A tévé előtt nincs piros lap

Vágólapra másolva!
Sok családban okoz konfliktust egy-egy hosszabb futballtorna, ugyanis sok férfi hajlamos ilyenkor hanyagolni a családi kötelezettségeket. Rosszabb eset, mikor a meccs közbeni italozás, majd a kedvenc csapat veresége miatt érzett düh agresszióhoz vezet: ilyenkor előfordul, hogy családi perpatvar tör ki.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy ünnepek alatt, hétvégeken vagy sportesemények alatt válnak gyakoribbá a hozzátartozók ellen elkövetett erőszakos cselekedetek. Az első kettőnél még arra lehet gondolni, hogy ünnepekkor és hétvégén van többet együtt a család, így logikusan nagyobb a konfliktus esélye, mint egy dolgozós kedden vagy szerdán - ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a nagyobb tornák alatt is megugrik a fizikai bántalmazások száma.

Az MTI a napokban egy brit felmérésre hivatkozott, melyben az szerepelt, hogy angol bajnokik napján 30 százalékkal is megugrik a családtagok elleni agresszív cselekedetek száma. Az esetek felében az alkohol játszik komoly szerepet, a többi inkább a felfokozott idegállapotnak köszönhető - egy vesztes meccs, egy borzasztónak ítélt csapás után bizonyára akadnak, akik csak a körülöttük lévőkön tudják levezetni dühüket.

Bár egy bécsi segélykérő vonalon az Eb alatt több hívás futott be, mint korábban ugyanannyi idő alatt, Magyarországon nem tűnik komoly problémának a foci-Eb alatti családi erőszak. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) 2005 áprilisa óta működik: az [origo] érdeklődésére elmondták, hogy nem tapasztaltak forgalomnövekedést a futballtorna alatt. Hozzájuk sok hívás fut be, több kezelőhöz, azaz lehet, hogy volt meccs utáni családi perpatvar, de nem jellemző: annál inkább az, hogy a hívások nagy része mögött nem pillanatnyi dühroham, hanem hosszabb, konfliktusokkal terhelt, erősen szétesőben lévő kapcsolat áll.

A NANE (Nők a Nőkért - Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) szintén működtet segélyvonalat. Honlapjukon lévő adatok szerint Magyarországon a legóvatosabb becslések alapján is hetente legkevesebb egy nő hal bele a családon belüli erőszakba: férje, volt férje vagy partnere agyonveri őt. Ez évente legalább 52 nőt jelent. Európai és magyar adatok szerint minden ötödik nőt rendszeresen ver a férje vagy partnere - ez Magyarországon körülbelül félmillió nőt és közel ugyanennyi férfi elkövetőt érint. A bántalmazott nők átlagosan nyolc alkalommal kérik a rendőrség segítségét. 1994 óta az egy év alatt befutó segélyhívásaik száma több mint háromszorosára nőtt.

A foci nem tényező?

Az [origo] tévérovatában pár napig lehetett választ adni arra a kérdésre, hogy mennyire jelent problémát családon belül, hogy a férfiemberek nagy része 2-3 héten keresztül tévéfüggővé válik, és magában vagy különféle barátokkal meccset néz, akár napi kettőt is. Ilyenkor bizonyítottan csökken a feleség iránti érdeklődés, a gyerekeket is jobban elhanyagolja az apa, és akadnak sokan, akikhez egy jó negyeddöntő, elődöntő alatt már nem is lehet szólni, annyira kirekesztik a külvilágot.

Bő négyezer olvasó válaszolt: 10,5 százalékuknál semmiféle konfliktust nem okozott az Európa-bajnokság, mivel egyedül élnek, nem kell egyeztetni arról, hogy a Barátok közt vagy a focimeccs menjen-e. Válaszadóink bő fele semmiféle feszültséget nem tapasztalt otthon, 17,1 százalék némi morgásról, kis elégedetlenségről számolt be. Olvasóink csak 2,1 százaléka (tehát minden ötvenedik) számolt be arról, hogy akadtak konfliktusok a meccsdömping miatt, 0,9 százalék pedig állandó botrányt jelzett. Körülbelül minden huszadik válaszadó úgy vélte, hogy jobb a békesség, és feszültségcsökkentő, ha korcsmában, idegen pályán nézi a mérkőzéseket és nem zavarja a békés, családi életet.

Közös hobbi, nagyobb egyetértés

Az Európa-bajnokságot - pontosabban a három hétig szinte csak a focira figyelő férjet, barátot, vőlegényt - persze könnyebben elviselik a nők, ha valamennyire érdeklődnek párjuk hobbija, jelen esetben kedvenc csapata iránt. Wolfgang Eichler, az UEFA szóvivője éppen pár nappal ezelőtt közölte a sajtóval, hogy egyre több nőt érdekel a futball: a négy évvel ezelőtti, portugáliai Eb alatt a stadionokban a nézők hetven százaléka férfi volt, azonban a svájci-osztrák közös rendezésű torna alatt arra figyeltek fel, hogy a szurkolói zónákban és a stadionokban is csaknem annyi a nő, mint a férfi.