Vágó új műsora remény a TV2-nek

Vágólapra másolva!
Vágó márciusban elhagyta az RTL Klubot, mert nem tudta megvalósítani saját ötleteit. Visszament a tíz évvel ezelőtt elhagyott TV2-höz, de itt sem tudta képernyőre vitetni saját koncepcióit, de kapott helyette egy újabb nemzetközi formátumot, a Duel-t, ami itthon Párbaj címmel fut majd. Mit kell tudni róla?
Vágólapra másolva!

"Azt hittem, hogy lassan vége a csatornák közti vándorlásnak, de úgy tűnik, hogy Vágó István a TV2-höz megy. Nem mondja, de fogadnék arra, hogy így lesz. Tisztelem őt, fontos személy a magyar televíziózásban, de nem kaphat mindenki mindig képernyőt. Vannak dolgosabb és nyugalmasabb periódusok mindenkinél. Vágó nem azért ment el, hogy sehová ne menjen, annál jobban ismerem őt: biztosan úgy érezte, volt jobb ajánlata annál, amit tőlünk kapott. De nem felmondás volt, csak lejárt a hosszú távú szerződése, és nem újítottuk meg" - nyilatkozta tavasszal az [origo]-nak Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója.

Vágó tehát nem kapott megfelelő feladatot az RTL-nél (szemben Sebestyén Balázzsal, aki bevethető fiatalos, lazább game show-ban is), a saját elképzeléseiből nem lett vetélkedő, nem vállalta a rizikót a csatorna. Egy vásárolt kvíz persze ugyanúgy elbukhat két adás után, mint egy saját, magyar fejlesztés -, de legalább lehet hivatkozni a számokra, rámutatván, hogy jól ment Koreában, Hollandiában és Guatemalában, csak itthon nem értették. Ha hazai ötletet fejleszt a televíziós társaság, és beleöl százmillió forintot, majd bukta a vége, akkor ott sokkal jelentősebb a programigazgató és a rábólintó vezérkar felelőssége - ezért kapunk mindig külföldi formulákat, USA-ból, Nagy-Britanniából vagy Japánból (Kalandra Fal) importált vetélkedőket.

"Természetesen tudom, hogy egy új, máshol ki nem próbált műsor befektetést igényel és egyben kockázatos is, de nem adom fel, hogy megvalósuljanak a műsorterveim" - nyilatkozta Vágó még márciusban. Ha nem is adta fel, de még nem is kapta meg a lehetőséget. A TV2 most a Duel-lel próbálkozik, az itthon Párbaj címen futó kvíz ősszel indul a csatornán. A rutinos tévés persze előjöhet még saját fejlesztéssel, de nem valószínű, hogy 2009-ben lesz ez, és még kevésbé, hogy a két nagy kereskedelmi tévé merne kockázatot vállalni.

A Duel amerikai, az ABC mutatta be, 2007 karácsonya előtt pár nappal. Első menetre hatrészes volt, hétfőtől péntekig ment, vasárnapi fináléval - valami ilyesféle rendszer volt a Pókerarc-nál. Nagy pénzeket lehetett benne nyerni, a jackpot kövérre hízott a végére, és ez a műsor hozta az amerikai vetélkedők legnagyobb női győztesét, 1,79 millió dollárt zsebelt be a nyertes, a Milliomos és a tévés pókerjátékok keresztezéseként aposztrofált show-ban. A második sorozatot az ABC - kissé módosított verzióban - 2008 áprilisában adta le, idén áprilisban a csatorna viszont bejelentette, hogy nem lesz folytatás. Ha kiváló számokat hozott volna, akkor az ABC is bőszen adná, ennek fényében viszont érdekes Vágó nyilatkozata, miszerint "a világ egyik legsikeresebb játékának vezetésére kérték fel".

Forrás: [origo]

Persze attól, hogy a televíziózás őshazájában, minden más tévének, országnak irányt szabó tévés piacon valami elhasalt, nem jelenti azt, hogy máshol is ez a sors vár rá. A TV2-re pedig nagyon ráfér egy jó, sikeres, nézett vetélkedő, mert sem a Svábyval felálló Egy a 100 ellen, sem a Tillával próbálkozó Ötödikes nem produkált programigazgatókat boldogító számokat, sőt, kifejezetten rosszul teljesítettek a költségekhez képest. A Cápák pedig még ezeknél is elkedvetlenítőbb adatokat produkált, hiába volt érdekes az elképzelés, valami (időzítés? casting? promóció?) nem stimmelt.

Nézzen bele a Duel-be!


A Duel kinti nézettsége mindenestre elgondolkodtató: az első széria 7,68 millió nézővel nyitott és 6,15 millióval zárt, a második sorozat pedig már eleve 3,93 millióval kezdett - és ehhez képest alig esett, 3,56 millióra. A TV2-nél így két dologban bízhatnak. Egyfelől Vágó korábbi műsorai, MTV-s múltja miatt is elismert, kedvelt szereplő, ismertsége felmérések szerint 98-99 százalékos az országban, másfelől minden rossz széria megszakad egyszer, hátha a Párbaj lesz, amivel sikerül legyőzniük A Széf-fel, a Milliomos-sal meg a Kalandra Fal-lal rendre nyerő RTL-t.

A Párbaj menetéről írunk korábban, a cikk itt olvasható.