Történelmi sorozat az MTV-n

Vágólapra másolva!
A magyar nemzet történetét bemutató HD filmsorozat gyártásába kezdett a köztévé. Az április 26-án, az m1-en látható első adásban a honfoglalás korát idézi meg Nagy György műsorvezető és Fodor István régész.
Vágólapra másolva!

Április 26-án indul a Magyar Televízió új, ismeretterjesztő filmsorozata, Magyarország története címmel. Az Úton a haza felé című első epizód bemutatja az államalapítás korának megőrzött vagy rekonstruált emlékeit, legfontosabb helyszíneit, megidézi mondakincsünket, nyomába ered ősi szólásainknak, és bemutatja a legújabb kutatási eredményeket is. Fodor István régész a Vereckei hágónál mesél Árpád népének útjáról. Az első adásban kézbe veszik az első magyar pénzérmét, a Szent István kardjának és a Lehel kürtjének tartott tárgyakat. Történelmi legendákat vizsgálnak, utánajárnak a nyereg alatt puhított hús, a fehér ló és a csodaszarvas mondájának.

A Magyarország története forgatásába - egy éves előkészület után - tavaly októberben fogott a Magyar Televízió a nagy felbontású televíziós technika alkalmazásával. Az ismeretterjesztő műsor jeleneteit túlnyomó többségében az eredeti helyszíneken forgatják.