Vágólapra másolva!
Május 17-én tartjuk a Homofóbia Ellenes Világnapot, annak emlékére, hogy az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben ezen a napon törölte a homoszexualitást a mentális betegségek jegyzékéből. Hogy ezzel kapcsolatban a közfelfogás is megváltozzon, azért sokat tett és tehet a média, már csak azzal is, ha különféle műsorokban pozitív szereplőként szerepeltet melegeket. A sorozatok meleg karaktereivel már több cikkben foglalkoztunk, így most inkább a rajzfilmes ábrázolásokra térnénk ki, pár példát mutatva arra, hogy az animációs alkotások miként kezelik a témát.
Vágólapra másolva!

Simpson család

A Simpson család-ban időről időre utalást tesznek az egyik karakter, Smithers homoszexualitására (aki titokban a főnökébe, Mr. Burnsbe szerelmes), de a sorozat nem csak ebben a formában foglalkozik az azonos neműek közötti szerelemmel. A nyolcadik évad egyik emlékezetes epizódja volt a címével a homofóbiára rímelő Homer's Phobia, amely a fő karakter, Homer Simpson ódzkodását mutatja be a család egyik barátjától, akiről kiderül, hogy meleg. Homer leginkább attól fél, hogy a férfi rossz hatással van fiára, Bartra, aki egy idő után hawaii ingekben kezd el járni, és rákap arra, hogy női parókában táncoljon.

Az epizód - ismerve a Simpson család ironikus humorát - természetesen nem a melegeket cikizi, hanem inkább azokat, akik a hasonló sztereotípiákat gyártják róluk. Hogy a szándék betalált, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a családi jó barátnak a vállaltan meleg trashfilm-rendező, John Waters (Poliészter, Hajlakk, Cry Baby) kölcsönözte a hangját, illetve hogy az ominózus rész megkapta a legnagyobb amerikai melegszervezet, a GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) médiadíját.

South Park

Miután a South Park minden tabutémába belenyúl, természetes, hogy a homoszexualitást sem hagyhatta ki a szórásból - persze ez a sorozat sem feltétlenül a melegeket bántja, a szokásosnál erősebb ábrázolásmóddal inkább az átlagembereket próbálja felrázni a szellemi tunyaságból. Furcsa helyzet áll elő például, mikor a saját nemiségével igencsak hadilábon álló Mr. Garrison ki akarja rúgatni magát az iskolából, hogy aztán kártérítést követelhessen - az igazgatóság pedig pontosan azért nem rúgja ki, mert nem akarja kompromittálni magát azzal, hogy homoszexualitása miatt válik meg a tanártól.

Mr. Garrison ugyanis afféle tanársegédként szerepelteti szeretőjét, a bőrszerkós Mr. Furkót, aki különféle gusztustalan trükköket mutat be a gyerekek előtt, eltüntet például egy egeret a seggében. Mr. Furkó később szakít Mr. Garrisonnal (miután az a megkérdezése nélkül operáltatja át magát nővé), és összejön a South Park tipizált (hawaii inget és kendőt hordó, vékony cigit szívó) homokosával, Meleg Allel. Meleg Al egyébként - a túlzásba eső aktivista karikatúrájaként - egy menhelyet üzemeltet meleg állatok számára, ahol Stan kutyája is megnyugvásra lel.

South Park Studios

South Park: együtt a három meleg

Family Guy

A Family Guy fent említett társainál kevésbé törekszik társadalomkritikára, így a sorozatban a melegprobléma felvetése sem afféle fricska, inkább csak egy a számos vicc közül. Itt van például a szuperokos, anarchista csecsemő, Stewie, akit többször látunk kislányokkal lófrálni, egy babazsúron pedig azt elemezni, hogy közülük kit "szúrna", és kit nem. Sokszor viszont férfiak iránt is kimutatja vonzalmát, a szurit adó doktor bácsival is elkezd például flörtölni, nemi identitása tehát minimum kérdéses.

Ugyanez a helyzet Stewie nővérével, a fiús Meggel, aki egy epizódban leszbikus akar lenni, de aztán inkább az anyja smárolja le a párkapcsolatra kiszemelt barátnőt, miután Meg megfutamodik. Nem tisztázott a harmadik testvér, Chris irányultsága sem, bár az ő eltévelyedéseit inkább naivitásának lehet betudni: a szomszédságban lakó öreg bácsi például folyton megpróbálja elcsábítani, és találunk arra utalást, hogy ez sikerül is.

Gyerekeknek is találkozhatnak melegekkel

Bár a fenti rajzfilmek inkább felnőtteknek szólnak, meleg karakterekkel korántsem csak az ilyen jellegű alkotásokban találkozhatunk. Persze a gyerekek burkoltabb formában kapják a homoszexualitást - már ha kapják egyáltalán, hisz az ehhez köthető elméletek sokak szerint túl vannak lihegve. 2007-ben egy lengyel képviselőnő például a Teletubbies-nak ment neki, amit köztudottan csecsemők számára készítettek: Ewa Sowinska szerint az egyik figura, Tinky Winky a homoszexualitást hirdeti, mivelhogy fiú létére női táskát hord.

BBC

Teletubbies, bal szélen Tinky Winkyvel

Szegény Tinky Winkyt egyébként nem először gyanúsították meg ilyesmivel, az azóta elhunyt ókonzervatív tévés prédikátor, Jerry Falwell egyenesen a meleg büszkeség jelképévé tette meg őt annak idején, amiért lila a színe, antennája pedig háromszöget formáz (ami a melegek szimbóluma). Igaz, a homoszexualitás vádját gyakorlatilag bármilyen mesefilmre rá lehet húzni, ahol azonos nemű szereplők együtt élnek, márpedig ilyenből van bőven: elég csak a mégoly ártatlan Moha és Páfrány-ra, a Szezám utcá-ban éldegélő Ernie-re és Bert-re vagy a Minimaxon vidámkodó malacokra, Dudára és Pocsolyára gondolni.