Tévézés a napernyő alól

Vágólapra másolva!
Nyáron logikusan kevesebbet tévéznek az emberek, mint egy hervasztó, őszi estén, így a televíziók sem törik össze magukat a nézők kegyeiért. Főleg ismétlések, filmek várhatóak a csatornákon, de azért minden tévé tartogat két-három sorozatpremiert vagy új realityt nyárra - és persze futball is lesz.
Vágólapra másolva!

Nyáron még a legjobb műsorokkal is nehéz ragyogó nézettséget elérni, hiszen nagyon sokan maradnak a szabadban, a langyos este sétára, kerti sütögetésre, sörözésre csábít. Főképp a fiatalok, a kereskedelmi csatornák célcsoportját alkotó ötven alatti felnőttek felejtik el bekapcsolni a készüléket egy-egy este, így egy hideg téli nap nézőseregének akár harmadát is elvesztik a tévék egy derűsebb, kellemesebb nyári napon.

Mivel a reklámköltések sem jelentősek ebben az időszakban, nyáron a versengés is alábbhagy, így kerülnek elő a Bud Spencer-filmek, a megismételt sorozatok vagy azon produkciók, melyek nem tűntek annyira erősnek, hogy elvigyenek egy novemberi estét. Körülnéztünk, mi várható a következő hetekben - hiszen azért lesz borongós, esős nap is a nyáron.

RTL Klub: Chuck és pár másik sorozat

Az RTL Klub a saját gyártású műsorainak többségét már múlt hét óta szünetelteti, utolsóként a Fábry megy szabadságra. Nyáron főként filmek és sorozatok lesznek az RTL-en: a Szökés 4. évadja épp a héten indult el, lesz Chuck (ez a sorozat elvileg a héten rajtolt volna, de elhalasztotta az RTL a premiert, mondván, hogy jobb sávot kap, nem elég elegáns a tíz utáni kezdés), és jön a Döglött akták negyedik évadja is. A Második esély című amerikai sorozat és a 112 - Életmentők című német sorozat már szintén megy hétköznap esténként. A csatorna nem erősítette meg, de az [origo] úgy tudja, hogy hamarosan a képernyőn lesz a Burn Notice (egy volt kémről szól, nyomozós akciósorozat, tengerparti, nyári hangulattal) és a Lie To Me (a változatosság kedvéért szintén nyomozós, 13 rész készült eddig belőle). Egy új magazinműsor is van a csatornán, Fél kettő címmel.

TV2: Hőhullám és 90210

A TV2-n a nyári műsorrend június 15-től indul, a saját gyártású műsoraik ilyenkor leállnak. Nem lesz nyáron Áll az alku, és Joshi Bharat sem, illetve a Jóban Rosszban is hosszabb szünetre megy július-augusztusban. Keddenként akciófilmekkel várják a nézőket, csütörtök este pedig vígjátékokat sugároznak. Lesznek ismétlések is nyáron, így az Okosabb vagy ,mint egy ötödikes?, a Popdaráló műsoraiból elevenítenek fel epizódokat, valamint Hőhullám címmel a TV2 elmúlt 11 évében készült vidám műsorokból adnak egy mixet. A csatorna nyárra tartalékolta a Monk hetedik évadját, a Rex felügyelő 12. évadját, és premier is lesz, a Beverly Hills 90210 tavaly elkezdett remake-je kerül a magyar tévézők elé. Doktor House, a Szellemekkel suttogó és A médium ismétlésekkel jön. A nyár amúgy a TV2-n is a filmeké, néhány cím a közeljövőből: Cukrosnéni (I Want Candy), Hosszú hétvége (The Long Weekend), Az oltári nagy lakás (Le grand Appartement), Asterix az Olimpián (Asterix at the Olympic Games), Az éjszaka hangjai (The Night Listener).

