Eltűntek páran a pszichiátriáról

Vágólapra másolva!
Őrültek, pszichopaták, irracionálisan cselekvő, meghökkentő tettekre képes karakterek remekül feldobják a sorozatokat. A téboly arcai közül válogattunk, kissé remegő kézzel, szívünkben félelemmel.
Vágólapra másolva!

A legjobb sorozatnak is jót tehet, ha a gyakran kiszámíthatóan cselekvő, egészen normális és ezáltal talán kissé unalmassá, egysíkúvá váló szereplők közé benyomnak egy olyan figurát, aki meglepő tettekre képes, aki jól felforgatja pár perc alatt egy család, utca, kerület, kisváros életét. A laposabb sorozatok kifejezetten megkívánják az elmeháborodottak felbukkanását, de a legjobbak is kedvelik az ilyesmit. A karakter lehet főszereplő, lehet mellékszálon mozgó férfi vagy nő, de jelenlétük a nézőben is izgalmat kelt, mivel nem tudni, mikor tesznek valami egészen váratlan dolgot, amitől felborul a történet. Íme, néhány remek félbolond!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

George Sibley

Geológusprofesszor, aki hat házasság után hetedszerre benősül az amúgy sem teljesen komplett Fisher családba. Az HBO remekműve, a Sírhant művek amúgy is rendesen el van eresztve érzelmileg sérült figurákkal, de a kedves George kétségkívül még közülük is kilóg, mivel hol jelen nem lévő, képzelt személyekkel társalog, hol pedig atomháborúra készülvén bunkerbe vonul, mivel megkattant elméjében apokaliptikus víziók kergetik egymást.

A jó George persze nem öregkorára lett ilyen, voltak neki pszichés problémái korábban is, de azon a sorozatot figyelő sem csodálkozott különösebben, hogy a néha némán depressziós, néha indokolatlanul rikoltozó Ruth mellett csak romlott a helyzet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Don Konkey

Ian Hart a jobb sorsra érdemes, talán túl korán elkaszált Dirt-ben alakította a skizofrén fotóst, aki mindent megtett azért, hogy a Lucy Spiller (Courteney Cox) jó példányszámot érjen el bulvármagazinjával. A tökéletesen zakkant paparazzo a sorozatban sokszor kerül veszélyes helyzetbe, sokszor kap lehetetlennek tűnő küldetést, néha el is verik rendesen. Szellemekkel cseveg néha, egyik csodálatos jelenetében pedig egy sokkolót próbál ki saját magán, mert még nemigen látott ilyet: utána röhögve fetreng a földön, idegrángások közepette. Egy másik remek intermezzo, mikor egy gyógyszertárban hangokat hall, melyeket saját beteg elméje ad ki persze - ekkor egy kétarcú nőt, kígyót is vizionál. A színész játszott még egy Harry Potter-filmben, és doktor Watsont is alakította két, tévére készített Sherlock Holmes-történetben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dexter Morgan

A Michael C. Hall által megformált figura nem hagyományos őrült, aki kiszámíthatatlanul csapong, ő a csendes típus megtestesítője. Egyértelműen szociopata, érzelmileg labilis alkat, aki sem a férfiakhoz, sem a nőkhöz nem vonzódik igazán, annál jobban érdekli őt a vér. A miami városi rendőrségen vérnyomelemzőként dolgozó Dexter nem szívbajos, nagyobb emóciók nélkül, rezzenéstelen arccal képes ölni, és teszi ezt igen gyakran, mivel egy kedves, szerethető sorozatgyilkosról van szó. Pont ezért támadják is sokan a sorozatot, mert heroizálja a főhőst, rokonszenves fickót csinál egy érzelmek nélkül ölő szociopatából, aki néha motoros fűrésszel vág darabokra másokat. Mindig gonosz, bűnös embereket gyilkol halomra, de ettől még nem lesz igazságosztó szent, és nyilván az önbíráskodás sem vezet sehova. A sorozat promóciója is gyakran okozott megbotránkozást.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lonnie McRae

