Napokon belül fellebbez az RTL Klub

Vágólapra másolva!
100 ezer forintot mindenképp megér egy per, főleg az RTL Klubnak, mely extrémnek, túlzónak tartja az ORTT 12 órás elsötétítésről hozott ítéletét. Volt már, hogy a csatornák fellebbeztek, majd a jogerős döntés előtt teljesítették a büntetést - ilyen esetben valószínű maguk sem bíztak abban, hogy nyerhetnek. Most az RTL eltökélt, hiszen tízmilliókról van szó.
Vágólapra másolva!

Tizenkét órás - déltől éjfélig tartó - képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot június 30-án az ORTT, de a televíziót működtető társaság pert indít a szerinte túlzó szankció miatt. A kereskedelmi csatorna március elején a Mónika című show-ban két, szexualitással, pedofíliával kapcsolatos témát is tálalt, az Országos Rádió és Televízió Testület szerint nem megfelelő időpontban és nem megfelelő módon. Az ORTT hivatala a műsorszolgáltatási jog kétszer 60 perces, míg Majtényi László, a hatóság elnöke 24 órás felfüggesztését javasolta, ebből alakult ki a múlt hét elején tartott ülésen a 12 órás szankció.

"Mindkét vitatott történet központi témáját a szexualitás adta. Az elsőben egy pedofil kapcsolat, a másikban pedig egy hagyományos párkapcsolat nyomán került előtérbe a nemiség. A kiskorúak személyiségfejlődése szempontjából kényes témának tekinthető szexualitást, és főleg a szexuális bűncselekménynek számító pedofíliát, részletező módon mutatták be" - áll a határozatban. Az ORTT megjegyezte, furcsa módon, hogy a pedofil-ügyben érintett fiatalok nem mutattak megbánást, szégyent vagy sajnálatot, de az obszcén nyelvezet, valamint az agresszív, tettlegességet sem nélkülöző viselkedésmód is szemet szúrt a hatóságnak. A műsorszolgáltató felelősségét taglalva az ORTT kitér arra is: a csatornának - szerkesztett műsorról lévén szó - lehetősége lett volna arra, hogy a káros elemeket az adásból kivágja.

Rényi Ádám, a kereskedelmi csatorna kommunikációs igazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy a döntést jogsértőnek tartják, és mindenképp megtámadják a bíróságon. Az illeték és a perköltség általában a 100 ezer forintot nem éri el, azaz megéri ilyen esetekben protestálni: mivel az RTL Klub úgy látja, hogy elérheti a döntés módosítását, a 12 órás büntetés miatt elveszthető összeghez képest a fellebbezés ára elhanyagolható. Eddig 225 perc volt a leghosszabb, rájuk kiszabott elsötétítés (Benkő járt Mónikánál - a képen), ennek többszöröse a mostani. Megdöbbentőnek nevezte a döntést azért is, mert éppen annak kiszabása napján írták alá az ORTT-vel műsorszolgáltatási szerződésük módosítását, ebben pedig az áll, hogy e szankció helyett a jövőben a bírságolást alkalmazza a médiahatóság. Mint mondta, "a nézők érdekét is ez a megoldás szolgálja".

rtl

A múlt héten is besötétedett

Többször volt már elsötétítés korábbi határozatok miatt, így a múlt héten például szerda délután, A harc törvénye című sorozat sávjában. Ekkor a mérések szerint átlagban 34 ezer készüléken az ORTT-határozatról szóló szövege volt látható, sötét képernyőn, de a tévézők 1,3 százaléka hűségesen maradt, várva a következő műsorra. Csütörtökön újabb adásfelfüggesztések voltak: a délutáni még ugyancsak 34 ezer tévéfogyasztónál volt képernyőn, az épp akkor bekapcsolt tévék 1,4 százalékán ment a semmi. Az este nyolcas elsötétítés már több tévézőt bosszantott, átlagban 131 ezer készülék maradt az RTL-en, adás hiányában is. 21.49 és 22.10 közt aztán volt még egy, 21 perces leállás, ez már nagyobb csapás volt a társaságnak, hiszen a Barátok közt 1,3 milliós tábora vándorolt el más csatornák felé, és a - teljes lakosságnál - nagyjából 25 százalékos közönségarány erősen csökkent, a Boa című film elején például csak 5,2 százalékot mértek, ami csak lassan emelkedett 16-18 százalékra.

Forrás: [origo]

Miért éri meg pereskedni?

A keresettel lehet kérni a döntés felfüggesztését, és a gyakorlat alapján addig nem kell foglalkozni a 12 órás büntetéssel, míg meg nem születik a jogerős ítélet. Az ORTT döntése után 30 napig tud egy televíziós társaság pert indítani: az RTL Klub részéről az [origo]-nak elmondták, hogy még nem adták be ezt, de biztosan meglépik. Innentől a bíróságon múlik, sokszor hónapok telnek el a jogerős döntésig.

Ha viszont megvan a jogerős döntés, akkor ott hamar kell lépni. Előfordul olyan, hogy egy hosszan húzódó ügy miatt akkor érkezik az elsötétítés, mikor már mindenki elfelejtette a korábbi esetet: a múlt heti esetek közt volt olyan, mely egy 2008-as szankciót követett. Az [origo] úgy tudja, hogy sokszor volt olyan eset, hogy megtörtént a jogorvoslat, ám a csatornák nem várták meg a végleges döntést, mert maguk sem bíztak abban, hogy nyerhetnek az adott ügyben. Ilyenkor viszont hirtelen döntenek, gyorsan végrehajtják a szankciót, és jobbára nyáron teszik ezt, hiszen akár 30 százalékkal is gyengébb a nézettség, mint egy borongós januári estén.

Nem szólnak előre

Noha ezt nem erősítené meg soha egy programigazgató sem, az elsötétítésekről szóló határozatok végrehajtását a tévétársaság azért nem kommunikálja előre, mert nem érdeke, hogy a néző eleve oda se kapcsoljon, hanem a riválisoknál nézelődjön. A csatornáknak érdekük, hogy a néző ott időzzön nála, várva kedvelt műsorát, várva, hátha lesz kép hamarost, és még az sem bánják, ha ide-oda kapcsolgat a néző. Nem figyelmeztetik a tévéújságokat sem, mert sokszor az elsötétítésről szóló döntést csak pár nappal korábban hozzák meg, ekkor pedig a lapok már az utcákon vannak. A döntés végrehajtása mindig váratlan a tévézőnek, de legalább annyira fontos, hogy a konkurencia se sejtse előre, hogy ne tudjon "ellenprogramozni".

A főbb reklámozókat, partnereket nem értesíti ilyen esetben a kereskedelmi tévé, hiszen GRP-alapon vásárolnak, azaz nem kapnak kevesebb elérést - csak legfeljebb fél, egy nappal később. Rényi Ádám szerint tehát nem éri kár a hirdetőket akkor sem, ha hosszabb elsötétítés vár a csatornára, mert megkapják, amit vesznek, legfeljebb a kampányokat kell kissé átalakítani.