Már a telefonos vetélkedők sem a régiek!

Vágólapra másolva!
Manapság a legértelmesebb telefonos vetélkedőkben is egyszerű szavakat kell összerakni (a leggagyibbakban hárombetűset), ráadásul mindegyik ugyanolyan, hisz gyakorlatilag majdnem az összes ilyen műsort egyetlen cég gyártja. Régen lényegesen sokszínűbb volt a kínálat: a Kapcsoltam, az Ötödölő vagy az Elektor kalandor mind más vonalat képviselt.
Vágólapra másolva!

Hajlamosak vagyunk visszasírni minden olyan televíziós produkciót, mely régebben ment, egy ingerszegényebb világban, ahol egészen más szórakozási módok voltak, mint manapság - ez persze nem más, mint a gyerekkor, fiatalság utáni nosztalgia. A régiek sem voltak mindig épületesek, szellemesek, hosszabb távon lenyűgözők, de úgy érezzük, hogy a mostani tévés-betelefonálós kínálat összehasonlíthatatlanul gyérebb, szegényesebb, mint a húsz évvel ezelőtti, és ez akkor különösen fájó, ha figyelembe vesszük, hogy egy városi család 50-60 csatornát fog ma, míg korábban csak kettő ment - sőt, jó ideig csak egy, mert az MTV kettes csatornája is csak 1971-ben indult, akkor még próbaadásokkal.

rtl

A jelenlegi tévés, betelefonálós játékok egy részét már vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, az ORTT is, de ugyanúgy futnak, mint korábban - egy részükben szinte lehetetlen is nyerni.

Az RTL Klub Reggeli-jébe ékelt műsor nem pont ilyen, de itt is találkozhat a néző rettentő bénázással: a szegény Maranecz Fruzsina itt kapott munkát a napokban a pörgő nyelvű, nagydumás Valkó Eszter váltótársaként. A Barátok közt-ből kiírt lány a héten egyszer a "kukorica" szót próbálta kitaláltatni a nézővel (a képen), de két perc alatt legalább háromszor jelentette be, ideges hangon, hogy "ó, egészen összezavarodtam", majd hibázott a szám bemondásánál is, 06-30-cal kezdett, ami elég nagy gond, hiszen épp az a lényeg, hogy sokan hívjanak - és a pénzt (amit praktikus, ha lát a néző) is letette többször, mondván, "olyan nehéz." A csúcs mégis az volt, amikor roppant izgatottan elmondta, hogy a keresett tárgyat lehet sütni, főzni, pattogtatni, de "mindenki azt csinálhat vele, amit akar."

Mivel a jelen gyalázatos, menjünk hát a múltba egy kicsit, nézzünk körül, mi volt régen:

Kapcsoltam

A betelefonálós vetélkedők őse, melyet a magyar tévé nagy öregje, Vitray Tamás talált ki, sőt kezdetben ő is vezetett, csak később adta át a műsort Rózsa Györgynek. Az új házigazda kissé ripacskodó, negédeskedő stílusa - Vitray intellektuális megközelítésével szemben - egyből rá is nyomta a bélyegét az amúgy logikai feladványokkal operáló Kapcsoltam-ra, ami viszont Gálvölgyi klasszikus paródiájához adott remek alapot (aki nem emlékezne, itt azt is egy feladványból kellett kitalálni, hogy milyen telefonszámot hívjon a néző, ha játszani akar):


Rózsa állandó szomja (gyakori nyúlása a vizespohárért) és az akkor csúcsmodellnek számító, CB811-es típusú, sárga telefon ma már vicces elemei lennének egy hasonló műsornak, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben a mai műsorvezetők állandó ordítozása, a nézőkhöz intézett, kétségbeesett fohásza ugyanúgy nevetség tárgya lesz - ha már nem az ma is. A Kapcsoltam-ot a kétezres évek elején aztán felújította a TV2: kezdetben szintén Vitray volt a műsor vezetője, majd itt tűnt fel a ma már az RTL-nél dolgozó István Dániel, valamint Váczi Gergő, aki egy másik telefonos játékba, az Észbontó-ba is belekóstolt.

