Pénzért mindent bevállalnak a realityszereplők

Vágólapra másolva!
A lehető legjobb nézettség elérése a cél, ezért pedig jóformán mindent bevállalnak a tévécsatornák és azon celebek, akik a képernyőn keresztül szerzik meg az ismertséget, és részben a csatornáktól kapott pénzből élnek.
Vágólapra másolva!

A valóságshow-k egyre durvábbak, és ami tíz éve még nem volt: gyakran alázzák meg a csatornák az egy-egy jelenetért akár százezreket is elkérő médiaszemélyiségeket. Sajnálni persze nem kell őket, mert tudják, mire vállalkoznak, ha okoz is némi morális problémát a felkérés elfogadása, amit erősen kétlünk, akkor is a számlára átutalt összeg jelentősebb, mint az a kis kellemetlenség, amit el kell viselni érte.

Itthon legutóbb a jobbára ártalmatlan Kalandra fal-ban hagyták az RTL-közeli celebek, hogy röhögjön rajtuk a nép, a TV2-n pedig a Mr. és Mrs. okozott pár kínos percet a "sztárpároknak", így például Szinetár Dóra és Bereczky Zoltán alázta meg önmagát azzal, hogy hagyta, hogy nyakon öntsék valami gyanús színű trutyival (talán spenóttal?), behintsék madártollal. A művészvilágból érkezett párnak közben énekelnie is kellett, s mikor mindenki rajtuk röhögött, azzal magyarázkodtak, hogy karrierjük érdekében vállalták a kellemetlen show-t. Nem igaz: pénzért tették, és ami jól áll az imbecillis imázsból vígan megélő Pákónak (hiszen neki úgyis minden mindegy, nem is érti, mi történik körülötte), az nem áll jól musicaleket előadó művészeknek, így a néző szégyelli magát miattuk, s kapcsol el, fejcsóválva.

Ősszel még a Celeb vagyok, ments ki innen! volt itthon a sláger, ahol nem elsőrangú szempont volt a nyilván busás fizetségért Argentínába utazó celebek megalázása, de ha már a műsorvezető párostól nem állt messze a cinizmus, irónia, akkor verbálisan mindenki megkapta a magáét. Kellemetlen, undorító, hányingerkelő feladatokat kellett elvégeznie - a formátumnak megfelelően - a csapat tagjainak, ez pedig ragyogó nézettséget generált, rengetegen akarták látni a tévésztárokat kínos helyzetben.

Óriási siker, nagy bevétel

Amúgy napjaink egyik legsikeresebb műsora, számos mutációval: az ITV már a Sony Entertainment Television indiai csatornájának is eladta a formátumot, az itthon is látott show kinti megfelelője két hónapon át fut majd heti öt alkalommal, minden hétköznap este. A realityt egy malajziai esőerdőben veszik fel júliusban, a celebeket és a műsorvezetőket pedig még ebben a hónapban megnevezi a tévé. A gyártásban helyi cég mellett az ITV is részt vesz, így tovább növeli a formátumból származó bevételeit. A Guardian egy cikke szerint a 2002-es rajt óta az I'am a Celebrity több mint 170 millió fontot (56 milliárd forintot) hozott a csatornának: az összeg gyártásból, forgalmazásból és jogdíjakból áll össze.

Az amerikai verzió az NBC-n fut a napokban, a megfelelő botrányokkal együtt, várható idén még svéd kópia is, nem is beszélve a magyarról. Nagyon valószínű, hogy lesz folytatása: igaz, hogy roppant költséges (nagy stábot kell kiutaztatni távoli, egzotikus országba, ott elhelyezni, etetni), de így is megéri. A magyar RTL különben a német anyacsatornán elért sikerek után vette át a show-t, és - erősen támaszkodva a bulvársajtóra - mindent ki is hozott belőle.

A lapoknak is jó sztori

Az amerikai műsort - melyről a kritikusok azt írják, hogy kínszenvedés a szereplőknek és a nézőknek is egyaránt - Costa Ricában veszik fel, nem éppen világhírű sztárokkal, hiszen egy komoly színművész vagy sikeres zenész aligha bohóckodna koszosan, éhesen egy erdei tisztáson, pusztán a tévé nyújtotta népszerűség vagy ismertség miatt.

A napokban Heidi Montag Pratt-tel volt gond, kórházba kellett vinni a forgatásról, ugyanis nem bírta a gyűrődést. Ami biztos, hogy büntetésképp bezárták egy időre valami kamrába vagy szobába, mely tele volt férgekkel, csúszómászókkal. Állítólag csak egy éjszakát kellett eltöltenie azon a nyomasztó helyen, de a család azzal vádolta a produkciót, hogy három napra zárták be az énekesnőt, aki korábban olyan műsorokban is látható volt, mint a Laguna Beach, a The Hills vagy az Így jártam anyátokkal. Sógornője, a kórházi ápolás miatt a helyszínre utazott Stephanie Pratt szerint a nagyon rossz bőrben lévő Heidi rengetegszer hányt, azt hitte, meg fog halni, és mindez azért, mert a producerek úgy bántak vele, mintha bűnöző vagy terrorista lenne. Férjével együtt állítólag csak imádkoztak, így bírták elviselni a szenvedést.

Hogy szenvedés volt-e, vagy sem, hogy tíz órát vagy három napot voltak-e bezárva a kamrába, az jóformán mindegy. A kórházi kezelés hírét minden, tévéműsorokkal foglalkozó bulvárlap és internetes portál, blog átvette, ezzel is promóciót biztosítva a show-nak. Kellő médiatámogatással tehát egy átlagos, szórakoztató produkciónak is ragyogó nézettséget lehet biztosítani - de azért, a biztonság kedvéért, nem baj, ha egy közepesen ismeretlen celebet kötelekkel kifeszít a stáb egy fél napra, majd bedobja egy sárral teli gödörbe, és végül megetet vele egy véres, nyers örökszemet. Csak a biztonság kedvéért.