Vége mindennek: emlékezetes sorozatfinálék

Vágólapra másolva!
Egy sorozatot befejezni mindig rizikós dolog, hisz a nézők méltó lezárást várnak: amellett, hogy az addigi műsorfolyamnak valamiféle esszenciáját akarják látni, a szálak elvarrására, a történet végső magyarázatára is számítanak az utolsó epizódban. Összegyűjtöttünk pár sorozatfinálét, amely - akár saját jogon, akár kulturális-társadalmi hatását tekintve - élénken megmaradt emlékezetünkben.
Vágólapra másolva!

Jóbarátok

Tízévnyi nevetés után, ha nem is széled szét a hatfős baráti társaság, de Monica és Chandler kertvárosba költözésével valami örökre véget ér - a fiatalság, az örökös bohóckodás kora, ami után a családi béke megteremtésének kell jönnie. A kamera még egy utolsót pásztáz az üres lakáson, ami annyi buli helyszíne volt, aztán befejeződik a világ talán legnépszerűbb vígjátéksorozata. Amikor az utolsó részt leadták, New Yorkban állítólag még a legkeresettebb éttermekben is lehetett szabad asztalt találni, sokan pedig szabadságot vettek ki, csak hogy láthassák a Jóbarátok utolsó kalandját.

M.A.S.H.

Az Egyesült Államokban talán még nagyobb hatása volt a M.A.S.H. fináléjának, mint a Jóbarátok befejezésének: a sorozat utolsó epizódja 1983-ban ment le, és a maga 106 milliós nézettségével máig a legnépszerűbb amerikai tévéműsornak számít. Az azonos című mozifilmből készült M.A.S.H. amúgy egy rendhagyó orvosi sorozat volt, amely nem egy fehércsempés, zöldfolyosós kórházban játszódott, hanem egy tábori segélyhelyen a koreai háborúban. Az utolsó részben a bajtársak hazatértek szülőföldjükre, azt már a nézőknek kellett továbbgondolniuk, hogy miként folytathatták civil életüket.

Vészhelyzet

Egy klasszikusabb kórházi sorozat, amely azonban így is megreformálta a műfajt, hisz a korábbi, pszichologizáló történetek helyett az orvosi esetek minél naturálisabb bemutatását helyezte előtérbe. A széria tizenöt év után ért véget, idén áprilisi fináléja pedig azzal vált emlékezetessé, hogy már hónapokkal korábban lehetett olvasni arról, az alkotók milyen sztárvendégeket hoznának be az utolsó évadra. A nagy végjátékra, utolsó részekre számos régi szereplőt is sikerült visszacsábítani, hosszas huzavona után az azóta világhírűvé vált George Clooneyt is.

Sok ölelkezés a Jóbarátok-ban:


A Birodalom

Ha már belemerültünk a kórházi sorozatokba, nem mehetünk el szó nélkül Lars von Trier A Birodalom című munkája mellett, melyet az európai Twin Peaks-ként is szoktak emlegetni. Koppenhága legnagyobb kórháza mint helyszín csak ürügy a sok beteg figura és a megfejtendő titkok összegyűjtésére, végső soron pedig a Gonosz eljövetelének, vagyis a világvégének a bemutatására. A nyolcrészes sorozat utolsó képsorai ezzel sokkolnak: a kórház körül felszakadozik a járda, feltör a víz, a néző pedig tudja, eljött az apokalipszis. Persze az is lehet, hogy csak az elöregedett vízvezetékek rosszalkodnak, amelyekkel korábban is volt már gond - erre azonban már nem kapunk egyértelmű választ, legalábbis a sorozaton belül nem.

Így ért véget a Maffiózók:


Maffiózók

Ennél is idegesítőbb, "Most akkor mi a f... van?"-jellegű a Maffiózók befejezése, amitől sok rajongó a falnak ment annak idején. A történet középpontjában álló maffiavezér, Tony Soprano épp egy étteremben csipegetné a hagymakarikákat, amikor betoppan két gyanús alak, láthatóan érik a főnöknek vagy három golyó. Majd Soprano lánya is bejön, végül Tony arcát mutatja a kamera, és utána elsötétül a kép. A nézők egy része valószínűleg műszaki hibára gyanakodott, másik része meg tajtékzott a dühtől, mert látni akarta a nagy leszámolást - ami így nem is biztos, hogy megtörtént, lehet, hogy csak evett egy jót a család.

Sírhant művek

Viszonylag egyszerű, ám hatásos módját választotta a befejezésnek a Sírhant művek: minden fontosabb szereplőjét eltette láb alól. Ugyanez a megoldás a Nói albínói című izlandi filmben eléggé idegesítő volt, de itt bőven belefért, hisz - lévén egy temetkezési vállalkozás története - amúgy is a halálról szólt minden. Az összes korábbi epizód egy-egy halálesettel kezdődött, az utolsó ellenben egy születéssel, Brenda adott életet Nate-tel közös gyereküknek. Ez azonban csak az ellensúly volt, a végén mindenki meghalt, volt, aki előbb, volt, aki - egy nagy időugrással - 102 évesen.

HBO

Cheers

A vicces kocsmasorozat végén a tulajnak, Samnek döntenie kell, hogy élete nőjét, Diane-t követi-e Kaliforniába, vagy inkább igaz szerelménél, a címbeli bárnál marad Bostonban. Sam - némi vívódás után - veszni hagyja a boldog családi élet lehetőségét, helyette csapol a törzsközönségnek még egy kört. A sorozat hangvételéhez képest kicsit szomorú a befejezés, de valahol megnyugtató is, hisz a történet, a kedvelt kocsmatöltelékekkel együtt a fejünkben folytatódhat tovább. Aztán meg amúgy is jött a spin-off, a Frasier, a dumagép.