--------------------------------------

Ötödölő

Palik László és Héder Barna műsora abból az időből, amikor Palik még nem kiabált folyton a Forma-1-es versenyeken - gyakorlatilag az amőba számítógépes, tévés változata, ami a kilencvenes évek elején ment a Magyar Televízió kettes csatornáján. A legjobb az volt benne, hogy a nézők választhattak, a két műsorvezető, illetve a számítógép közül kivel akarnak ötödölni - ha az ember könnyű győzelemre vágyott, Palikot választotta, ha fifikásabb, kigondoltabb játékot akart, akkor Héder Barnát. A számítógépet ritkán győzte le bárki is, emlékeink szerint óriási volt az öröm a stúdióban, amikor egy matematikus a lólépéses taktikájával végre behúzta az öt gombócot a gép ellen.

--------------------------------------

Torpedó

A nyolcvanas évek hasonlóan egyszerű, ám a maga idejében szintúgy élvezetes műsora volt a Torpedó, amely - akárcsak az Ötödölő - akár otthon, papíron is játszható. A húzónév itt Dévényi Tibor volt, aki őrült professzorként (a kamerát soha nem találó szemmel, óriási hajzattal, csokornyakkendőben) vezényelte le a játékot, a Rózsa Györgytől örökölt, ripacskodó stílusban. A Keravill által támogatott műsor hangulatát jól mutatja ez az 1988 szilveszterén készült felvétel, melyen egy kislány kis híján megnyeri a fődíjat, a Beijing márkájú színes tévét, de aztán kénytelen megelégedni Tibi bácsi újévi jókívánságaival:


--------------------------------------

Elektor kalandor

Dévényi másik érdekes vállalkozása volt az 1990 és 1993 között futott Elektor kalandor, amely a Nintendót hivatott népszerűsíteni hazánkban. A betelefonáló gyerekek a Super Marióval játszhattak egy sort, a telefon hatos gombjával jobbra, a négyessel balra mozgatva a központi figurát - mivel ekkor még a legtöbb háztartásban csak tárcsás készülék volt, a műsor készítői a nyomógombos telefont is biztosították a játékos kedvű (és a tévés küzdelemre kisorsolt) gyerekeknek. A fődíj itt már komolyabb volt, mint a Torpedó esetében, a három év legügyesebbje Miamiba juthatott el.


--------------------------------------

Hétről hatra

Igazából nagyon kevés emlékünk maradt erről, de mindenképp meg szeretnénk osztani olvasóinkkal, hiszen egy - picit kopott, fényét veszett - gyöngyszem. Rózsa Györgyöt azért lehetett szeretni az ilyenekben, mert egyfelől hihetően drukkolt a játékosnak, lelkesedése nem tűnt soha megjátszottnak, és a "nagyon kevés golyója maradt!" beszólása is kedves volt. "Kicsit adjon neki falsot! De ne nagyon!" - utasította a teljesen összezavarodott, telefonnal először játszó próbálkozót, majd bűntudata is kialakult (ez már kevésbé volt hihető) - holott 10 ezer forint nem volt kevés pénz akkoriban. Itt megtekinthető:

--------------------------------------

Bűvös hatos

Ebben is Rózsa Györgyöt látjuk, hat-hat videokazettát lehetett nyerni a helyes válasszal (van, aki ma postára menne sorban állni, és fizetne egy százast, hogy esélye legyen nyerni hat darab üres DVD-t?). Kellett hozzá némi figyelem, megfigyelőképesség, tehát picit nehezebb volt, mint a "milyen betű hiányzik a hóe.ber szóból?"-szintű játékok. Nem a néző lehúzása volt a cél (mivel levélben kérték a megfejtést), de megmosolyogtató, hogy a látszat kedvéért beültettek tíz nézőt a kis stúdióba, hogy ne gépről menjen a taps.