Bevásároltak a magyar tévécsatornák

Vágólapra másolva!
Az idei LA Screeningset, a televíziós piac talán legfontosabb vásárát, idén május 19. és 29. közt tartották, természetesen Los Angelesben. A három legnézettebb magyar tévé (RTL Klub, TV2, MTV) programigazgatói kinn jártak az eseményen, őket kérdeztük a trendről, a vásárlásról, a hangulatról, illetve arról, hogy érződött-e a válság a pilotok színvonalán.
Vágólapra másolva!

Olyan stúdiók mutatták be új termékeiket az elmúlt napokban a Screeningsen, mint a CBS Paramount, az NBC Universal, a Paramount Pictures, a Sony Pictures, a Twentieth Century Fox, a Walt Disney és a Warner Bros. A vásáron több tucat tévés vezetői jelennek meg évente, végignéznek pilotokat, majd meglévő keretszerződések és új megállapodások alapján szelektálnak a sorozatok közül. Érkeztek idén tévések Nicaraguától Koreáig, Új-Zélandtól Panamáig: Spanyolországot például 19 tévétársaság képviselte, az olasz RAI és RTI pedig egészen népes sereggel érkezett, de így is kimaradt idén több ország.

Kósa Somogyi György, aki az m2 programigazgatója volt, de január óta az m1 műsorstruktúrájáért is felel, elmondta az [origo]-nak, hogy az idei Screeningsen már nem lehetett érezni a forgatókönyvírók sztrájkját, a legtöbb nagy tévés és filmgyártó társaság teljes kapacitással készült az őszi évadra. "Az idén sokkal több egyedi filmet és sorozatot gyártanak, mint 2007-ben, ezáltal nagyobb és sokkal színesebb a választék. A legnagyobb kínálattal talán a Warner rukkolt elő, szinte minden műfajban mutattak be pilotot. Nagyon tetszett az ABC-Disney sci-fi drámája, a Flash Forward. Arról szól, hogy milyen az élet egy világkatasztrófa után, rendkívül izgalmas és ugyanakkor elgondolkodtató verzióban. De talán még ennél is jobban tetszett az HBO új sorozata, a Hung. Ez az ironikus hangvételű vígjáték egy középkorú férfiról szól, aki valaha középiskolai sportlegenda volt, majd sikeres kosárlabdaedző lett, ám végül az élet úgy hozza, hogy nem sikerül boldogulnia. A sorozat első részét az Oscar-díjas Alexander Payne rendezte" - mesélte.

Több társaság is előrukkolt kórházi sorozattal, ezek közül igazából egyik sem tetszett Kósa Somogyinak. "Folytatódnak a korábban sikeresnek bizonyult tematikák, például a tipikusan amerikai jogi-bírósági témák, a kórházsorozatok, és ősztől az NCIS is kiegészül egy Los Angeles-i csapattal. A családi filmek és a napi szappanoperák, vígjátékok szintén mennek tovább új évaddal, például a Melrose Place is folytatódik" - tette hozzá.

A hangulatra is rákérdeztünk. "A vetítőtermekben többnyire a cégek elnökei vagy azok helyettesei szólaltak fel, közülük mindenki szóba hozta a pénzügyi válság hatásait. Legtöbbjük válasza a finanszírozás nehézségeire az volt, hogy a válság ideje alatt a nézők talán még jobban igénylik a szórakoztatást, így nem volna jó stratégia visszafogni a műsorgyártást. Ha nagyobb nehézségek árán is, de inkább invesztálnak, hogy megtarthassák nézőiket. A legemlékezetesebb partit az ABC-Disney tartotta, ahol az összes új sorozat sztárja megjelent. Nagyon közvetlenek voltak, szívesen fényképezkedtek és elbeszélgettek mindenkivel. Például a Jóbarátok egykori sztárja, Courteney Cox is személyesen népszerűsítette az új sorozatát, amelyben egyébként egy megyven feletti szinglit játszik" - emlékezett.

Forrás: [origo]

Flash Forward

Az MTV nehéz anyagi helyzete és a felkínált sorozatok kirívóan magas vételára miatt első közlőként sajnos nem tud vásárolni, tudtuk meg. Talán az MTV közszolgálati profiljához stílusában legközelebb álló HBO-sorozatokhoz előbb-utóbb hozzájuthatunk majd - ígérte a programigazgató. "A vásárlásaink abszolút az anyagi lehetőségeinktől függenek, döntést ár-érték összehasonlítás alapján hozunk. Egyébként a legnagyobb amerikai gyártókkal jó kapcsolatot tart fenn az MTV, ez nem lenne akadály" - mondta.

