Ezt imádod majd jövőre a tévében

Vágólapra másolva!
Már tudjuk, hogy mit fogunk nézni a tévében egy év múlva, hiszen már Amerika is tudja, hogy mire fog figyelni a tévében ősztől. Van ugyanis egy jó szokásuk az amerikai országos, úgynevezett "network" tévécsatornáknak, mégpedig az, hogy már idejekorán, májusban kihirdetik őszi műsorrendjüket, hogy legyen elég idejük reklámokat értékesíteni és hogy a többi ország tévécsatornájának vezetői, felelős szakemberei az elkészült pilótafilmek alapján el tudják dönteni, hogy melyik sorozatot szeretnék saját nemzeti tévéadójukon is bemutatni.
Vágólapra másolva!

Általában az a módi az efféle sorozatbeharangozásnál, hogy májusban minden nap egy csatorna ismerteti terveit, és bedob a köztudatba hat-nyolc sorozatcímet, miközben a majdani sorozatok szereplői kvaterkáznak a sajtó képviselőivel, mosolygós fotókat készíttetnek magukról. Idén ez nem a szokott módon valósulhatott meg, hiszen a hollywoodi forgatókönyvírók száznapos sztrájkja nem elég, hogy megrövidítette a 2007/08-as tévés idényt, de még az áprilisra tervezett pilotszezonnak is keresztbe tett, hiszen a sorozatok első részeit, melyeket áprilisban forgatnak le, általában a téli hónapokban állítják össze végleges formában - idén ezt a sztrájk megakadályozta.

Éppen ezért a legtöbb csatorna csak fele- vagy harmadannyi forgatókönyvből válogatta ki a neki tetszőket, és a szűkös merítés miatt jóval kevesebb sorozatot rendeltek be őszre. Akadt olyan csatorna (ABC), mely mindössze két sorozat mellett tette le a garast, hogy majd nyáron forgattasson le újabb terveket, míg az NBC látatlanban kérte egyes pilotok készítőit, hogy kezdjenek el gondolkodni sorozatformátumban.

Az új sorozatoknál minden évben van tiszte trend: nem is olyan régen még szövevényes scifiket készítettek a csatornák a Lost mintájára (ezek mind megbuktak), tavaly pedig a Szex és New York témakörén belül mozogva jelent meg női, illetve férfi főszereplős dráma, de ugyancsak teljes kudarcot vallva. Idén, a sorozatok kevés száma miatt éppen ezért nem is nagyon lehet beszélni trendekről, de azért akadnak azonos tulajdonságokkal bíró sorozatok.

Itt vannak például a feldolgozások: már tavaly, a Bionic Woman premierje kapcsán szóltunk arról, hogy Amerika elkezdett a múltba révedni, hogy újra felfedezze magának saját régi sorozatait. Ennek eklatáns példája lesz szeptembertől a Knight Rider "premierje" - azért az idézőjel, mert tesztjelleggel a csatorna már bemutatta a felvezető Knight Rider-tévéfilmet, mégpedig hatalmas sikerrel. És ugyancsak saját feldolgozás a CW csatorna próbálkozása, a 90210, mely a 90-es évek nagysikerű tinisorozatát, a Beverly Hills 90210 szellemét fogja megidézni.


90210 - szépek és gazdagok a pálmák alatt

Feldolgozni persze nem csak Amerikát lehet - idén ismét megpróbált az USA az angoloktól meríteni, valamint ezúttal bekerült a képbe Ausztrália is. Az angol vonal egyik élversenyzője az ABC csatorna Life on Mars című sorozata, mely a hasoncímű, két évadot megért angol krimi alapján készül, s története röviden úgy összegezhető, hogy napjainkban egy rendőrnyomozó autóbalesetet szenved és egészen titokzatos módon a hetvenes években köt ki.


Sötét és nyomasztó a 2009-ben érkező Harper's Island

Hasonlóképpen angol ősökkel rendelkezik a CBS csatorna Eleventh Hour című krimije, mely eredetije, a The 11th Hour Angliában afféle minisorozat volt, mindössze négy epizóddal. Így az amerikaiaknak minden bizonnyal tovább kell gondolni az eredeti történetet, melynek a főszereplője egy tudós ember, aki furcsa és rejtélyes felfedezések, jelenségek nyomába ered, és megpróbál tudományos magyarázatokat találni rájuk.

Forrás: [origo]

Secret Millionaire és Dollhouse

Komédiafronton is megpróbálja az Egyesült Államok átvenni az angol humort - hogy sikerrel-e vagy sem, az akkor derül ki, ha bemutatják a CBS új szitkomját, a Worst Week-et, mely a Pánik hete című brit sorozat alapján készült és egy csetlő-botló férfiról szól, aki menyasszonyjelöltjének szülei bizalmát akarja elnyerni, azonban azt nem sok sikerrel teszi. (Nem, nem Ben Stiller és Rober DeNiro lesz a főszereplő.)