38 országban a legnépszerűbb reality

Vágólapra másolva!
A Strictly Come Dancing - magyar testvére a Szombat esti láz - licencét már 38 ország vette meg, és sok másik nyúlta le, fizetség nélkül.
Vágólapra másolva!

Az angolban reality-nek hívják a Megasztár-szerű tehetségkutatókat (mint az American Idol), de ugyanúgy a sztárokkal felvetett, kieséses szisztémában zajló táncos műsorokat, mint a Magyarországon látott Szombat esti láz, melynek ötletadója a brit Strictly Come Dancing, amit Dancing With The Stars címen számos országba exportált is a BBC. Mivel immár 38 ország vette meg a jogokat, és több csatorna pedig lekoppintotta a formátumot, a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a műsor, mint legsikeresebb tévés reality.

Angliában 2004 májusában indult, és már a hetedik szériára készülődnek, 16 párral rajtol, szeptember 18-án. Ott nem voltak mindig olyan elnézőek a sztárokkal, mint itthon, mert Quentin Willson tévés személyiségnek a zsűri szemrebbenés nélkül adott nyolc pontot a lehetséges negyvenből, ezzel övé az elmúlt évek leggyatrább produkciójának kétes címe.

A Dancing With The Stars rendkívül sikeres skandináv országokban, Svédországban, Norvégiában és Finnországban is négy-négy évad ment le belőle, Dániában pedig öt szériát láthattak a nézők. Ezzel persze nem rekorderek, mert az ausztrálok kilenc menetet adtak le eddig a tévében.

Az USA-ban 2005 júliusában indították a licencműsort, és itt már olyan hírességeket találunk, mint Mel B, aki másodikként végzett, vagy Evander Holyfield, George Hamilton vagy Jerry Springer, akik ötödiknek értek be saját szériájukban. Az Egyesült Államokban sem titkolóznak annyira a sztárok gázsijaival, mint itthon, így pontosan lehetett tudni, hogy a minden induló híresség 200 ezer dollárt kapott az indulásért (attól függetlenül, hogy mikor esett ki). Ehhez a gyártó még hozzácsapott 100 ezer dollárt a győztes páros számára, 75 ezret a másodiknak, 50 ezret pedig a harmadik duónak utalt át.

Itthon három széria volt

Magyarországon 2009 végén a Szombat esti láz utolsó adásában a szériák korábbi győztesei mérkőztek meg: Czene Attila és Bánhidi Petra, Csonka András és Keleti Andrea, valamint a múlt heti győztes páros, Katus Attila és Molnár Andrea karácsonyi dalokra koreografált táncokat adtak elő. A zsűri háromfősre fogyatkozott Medveczky kirúgása következtében, ám a műsorvezetői csapat háromfősre bővült, mivel Ördög Nóra és Bereczki Zoltán mellett ott volt Stohl András is. A nézők döntése alapján az aerobic világbajnok, Katus Attila és partnernője, Molnár Andrea lett a Szombat esti láz abszolút győztese.