A kövérség az új divat a tévében

Vágólapra másolva!
A túlsúlyos emberek a realityk új sztárjai - állítja a Post-Gazette, felsorolva jó néhány példát.
Vágólapra másolva!

Tény, hogy néhány évvel ezelőttig a valóságshow-k igyekeztek szép vagy legalábbis átlagos kinézetű embereket szerepeltetni, az olyan figurák, mint a Való Világ Okija inkább humorforrásként szolgáltak. Aztán jött A nagy fogyás, és ez a szemlélet, ha nem is egycsapásra, de mostanra biztosan megváltozott.

A viszonylag jó nézettséggel futott műsor után a producereknek rá kellett jönniük, hogy a nézők nemcsak a szép embereket figyelik szívesen, létjogosultsága van az olyan műsoroknak is, amelyek az átlagosnál rosszabb külsejű szereplőket foglalkoztatnak.

Múlt hónapban ennek jegyében debütált a Dance Your Ass Off című reality, melyben kövér emberek a tánc segítségével próbálnak lefogyni - a műsor tehát A nagy fogyás-t és a divatos táncos vetélkedőket (mint amilyen nálunk volt a Szombat esti láz) ötvözi. Még korábban indult, már a második évadjánál tart a Ruby című dokumentumsorozat, amely egy túlsúlyos nő mindennapjait, személyes küzdelmeit mutatja be félórás blokkokban.

A kábelcsatornákon látott kezdeményezések mellett július végén már országos adóra (a Foxra) is jön reality, melynek hősei túlsúlyos emberek. A More to Love olyan társkereső lesz, amelyben az átlagos emberek is találhatnak párt maguknak: a Nagy Ő formátuma szerint kialakított műsorban egy kövér pasi válogat a hölgyek közül.

Az új trendet az átlagember valószínűleg örömmel üdvözli, mint ahogy bizonyos szervezetek is: a kövérség elfogadtatására alakult amerikai nemzeti szövetség PR-igazgatója, Peggy Howell például egyenesen "fantasztikusnak" tartja ezt az irányt, már csak azért is, mert a statisztikák szerint sokkal több az átlagos testalkatú, illetve kövér ember, mint a sovány.