Az ORTT jogsértőnek találta Hajdú Péter műsorát

Vágólapra másolva!
Az ORTT szerint a Story TV A nagy lehetőség című valóságshow-jában megsértette az emberi jogokat, mivel a műsor szereplői a nézettségért és a reklámbevételek növeléséért folytatott verseny eszközévé váltak. Hajdú Péter producer szerint ők segítettek lecsúszott embereknek, egy kisbaba életét megmentették, és kilenc szereplőnek valamennyire rendbe tették az életét.
Vágólapra másolva!

Az ORTT szerint a műsor az emberi jogok sérelme mellett a versenyzők egészségi állapotára vonatkozó különleges adatok nyilvánosságra hozatala miatt adatvédelmi szempontból is aggályos, ezért a testület az adatvédelmi biztoshoz fordult. A határozat indoklása szerint a műsorszám felvezetése során a műsorkészítők felszínesen kezelték a hajléktalankérdést, így a fedélnélküliséget egyszerűen az alkohol, a drog, a párkapcsolatok felbomlásának, a börtön vagy a lakásmaffia következményeiként jelenítették meg.

Az ORTT szerint a hajléktalankérdés megoldását nem a televízió műsorainak kell felvállalnia, ám e produkció esetében is felmerül a kérdés, hogy a kiszolgáltatott emberek magánszféráját, testi és lelki problémáját milyen szinten lehet áruba bocsátani. Különösen aggályosnak tartják, hogy az egyik versenyző hepatitis C-tesztje pozitív lett, így a nagy nyilvánosság előtt vált számára világossá, hogy gyógyíthatatlan beteg.

Az ORTT úgy látja, a műsorszolgáltatót nem a figyelemfelkeltés és a valós problémamegoldás szándéka vezette, hanem egy olyan műsorszám kidolgozása, amely műfaj a médiapiacon még ismeretlen és ily módon a nézők érdeklődésére tarthat számot, aminek haszna a műsorszolgáltatónál és nem a játékosoknál realizálódik. A testület az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megkeresése nyomán indított eljárásban A nagy lehetőség című műsor 2008. szeptember 10-én, 17-én és október 1-jén sugárzott adásait minősítette jogsértőnek.

Nem értik

A műsor producere, Hajdú Péter az [origo]-nak elmondta, hogy logikusan egy realityvel nem volt céljuk megszüntetni ezt a társadalmi problémát, sokkal inkább azon ügyködtek, hogy a kiválasztott 12 szereplőt szocializálják, visszavezessék a társadalomba. "Ez egy doku-soap reality volt, egy társammal találtuk ki, és döbbenetesnek tartom, hogy a jót nem veszi észre az ORTT. Ezek az emberek évek óta nem jártak orvosnál, nálunk megvizsgálták, meggyógyították őket, fogorvos is rendbe tette őket, fodrásznál is jártak. Az állítólag hepatitis C-vel fertőzött szereplő maga vállalta, hogy elmondja kamerák előtt a baját - de később kiderült, hogy nincs is ilyen betegsége. Csak azt az adást nem vizsgálta az ORTT. Egy nőgyógyászhoz korábban alig járt szifiliszes kismama is volt a műsorban, orvoshoz járattuk. A magzatnak csekély túlélési esélyei lettek volna, ha az utcán születik, a produkció által felkért orvos viszont segített, és most egészséges anya és gyermeke" - mondta Hajdú.

A műsor producere szerint angolra járatták a szereplőket, jogosítványhoz segítették őket a könnyebb elhelyezkedés végett, pszichiáternél is megfordultak (volt, aki masszív alkoholistaként gyógyszerre ivott). Három embert ki kellett zárni, de a győztes kocsit, lakást kapott, és szakácsként munkát egy étteremben. Hajdú külön megjegyezte, hogy a másik nyolc embernek lakást biztosított a Story TV, egy évig lakhatnak egy ingatlanban, és állást is talált számukra a csatorna.