A celebnek is szutykos a talpa

Vágólapra másolva!
Ősztől az RTL-en láthatja a néző, napi dózisokban, amint jó kocsijuk, lazának hitt munkájuk és szép házuk miatt irigyelt médiaszemélyiségek egy dzsungelben, talán egy tengerpart mellett éldegélnek hitvány, esővizet áteresztő, folyton beázó kunyhóban, félig nyers halat, talán néha bogarat esznek, hol csak fintorogva, hol öklendezve, és hosszan vakaróznak, mert nemhogy jacuzzi, de szappan sem lesz kéznél.
Vágólapra másolva!

A jobb sorsra érdemes, de Magyarországon mindössze két évadot megélt Survivor és a szintén az RTL által favorizált Rettegés foka egyfajta mostohagyereke lesz ősszel a Celeb vagyok, ments ki innen! című reality. Mivel a Viasat3 naponta jelentkezik a Bár 2.0 valóságshow-val, a TV2 a Megasztár-t dobja be szintén minden este, az RTL Klub sem akar lemaradni, és az I'm celebrity... get me out of here! magyar verziója is naponta lesz látható, főműsoridőben, azaz a három legnézettebb kereskedelmi tévénél komolyan visszajönnek a valóságshow-k.

A formátum szerint helyi hírességeket kitesznek valami elhagyatott partvidéken, őserdőben, hogy aztán kamerákkal vegyék mindennapjaikat. A hazai nézők azt figyelhetik majd szeptembertől, hogy mihez kezdene Palik Lászó, Kiss Ramóna vagy Falusi Mariann akkor, ha a Lost szigetére csöppenne. A tévézők - akiknek egy része irigyli vagy egyenesen utálja a hírességeket a hírnév és a pénz, a jómód miatt - megfigyelhetik, miképp mossa egyre szakadtabb ingét egy olyan tévésztár, aki talán még életében nem vasalt, varrt vagy teregetett ruhát, miképp próbálja elfogyasztani az egyre szakállasabb, finom éttermekhez szokott színész/énekes/hírolvasó a rágós, furcsa húscafatot, a gyanús küllemű bogyókat.

A műsor akkor lehet jó, ha valóban megvonják az ismert arcokat hétköznapi kedvenceiktől, és nem etetik őket titokban csokival, bécsi szelettel, és nem kapnak energiaitalt akkor, ha kikapcsol a kamera. Erősen zsörtölődni kezd az, aki napi öt kávéhoz szokott, és sokáig nem jut napi betevő koffeinadagjához, egyre nyűgösebb és nehezen elviselhető lesz az erős dohányos, aki csak napi 1-2 szálat füstölhet el: az ilyenek előbb-utóbb be-beszólnak a társaknak, kellemetlen figurák lesznek, ami persze jót tesz a show-nak. A nő, aki naponta vesz illatos, habos fürdőt, és nem hagyja el lakását smink nélkül, nyilván a szappan és sampon nélküli harmadik napon már másképp reagál a megpróbáltatásokra, és erre vár a stáb, ahogy sok néző örömmel nézné azt is, amint két gazdag és híres, amúgy a műsorban a nomád körülmények miatt kialvatlan, szutykos ember összevész három darab kiszáradt kekszen.

A műsorban ügyességi és fizikai feladok is lesznek, akárcsak a Survivor-ben, a legjobbak pedig különféle kedvezményekben részesülnek, hogy némiképp elviselhetőbb legyen a lét a természetben, távol minden civilizációs vívmánytól, kényelmet szolgáló berendezési tárgytól. A lényeg pedig az, hogy a celeb meggyőzze a tévézőt, hogy ő már szenvedett eleget, neki már elég sok a szúnyogcsípése és sebe a lábán. Ekkor a néző felemeli telefontját, és küld egy-két rokonszenvvoksot valamelyikre, hátha hazajöhet - a csatorna pedig közben pluszbevételre tesz szert.

Tarzan és Jane

A műsor eredetileg angol, a hírek szerint 25 ezer font körüli összeget kaptak az első széria szereplői fejenként, hogy ne nyöszörögjenek túlzottan a kieső bevételek miatt. Persze az összeg nem publikus - ahogy itthon sem lesz az - mivel minden sztárnak más a piaci értéke: egy C kategóriás, már-már elfeledett popénekes, aki népszerűségét növelné a show-val, nyilván kevesebb gázsit kap, mint egy olyan, mindenki által ismert arc, aki miatt százezrek kapcsolnak a csatornára. Azt pedig eldöntheti minden sztár, hogy mennyiért aludna egy koszos hálózsákon, egy kígyókkal teli erdőség szélén, hogy mennyiért enne pókot, hogy hány millióért válna meg menő napszemüvegétől, mobiljától és laptopjától.

A második show fináléját az Egyesült Királyságban közel 13 millióan, a harmadik sorozat végét majdnem 15 millióan látták, azaz a Granada Televison produkciója ragyogó nézettséget ért el az ITV-n. Akik támadják, leginkább azzal jönnek, hogy vad és kegyetlen világot mutat, holott nem biztos, hogy tényleg annyira nomád viszonyok közt élnek a hírességek. Sokan csak legyintenek, mert szerintük arra jó a show, hogy fellendítse egyik-másik celeb zátonyra futott karrierjét.

Lehet kukucskálni

A brit verzióban - amelyet Ausztráliában vettek fel - mindenesetre úgy reklámozták a műsort, hogy "a civilizációtól távol élnek" majd a szereplők, de később kiderült, hogy a közelben volt egy luxusszálló. Volt olyan jelenet, hogy krokodilokkal teli mocsárban kellett úszni - ekkor sokan nehezményezték, hogy puskás emberek álltak a környéken, hogy nyomban lőjenek, ha bármelyik (valószínűleg előzőleg jól megetetett) állat meg mer moccanni. Mások azért kritizálták a realityt, mert a tábort úgy írják le, mintha ki lenne téve a mostoha időjárás viszonytagságainak, miközben vannak fedett, árnyékos részek is, ahol például a kamera, a felszerelés pihen. Ezek persze lényegtelen dolgok: a néző úgyis tudja, hogy a valóságshow nem feltétlenül a valóságot mutatja. Egyszerűen szórakoztat, ennyi az egész.

A hazai csapatból még csak három név ismert, de augusztus végére minden kiderül. A briteknél olyanok szerepeltek a hét menetet letudó realityben, mint Malcolm McLaren (Sex Pistols), a színész-énekes Jason Donovan, Carol Thatcher (Margaret lánya - az ő győzelmére harmincháromszoros pénzt fizettek, mégis nyert), Jenny Frost az Atomic Kittenből, a modell Jordan, Peter André zeneszerző-énekes, Kerry Katona énekesnő és tévés személyiség vagy épp Uri Geller, aki az első szériában nyolcadik lett - nyolc játékosból.