Átalakított városok az MTV-n

Vágólapra másolva!
Vasárnap koraeste indul Lévai Balázs új műsora, a Mi kis városunk. A Nagy-Britanniából származó és a helyi lakosokat megmozgató ötlet gazdája a British Council, a most induló műsor pedig egy várostervező játék tévés változata.
Vágólapra másolva!

A brit Future City Game játékot a British Council fejlesztette ki és a Studio Metropolitanával közösen valósítja meg. A játékban városukat szerető helyi lakosok keresnek kreatív megoldásokat egy-egy városrész jövőjére. A városfejlesztési játéknak kettős célja van: egyrészt a városvezetők kreatív és újszerű ötleteket kaphatnak városuk lakóitól miközben megtapasztalhatják a párbeszédben rejlő lehetőségeket, másrészt a városlakókat segíti abban, hogy a város adottságain, lehetőségein, problémáin gondolkodjanak, továbbá megerősíti őket abban, hogy ők is beleszólhatnak és részesei lehetnek a várostervezésnek.

Az [origo] kérdésére Lévai elmondta, hogy ő ezúttal főszerkesztő és produkciós vezető, a műsort Galambos Péter vezeti. Eddig három adással vannak készen, a többit a későbbiekben forgatják: elsőre Budaörs, majd Eger és Salgótarján következik. Hogy az egyre élhetetlenebb Budapestről miért nem készült adás? "Tűnődtünk rajta, de akkor is célszerűbb lett volna csak egy kerületre fókuszálni. Végül Budapest kimaradt, mert túl sokat van jelen a műsorokban, nagyon fővároscentrikus az ország. A formátum pedig eleve jobban működik kisebb városokban" - magyarázta Lévai Balázs.

"A műsorban egy létező városrendezési- várostervezési problémára kell megoldást találni. Mi legyen egy házzal, egy utcával, egy térrel, egy vidámparkkal vagy akár egy szigettel? Két csapat vetélkedik egymással: az egyik laikus városlakókból, a másik profikból áll, és 48 órájuk van a tervezet elkészítésére. Az első nap reggelén a helyi polgármester kihirdeti a feladatot, a két csapat elindul, terepszemlét tart, vitatkozik, villámszerűen megvalósíthatósági tervet állít elő. Funkciótervek, koncepciók születését várjuk, mindenképpen valami olyat kell kitalálni, ami még nincs. A végén egy öttagú, helyiekből álló zsűri dönti el, hogy melyik ötlethalmaz a nyertes, s azt a helyi önkormányzat beveszi a fejlesztési tervébe. Ha a későbbiekben a nyolc város közül akár csak egy helyen is megvalósul valami, az már komoly eredmény" - mondta a producer.

Forrás: [origo]

Ez nem túl esztétikus

Mivel van már embereket átalakító reality, olyan valóságshow, hol arcot szabnak át, éttermet, lakását rendeznek át, Lévai szerint ideje volt egy olyannak, hogy egy kisváros kerül képbe. "A műsor leginkább az együttgondolkodásról szól, hogy a hivatalok nyitottak legyenek a civil városlakóktól érkező javaslatokra. Lehet, hogy egészen más megoldás születik az adott problémára, tehát garanciát persze nem tudunk adni, hogy meg is valósulnak a tervek, de láttuk, hogy ha város vezetése részt vesz egy ilyen műsorban, akkor komolyan gondolja, hogy tenni akar valamit" - fűzte hozzá Lévai.