Vágólapra másolva!
A Filmmúzeum ismét leadja a Forró szél című jugoszláv sorozatot, mely egy korszak nagy kedvence volt.
Vágólapra másolva!

A Forró szél 1980-ban készült, és 1984-ben mutatták be Magyarországon - bár a szocializmusnak azóta vége, Jugoszlávia is rég felbomlott, a sorozat mai szemmel is szórakoztató, helyénvaló módon ábrázolja az akkori élet furcsaságait.

Főhőse afféle Mekk mester, aki sok mindenben kipróbálja magát, de semmihez sem konyít igazán: filmbeli kalandjai akkor kezdődnek, amikor vidékről Belgrádba megy borbélykodni, de aztán (többek között) taxisofőrként, kutyakozmetikusként és irodistaként is próbál helyt állni.

Az alacsony vérnyomásával küszködő, állandóan elálmosodó kisember figurája hamar kedveltté vált, és divatba hozta a ma már röhejesen ható pepita kalapot is. A mai nézők a régiekhez hasonlóan élvezhetik viszont Surda kalandjait, ezekben a változás jóformán csak annyi, hogy a cinikus társadalomkritika mára korrajzzá szelídült.

A kultikus sorozatot - a régebbi ismétlések mellett - tavaly is láthattuk már a Filmmúzeumon, aki eddig mégis kihagyta volna, az bepótolhatja hétfőnként. A csatorna 20.00-tól adja az egyes részeket, majd másnap 17.55-től ismétel.