MTV: központi adáshiba az Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
Szinte teljes Európa lemaradt a Németország-Törökország elődöntő harmadik és negyedik góljáról, amiatt az óriási vihar miatt, ami a bécsi televíziós központ átjátszó technikáját használhatatlanná tette.
Vágólapra másolva!

Az UEFA hivatalos közleményben kért azonnal elnézést a közvetítő televízióktól és a nézőktől. Ígéretük szerint kivizsgálják a pontos okokat, és mindent megtesznek, hogy a két hátralévő mérkőzésen ne történhessen ilyesmi.

"Műszaki kollégáink segítségével a hiányzó mérkőzés részleteket már megszereztük, csütörtök reggel 9 órakor a teljes mérkőzést levetítjük újra. A második félidőt a hiányzó hangszakaszok miatt Somos Ákos közvetíti majd a stúdióból. Nagyon sajnálom, hogy az eddig hibátlan Eb közvetítésbe ilyen hiba csúszott" - mondta Schulek Csaba a Telesport főszerkesztője. A közpénzből működő MTV minden lehetőséget megvizsgál kártérítési igényének érvényesítése érdekében.

A mérkőzéseket sugárzó televíziós központ Bécsben van. Az osztrák fővároson szerdán este hatalmas zivatar vonult át, és ennek következtében háromszor megszakadt a tv-központ áramellátása. Az áramkimaradás nyomán a Bécsből továbbított adást vevő európai és más külföldi tv-állomások kép és hang nélkül maradtak.

"Este a német-török találkozóról sugárzott televíziós adás a második félidőben több ízben is megszakadt a (bécsi) nemzetközi adóközpontban fellépett műszaki problémák miatt. Ezek kivizsgálása folyamatban van, különös tekintettel az esti órákban Bécs fölött tomboló hatalmas viharra" - hangzik az UEFA szerdán este kiadott közleménye.

Az Eb mérkőzéseit minden külföldi tv-állomás a bécsi központtól veszi át. Egyedüli kivételként a svájci közszolgálati televíziónak (SF) van joga közvetlenül a helyszínekről (így szerdán a bázeli St. Jakobs Park stadionból) továbbított tv-jelek átvételére. Ezt használta ki a német ZDF televízió, amikor a második adáshiba jelentkezésekor "lekérte" az SF képadását, és azt sugározva - Béla Réthy ZDF-kommentátor hangjával - folytatta a német-török elődöntő közvetítését.

A mérkőzést izgalmas hajrával a németek nyerték 3-2-re, ezzel bejutottak az Európa-bajnokság vasárnapi döntőjébe.