ki új pályázatot. "Adtunk magunknak egy kis időt" - kommentálta a pályázattal kapcsolatban történteket Balogh László elnökhelyettes.

Ami elindult, az marad?

Rosta Mária, aki a Társulat-ot készítette az MTV számára, kérdésünkre elmondta, hogy neki élő szerződése van az MTV-vel a Géniusz című minisorozatra, de nem tud arról, hogy felmondta volna a köztévé a kontraktust. Úgy véli, hogy a projekt jelen stádiumában ezt nem is lehetne keresztülvinni, ráadásul a Magyar Mozgókép Közalapítvány is 70 millióval szállt be a tervezett 250 milliós sorozatba.

Az [origo] úgy tudja, hogy 70 milliót ad az MTV a Géniusz 3 részéért, de korábban sokallta a Tűzvonalban 1-1 epizódjára a 10 milliót. Az MTV illetékesei szerint habár a Tűzvonalban és a Géniusz alkotói között valóban nagy az átfedés (rendező, forgatókönyvíró, operatőr és két vezető színész), nem az volt a kérdés, hogy az MTV melyik produkciót támogatja a kettő közül, hiszen a 3 részes minisorozat, a Géniusz és az 57 részes Tűzvonalban gyártásának költségei nem is összehasonlíthatók. A sorozatról bővebben itt írtunk.

Baljós jelek

Az [origo] úgy tudja, hogy a kifizetések rendre késnek az MTV-nél, hónapokig várnak a külsős beszállítók számlájuk leadása után. A leépülés egyértelmű, mint korábban megírtuk, a Beugró sem folytatódik új részekkel az MTV-n, méghozzá anyagi okok miatt. A Csináljuk a fesztivált az egyik legnézettebb műsora volt a m1-nek, de pénzhiány miatt nem folytatódhat a zenés sorozat. Utóbbi műsort a Show and Game gyártotta az MTV részére, de úgy tudjuk, hogy a köztévé nem rendezte minden adósságát a cég felé sem, így akkor lehet folytatás, ha megoldódnak az anyagi gondok (a Show and Game cég jelenleg a BBC-től vett Masterchef-et készíti a Viasat3 számára, ezt a munkát meghívásos tenderen nyerte el, 12 cég pályázott). A Show and Game bízik benne, hogy lesz folytatása a műsornak, akár egy év múlva, de idén őszre már nem is szerződtek.

Ősszel színházi közvetítésekre és koncertekre készült az MTV, erről bővebben itt írtunk.