Világvégétől félő, apokalipszistől rettegő karakterek mellékszerepben is felbukkannak. A 24 második évadjában Jack lánya, Kim Bauer a szabadban bóklászik, mikor egy vadászba (Kevin Dillon alakítja) botlik, aki leviszi a lányt egy föld alatti, atomtámadástól védő bunkerbe, amit maga épített és szerelt fel annyi élelmiszerrel, hogy akár több évig is kitartson. Mivel a második évadban, a sztori szerint erős a Los Angeles-i atomrobbanás valószínűsége, a srác úgy tesz, mintha megtörtént volna a nagy baj. A rettegő, kissé sokkos állapotban lévő Kim később felfedezi, hogy baseballmecs megy az egyik helyi adón, így aligha volt nukleáris katasztrófa. Innen kezdve nyilvánvaló, hogy a pasas komplett őrült, és feszült percek következnek, hiszen egy bezárt bunkerből felettébb nehéz észrevétlenül kisétálni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Libby

Hogy a szereplők sötét, zavaros, titkokkal terhelt előéletét megfelelő dózisokban adagoló Lost se maradjon ki: a Cynthia Watros által megformált karakter minden szava és tette új értelmezést nyerhetett akkor, mikor kiderült, hogy a Santa Rosa elmegyógyintézetben töltött sok időt, de nem orvosként, hanem ápoltként. A szellemileg sérültek közt, ugyanazon épületben tartózkodik még Hurley is (aki sokkal komolyabb szerepet kapott a sorozatban). Hogy Libby miért kattant meg és hogyan került ki a diliházból, az nem derül ki egyértelműen, de valószínűleg férje, David halála vezethetett az összeomláshoz. Libby 23 részt érdemelt a Lost-ban, de mivel a sorozat részben a visszaemlékezésekre épül, még visszajöhet például Hurley múltjában, amint épp életlen késsel eret vág az elmegyógyintézet női vécéjében.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

T-Bag, a Zsebes

Theodore T-Bag Bagwell (Robert Knepper) az egyik legemlékezetesebb szereplő A szökés-ből, ami nagy szó, mert a sorozat tele van zsúfolva markáns, igen karakteres fickókkal.

Hatszoros gyerekrablás, gyilkosság, nemi erőszak miatt került börtönbe, de hiába az életfogytiglan, mikor a csillagszemű főszereplő segít neki megszökni a börtönből. Biszex, pedofil és szadista. Vérfertőzés és nemi erőszak után született, az apja megerőszakolta Down-kóros testvérét, aki később megszülte Theodore-t. Vandalizmusért és állatkínzásért korábban is állt bíró előtt, kiskorában megpróbálta felgyújtani tanárnője házát. Lop, csal, hazudik, mindig keresztbe tesz a jóképű Michaelnek, és jegy nélkül potyázik a buszon. Senki nem szeretne ilyen zűrös, problémás szomszédot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Billy Chenowith

Még egy dilinyós karaktert kell kiemelnünk a Sírhant művek sötét masszájából, mivel annyira hitelesen és élethűen játssza el a mániás-depresszióst, hogy nem volt szívünk kihagyni (és amúgy is félünk attól, hogy hirtelen megjelenik, késsel a kézben és eszelős tekintettel a szemben, ha nem találja magát a legjobbak közt). Billy a sorozatban Brenda öccse, és gyerekkorban a két testvér annyira együtt volt, hogy a fiú nem tudja elfogadni a gondolatot, hogy a szintén nem teljesen normális nővére másokkal él, másokkal hál. Billy néha nem szedi a gyógyszereit, ilyenkor kifejezetten riasztó, kiszámíthatatlan és vad - a néző meg csak ül dermedten a fotelben, a chipset tartó kéz is megáll a levegőben, mert Jeremy Sisto rendes feszültséget teremt, amint módja van rá.