Forrás: [origo]

Viasat3: valóságshow dagikkal, cingárokkal

A csatornán a napokban indult a Lépéselőnyben (Leverage - a képen), a Nyomtalanul 6. évadja, június 12-én pedig A stúdió (30 Rock) premierje lesz a képernyőn. Június 27-én a Futballistafeleségek eddig itthon nem vetített részekkel jön a Viasatra, július 1-jén pedig a Christine kalandjai (New adventures of old Christine) lesz látható. Június 21-től a Nem ér a nevem-mel jön újra Christina Applegate - újra, mert ismétlés. Reality is lesz a csatornán: június 13-án kezdődik a 10 évvel fiatalabb (Ten years younger) és a Véznák kontra dagik (Supersize vs. superskinny), július 11-én pedig a Ki ugat a végén? (Greatest american dog) várható. Június 21-re tervezte a Viasat a Top Gear-t, a BBC autós magazinját, mely egyfajta etalon, 1978 óta fut.

MTV: Konföderációs Kupa és Keménykalap

A 89-es politikai fordulatot követő sorozat, a Visszajátszás friss epizódokkal jelentkezik nyáron: hétfőnként rendszerváltó politikusok portréit láthatjuk a műsorban. Könnyedebb műfajú a júniustól ismét induló Balatoni nyár: az MTV naponta információkkal, programajánlókkal jelentkezik a tó partjáról. A délelőtti órákban pedig a gyerekeknek kínál klasszikus mese- és ifjúsági filmeket az m1. A minden hétköznap reggel 9-től, a Nap-kelte után műsorra tűzött válogatásban visszatér a Keménykalap és krumpliorr, a Vuk, a Mézga család, a Süsü, a sárkány, de lesz Fantasztikus nagynéni és Csutak a mikrofon előtt is. Indul a Szeretők című új BBC-sorozat az m1-en, s ugyancsak főműsoridőben adja az MTV A vadon bűvöletében első évadát: a csütörtök és péntek esténként jelentkező sorozat egy angol család története, akik Dél-Afrikába költöznek, hogy vadrezervátumot hozzanak létre. Nyár van, tehát ismétlések is lesznek: Kepes András Különös történetek című műsorát, az Üdítő-t és a Beugró-t nézhetik újra az érdeklődők, de a Tűzvonalban első évadja is visszajött. Az m1 ezentúl hetente háromszor (kedd, csütörtök és szombat éjszakánként) vetíti az A38 hajó jazz-, reggae- és világzenei produkcióit. A négyévente esedékes, ezúttal Dél-Afrikából jelentkező Konföderációs Kupa pedig a sportrajongóknak szól, ez június 14-én kezdődik.

Duna tévé: franciák és koreaiak

Július közepétől (a 29. héttől) rengeteg filmet tűz műsorra a Duna tévé. Csak néhány cím ízelítőnek: Fehér tenyér, Marie Antoinette, Athen blues, Vanília és csokoládé, Szex, szerelem, olaszok, Dina vagyok, Együtt, mindörökké, Túl a barátságon, Az utolsó adás, Egy füst alatt. A Moziéjszakák-ban kanadai, ausztrál, holland és román filmek mennek majd, július 12. és 16. közt pedig francia napokat tart a Duna tévé, többek közt az animációs Tintin kalandjai-val. A július retrókrimi-sorozatban olyan filmeket láthat a tévéző, mint a Kártyavár, a Jaguár vagy Az alvilág professzora. Augusztusra is maradnak tematikus rendben válogatott alkotások, öt koreai filmet vetít a Duna tévé (szeptembertől pedig jönnek a kínaiak), és hét darabból áll a film noir-széria a csatornán.

Forrás: [origo]

AXN: egy kis tánc, egy kis rohanás

A csatorna egy krimisorozattal, Az aranypart-tal rukkol elő június 18-án este, ez hazai premier. A Harmadik műszak hatodik évadja pár napja kezdődött az AXN-en, minden idők egyik legszórakoztatóbb realityje, az Amazing Race viszont új szériával jelentkezik június 27-től. Tehetségkutató show a Táncolj, ha tudsz (So You Think You Can Dance), ez olyasmi, mint nálunk volt a Megatánc - ez a műsor július 6-tól van képernyőn. A Kemény zsaruk hetedik évadja július 2-án rajtol, a Szentek kórháza pedig a hó vége felé. Emellett folyatódik a Lost (a képen), a Csillagkapu, a Szellemekkel suttogó, a Gyilkos elmék is.