2008 legnézettebb tévéműsorai

Vágólapra másolva!
Az olimpia 2008-ban inkább átlagban hozott jó nézettséget az MTV-nek, amúgy kiugró eredményt a vízipóló-döntő ért el - a futball Eb-meccsei annál jobb számokat szállítottak. A szappanoperáknál a Barátok közt vezet, a sorozatoknál House a király, de nagyon nyomulnak a német autópálya-rendőrök is. 2008 a tévében, kategóriák szerint.
Vágólapra másolva!

Filmek

A televízió inkább a sorozatok terepe, nagyfilmet élvezetesebb moziban vagy DVD-n nézni, mert türelmes hős az, ki rezzenéstelen arccal elviseli, hogy öt reklámblokk rontja a mű élvezetét. Ennek ellenére 18 olyan film ment 2008-ban a tévében, melyet 1,5 milliónál többen láttak, és jellemző az RTL-es fölényre, hogy mind ezen a csatornán futott. A TV2 a Nagydumás kiscsajok-kal és Az 50 első randi című romantikus vígjátékkal a 20. és a 21. helyre ért be, amúgy az ötven legnézettebb, tévében adott mozifilm mindegyike a két nagy kereskedelmi tévén ment, az MTV ezen a listán nem szerepel. Feltűnő a vígjátékok dominanciája, akciófilmeket is nézetek a magyarok nagy számban, kevesebb viszont a kalandfilm. Társadalmi drámát, művészfilmet a nagyok nem kockáztatnak meg, így ezek pár tízezres nézettséggel mennek például a Zone Europán, az m2-n vagy a Dunán. A filmek közt kereskedelmi célcsoportban már másképp fest az élmezőny, a fiatalabbak már inkább néztek véres leszámolást és kergetőző autókat, így ebben a kategóriában nyert A szállító, a Nemzetbiztonság Bt. és a Charlie angyalai második része előtt.

agb

Sport

Olimpiai év volt a 2008-as, de csak egy kínai esemény tudott bekerülni a 20 legnézettebb sportműsor közé, természetesen a vízilabda-döntőről van szó. Még egy bokszmeccset leszámítva kizárólag Forma 1-es futamok és futball-Eb-n látott mérkőzések vannak a legnézettebbek közt. A legtöbben az Európa-bajnokság döntőjét, a Németország-Spanyolország meccset figyelték, ezen 1-0-ra nyertek a spanyolok, akik 1964 újra kontinensbajnoki címet ünnepelhettek. A brazil és a magyar nagydíj is igen nézett volt, a dobogóról pedig épphogy leszorult a német-török meccs, mely sokak idegeit felborzolta, mert problémás volt a közvetítés: szinte teljes Európa lemaradt az elődöntő harmadik és negyedik góljáról, a miatt az óriási vihar miatt, ami a bécsi televíziós központ átjátszó technikáját használhatatlanná tette. Sport esetében a kereskedelmi célcsoportban is ugyanaz a trió vezet: az m1 által leadott Eb-döntő és a két RTL-es Forma 1-es közvetítés. A TV2 évek óta nem sportol, így ebben a kategóriában nem jelent meg, a Viasat3 pedig leadta a BL-meccseket a TV6-nak, utóbbi csatorna pedig nem bír komoly lefedettséggel.

agb

Sorozat

Ami a mozinak a film, a tévének a sorozat, és mivel egy-egy epizód nézettségét nagyban befolyásolja az idősáv vagy a felhozó (elé tett) műsor, így érdemes átlagos nézettséget figyelni. A 18-49-es célcsoportban a listán első a Barátok közt, mely ugyan nem heti sorozat, hanem napi szappanopera, de legalább hazai gyártású elem. Itt már kiegyenlítettebb a küzdelem az RTL és a TV2 közti, mivel előbbi hat, utóbbi négy szériát tudhat a Top 10-es listán. House változatlanul népszerű, ahogy a Cobra 11 ellen sem sok sikerrel indul a Napló, legalábbis a fiatal nézőknél nyerő a német sorozat. A Miami helyszínelők-et már a Viasaton is kedvelték a tévézők, a Vészhelyzet pedig tradicionálisan sok nézőt érdekel. Míg a nézőszámot nagyban befolyásolja, hogy nyolckor vagy tizenegykor kerül-e adásba az adott sorozat, a közönségarány (SHR) beszédesebb adat, ebből látszik jól, mennyire találta meg a széria a helyét a műsorrendben, mennyire erős ott az ellenfél.

Forrás: [origo]

Minden más

Igaz, hogy a műsoridő javában filmek, sorozatok és sportműsorok mennek, de jócskán akadt saját gyártású show, kabaré, vetélkedő és reality is a hazai csatornákon. Itt kell megemlíteni a 2008 őszének egyik nagy dobását, a méregdrága, de mégiscsak remek számokat hozó Celeb vagyok, ments ki innen!-t, mely a teljes lakosságban bő 40 százalékos közönségaránnyal ment. A Szombat esti láz 38, a Megasztár 32 százalékos közönségarányt ért el átlagban, noha az ifjú dalnokok a vége felé többször eltángálták a táncoló médiaszemélyiségeket 18-49-ben. Sikerműsor volt még A széf, átlagban 36,2 százalék követte, és hasonlóan jól ment a Fókusz is. Az egyszeri műsorok közül Sas József kabaréját 2,14 millióan nézték a TV2-n szilveszterkor, az augusztus 20-i tűzijátékot pedig az RTL-en követte a többség, 1,89 millióan itt álmélkodtak. Joshi Bharat szilveszteri adása is szépen hozott a TV2-nek, ezt 1,8 millióan választották.