Vágólapra másolva!
400 részben közel 800 alkalommal cigiznek vagy említik a dohányt a Simpson család című rajzfilmben.
Vágólapra másolva!

Minden idők egyik legsikeresebb animációs sorozatában, a Simpson család-ban, az első 18 évadban, 400 epizód alatt 795 alkalommal gyújtanak rá a figurák, vagy említik, jelentik meg valamilyen módon a dohányt. Ettől kedvet kaphatnak a fiatalok - állítja Marielle és dr. Guy Eslick, a International Union Against Cancer képviseletében, akik még arról is vezettek statisztikát, hogy miféle szerzemények pöfékelnek a képernyőn. Kiderült, hogy az esetek több mint felében férfiak dohányoznak, a jelenetek ötödéért női karakterek a felelősek, a többi figura pedig nem meghatározható nemű, így cigiző állat is látható a sorozatban.

Az animációs széria a Laramie cigarettát jelenti meg, de ez a márka az ötvenes évek óta már nem létezik az USA-ban, mutat rá a tanulmány. A készítők mentségére meg kell jegyezni, hogy a dohányzás a rajzfilmben mindössze az esetek két százalékában kellemes élmény, 35 százalékban viszont negatív képként jelenik meg.

Forrás: [origo]

A kutatásról egy ausztrál orvosi lapban jelent meg egy írás, amely emlékeztet arra, hogy a 3 és 6 éves kor közti gyerekek fogékonyabbak az animációs figurákkal készített reklámokra is, így könnyen lehet, hogy Simpsonék utánzása miatt a sorozat fiatal nézői korán kipróbálják majd a cigarettát.