A TV2 beszerzői nem unatkoztak

Gyöngyössy Bence, a TV2 programigazgatója elmondta, hogy nagyon sok jó pilotot láttak, de kettőt mindenképpen kiemelne. "Az egyik az NCIS spinoffja, az NCIS Los Angeles, amelynek főszereplője nem más, mint a nagyon népszerű Chris O'Donnell (a képen) és a rapperként ismert LL Cool J, a másik pedig egy kórházsorozat, a Trauma, amely nem keverendő össze a másik, hasonló című Miami Traumá-val. Az a sorozat, amelyről én beszélek, egy rendkívül látványos akciódráma, amely arról a mentőegységről szól, akik mindig elsőként érnek a balesetek helyszínére. Mindkét általam említett sorozat alkalmas arra, hogy Magyarországon is igen sikeres és nézett legyen" - vélte.

Chris O'Donnell

Ásítástól nem kellett tartani, Gyöngyössy szerint az unalmas pilot igen ritka, hiszen a nagy stúdiók el akarják adni a sorozataikat, és a pilotjaikban is arra törekednek, hogy az minél látványosabb és tartalmasabb legyen. "Ugyanakkor természetesen van olyan pilot, amely talán számunkra kevésbé izgalmas vagy közeli, de ezek általában nem a Magyarországon közkedvelt műfajokhoz kapcsolhatóak. Sok High School-típusú sorozatot is láttunk, de ezek nem európai környezetben készülnek, nem hozzánk közel álló problémákkal, így talán kevésbé voltak izgalmasak számunkra" - mondta.

Az LA Screeningsek közül a tavalyi lógott ki a sorból, de a sztrájk alatt is dolgoztak a forgatókönyvírók (csak éppen a fióknak), így idén nagyon sok pilotot készített egy-egy stúdió. "Volt olyan, ahol hét-nyolc új pilot is készült, így a választék sokkal nagyobb volt, mint azt megszokhattuk. Általánosságban elmondható, hogy minden nagy stúdió keresi a Vészhelyzet utódját és rengeteg kórházsorozat készül, talán ez volt most a legfeltűnőbb irány. Amúgy a gazdasági válság a stúdiókat sem kíméli, így partik tekintetében meglehetősen visszafogott volt az idei Screenings, a mindig bőkezűen osztott ajándékok is hiányoztak" - mesélte.


Flash Forward

Nem kívánta felsorolni, mely sorozatokat vették meg, csak jelezte, hogy a LA Screenings nagyon jó tájékozódási lehetőség minden évben a piaci trendekről. "A stúdiók hosszú távon elköteleződtek a különböző televízió csatornákkal megkötött szerződésekkel az első választás jogára, nincs ez másképpen a TV2 esetében sem. Mint az köztudott, a CBS Paramounttal, a Universallal és a Sonyval vannak ilyen együttműködéseink. Ha más televízió nem él az első választás jogával, akkor, ami ezután elérhető marad, onnan még tudunk választani. Annak idején például így került hozzánk a Született feleségek is, szóval meglátjuk, ki mit választ és mi marad, de az általam említett három stúdió sikersorozatai a közeljövőben biztosan láthatóak lesznek a TV2-n" - mondta.

Az RTL elégedett volt a látottakkal

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója és Fórizs Tibor, a műsorbeszerzésért felelős vezető kifejezetten elégedett volt a Warner kínálatával, szerinte minden ott látott pilot igényes és szórakoztató volt, de nem mind kerülhet az RTL-re, mert nem pont a csatorna célcsoportjának készültek. A Disney-nél viszont szinte nem találtak értékelhető produkciót, ott csak a Flash Forward-ot vélték ígéretesnek (ebben minden ember előtt elsötétedik a világ, mindenki belelát röviden saját jövőjébe - majd aszerint él és cselekszik, hogy beteljesüljön a kép, vagy épp ellenkezőleg, hogy elkerülje a tragédiát). Még nem döntötték el száz százalékban, mely szériákat választják, ennek egyik oka, hogy még mindig van néhány, melyről nem tudni, mikor startol. A Human Target című akciósorozatot, a "V" című sci-fi remake-et említette külön Kolosi Péter.


"V", egy jónak tűnő sci-fi

A válság nem a pilotok minőségén, hanem a megjelentek létszámán érződött. Tavaly a forgatókönyvírók sztrájkja miatt eleve sokkal kevesebb néznivaló volt a Screeningsen, de akkor is többen voltak tévés szakemberek, mint idén. Az RTL programigazgatója szerint egész országok maradtak ki, pár tévétől kevesebben jöttek, de olyannal is beszélt, aki más szállást keresett, hogy azon spóroljon. "Pár évvel ezelőtt még bőkezűen szórták a reklámajándékokat a stúdiók, és sok volt a party, de ez a pénzszórás fokozatosan megszűnt, nem jellemző a korábbi rongyrázás. Nekünk viszont megérte kimenni, mert hagyományosan a Fox és a Warner mutatja be a legtöbb új pilotot, és idén is így volt" - mondta Kolosi Péter.

Minden új sorozat itt!