Egy igazán abszurd munkahely

Vágólapra másolva!
Egy cseppet sem unalmas irodai munkahely, karakteres figurák, áldokumentarista stílus: ez az Office, melynek mindennapjaiba hamarosan a Viasaton nyerhetünk betekintést. A sorozat Angliában olyannyira sikeres volt, hogy rögtön el is készítették az amerikai verzióját - idehaza ez utóbbi debütál, vasárnap este egy dupla résszel.
Vágólapra másolva!

Milyen lehet egy kisváros papírértékesítési telephelyén dolgozni? - aligha akad ember, aki erre a kérdésre ne válaszolná azt, hogy borzasztóan unalmas. Pedig szórakozni minden munkahelyen lehet, és az Office dolgozói - akárcsak a Hivatali patkányok hősei - meg is ragadnak erre minden alkalmat: online randikat bonyolítanak le az irodából, ugráló zselétortát helyeznek kollégájuk íróasztalfiókjába, és a céges partin még a főnök sem átallja előadni legcikisebb koreográfiáját - igaz, ő azt gondolja magáról, hogy remekül táncol.

Az Office eredeti, brit szériája jól viszi tovább az angol humor hagyományait, kicsit olyan, mintha a John Cleese vezérelte Waczak szálló személyzetét helyeznénk át egy irodába - nem véletlen, hogy a langaléta Monty Python-tag egyszer úgy nyilatkozott, a sorozat atyját, Ricky Gervaist tartja a ma élő legnagyobb komikusnak. A Waczak szálló-val való párhuzamot erősíti, hogy a főnök (maga Gervais) ugyanúgy nincs tisztában saját korlátaival, beosztottjait pedig mind hülyének nézi.

A furcsa hangulat, a humor különös íze átkerült a tengerentúlra is: kétségtelen, hogy ez a verzió már több amerikaias vonással rendelkezik, de így is új színt tudott vinni az amerikai televíziózásba - ezen a téren leginkább a Simpson család-hoz tudnánk hasonlítani, amely valahol a Monty Python-féle abszurdból is merít. A 2005-ben indult sorozat még sikeresebb is lett 2001-es elődjénél, legalábbis ami a nézőszámot illeti: nem véletlen, hogy míg az eredeti mindössze 14 epizódot élt meg, addig az amerikai verzió már az ötödik évadra is megkapta a megrendelést, sőt egy spin-offot is terveznek belőle.

Az Office egyébként olyannyira felkeltette a világ tévéseinek érdeklődését, hogy az USA-beli változat mellett létezik francia, német, kanadai és chilei adaptációja is. A remekül megírt helyzetek, karakterek mellett az újdonság varázsát szolgáltatja az áldokumentarista stílus: a történet szerint ugyanis egy dokumentumfilmes forgatócsoport érkezik a papírgyárba, amely aztán izgő-mozgó kézikamerával rögzíti az iroda mindennapjait. A szereplők így sokszor kiszólnak a kamerába, valamikor egyenesen a nézőknek nyilatkoznak érzéseikről.

Érdekes, hogy az Office az elidegenítő effektek ellenére is sokkal filmszerűbbnek tűnik, mint a többi amerikai sitcom: ennek oka abban keresendő, hogy a történetet itt egy stúdióban vették fel, míg a hasonló jellegű produkciókat általában színpadon, közönség előtt játsszák el. Az Office-ban így nincs meg az alánevetés sem, aminek hiánya talán kicsit lassabbá teszi a történetet, hisz nincsenek meg az átvezető hangok, viszonylag sok a csend a filmben. Aki tehát nem szereti a kísérletezgetést, a tévézésben is a bevált formulákat keresi, annak nem biztos, hogy be fog jönni a papírgyári dolgozók világa.

Válogatás az amerikai Office-ból:


Ami viszont mindenképpen szerethető a sorozatban, az a sok jól eltalált karakter: az alkalmazottak kisembersége, főnöküknek való kiszolgáltatottsága megkönnyítheti az azonosulást, a vezető önteltségén pedig együtt nevethetünk velük. Az amerikai sorozat legviccesebb figurája kétségkívül a mindenkinek megfelelni kívánó, minden szabályt betartó regionális menedzserasszisztens, Dwight Schrute, akinek már csak kinézete is nevetésre ingerelheti a nézőt - nem véletlen, hogy a róla készült műanyag baba igen népszerű a sorozatot adó NBC termékei között.

Táncol az angol főnök:


Schrute ráadásul blogot is vezet - vagyis weblogot, ahogyan ő hívja akkurátusan, eredeti formájában használva a kifejezést. A sorozat iránt érdeklődőknek érdemes ebbe is belenézni, hisz jól hozza a szériából ismert abszurd humort. Egy korábbi írásban Schrute például a saját temetéséről vizionál: természetesen itt sem tud elszakadni a számára oly fontos irodai léttől, azt szeretné, ha koporsóját főnöke készítené el, a cég által gyártott papírtermékekből.

Szeretnél saját, első évados DVD-csomagot? Klikk a következő oldalra!