Hatvanéves az első szituációs komédia

Vágólapra másolva!
1949. január 17-én mutatták be a The Goldbergs című sorozatot, amely a tévétörténet első szitkomjának számít.
Vágólapra másolva!

A The Goldbergs - a címből nem nehéz kitalálni - Goldbergék, egy vállaltan és jellemzően zsidó család mindennapjait mutatta be. Fő törekvése az volt, hogy bemutassa, miként élnek a zsidók New Yorkban, miközben egyszerre próbálnak meg asszimilálódni és megőrizni hagyományaikat.

Látható, hogy a zsidókérdés akkoriban korántsem volt olyan kényes, mint manapság - legalábbis az Egyesült Államokban. A történelmi eseményeket azonban a sorozat alkotói is tudomásul vették, így a II. világháború alatt több komoly epizód készült európai rokonok és barátok meneküléséről, az óhazában zajló népirtásról.

A The Goldbergs története ugyanis nem 1949-ben kezdődött, bár a televízióban ekkor láthattuk először: rádióprogramként viszont már 1929-től ment, először naponta, majd 1931-től hetente. A tévébe tehát egy húszéves sikersorozat után került a produkció, és tragikomikus jellege is ettől kezdve vált tisztán komikussá: ekkorra datálhatjuk a szitkom, vagyis szituációs komédia mint tévés műfaj megszületését.

A show-t Gertrude Berg jegyezte, szinte egy személyben: amellett, hogy írta és rendezte az epizódokat, ő játszotta a főszerepet is, a nagydarab és nagyszívű Goldberg mamát.