Életben maradt halottak

Vágólapra másolva!
Haláli hullák címmel érkezik hamarosan a Cool TV-re az utóbbi idők talán legeredetibb, de kétségkívül legmorbidabb sorozata, a Dead Like Me. A széria készítői jó adag fekete humorral beszélnek arról, amihez mások érzelgősen vagy épp spirituális módon közelítenek: a halál utáni élet több produkciónak is központi témája, és gyakorlatilag mindenütt más formában jelenik meg.
Vágólapra másolva!

A Haláli hullák eredetisége abban rejlik, hogy egy frissen elhunyt kamaszlányt tesz meg a Kaszás segítőjének, aki a továbbiakban sokak mellett áll ott a végzetes pillanatban. A sorozat morbiditását jól jelzi, hogy a Georgia nevű főhős nem mondjuk autóbalesetben hal meg, hanem a fejére zuhan egy vécéülőke a MIR űrállomásról - igaz, az eredetiségnek ez némileg ellene szól, hisz kicsit a Miért éppen Alaszka? klasszikus jelenetére emlékeztet, mikor Maggie barátját agyonvágja egy műhold. De visszatérve vizsgált sorozatunkra, a halál utáni élet itt nem sokban különbözik a halál előttitől: bár teste jóformán sebezhetetlenné vált, Georgiának ugyanúgy megmaradnak anyagi szükségletei, amiket saját magának kell kielégítenie, így kénytelen halála után is rendes munkát vállalni.

Angyal és ördög

A halál után nemcsak a halál, de az élet szolgálatába is állhatunk, erre utalnak például az őrangyalokról szóló mesék. Ebben a témában az idehaza ismert sorozatok közül talán az Angyali érintés-t említhetnénk, amely eredetileg a Touched by an Angel címet viseli. A történet középpontjában egy Monica nevű tanuló angyal áll, akit mentora, Tess irányít a mennyei életben - utóbbit az énekesnőként is ismert Della Reese alakítja, akit többek között a Harlemi éjszakák című Eddie Murphy-filmben is láthattunk. Az angyalokká váló elhunytak dolga itt az, hogy minél több nehézségen átsegítsék halandó embertársaikat, így minden epizódban új élettel, új problémákkal ismerkedhetünk meg. A sorozat kilenc évadot élt meg, eredetileg 1994 és 2003 között futott a CBS-en.

A széria előzményének tekinthető a nyolcvanas évek Highway to Heaven-je, amelyben egyetlen angyalt küldenek a földre. Érdekesség, hogy az angyal itt egy férfi: Michael Landon játszotta, akit a Bonanza, majd A farm, ahol élünk főhőseként kedvelt meg a közönség. Az ő ellenpontja lehet a bibliai nevű Ezekiel Stone, aki az alvilágból tér vissza, hogy elkapja az onnan megszökött veszedelmes bűnözőket - a Pokoli szolgálat című sorozatról van szó, mely egy New York-i zsaru pokoljárását mutatja be. Stone alapvetően tisztességes ember, azért került csak az ördög karmai közé, mert megölte felesége bántalmazóját. Így, amikor 113 őrült gonosztevő megszökik a pokolból, a volt rendőr alkut köt a sátánnal: ha visszaszállítja a bűnözőket, ő maga a mennybe kerülhet.

Kísértetek minden mennyiségben

Hasonló helyzetbe kerül egy 17. századi kalóz is a Disney sorozatában, a Kalóz Jack 100 életé-ben (The 100 Lives of Black Jack Savage): neki 100 ártatlan lelket kell megmentenie ahhoz, hogy ne legyen többé kísértet. A feladatot nehezíti, hogy akárhányszor Jack elhagyja biztonságos kastélyát, onnantól kezdve bármikor elkaphatják őt a pokolból érkezett vadászok - ennek elkerülésében egy jelenkori szélhámos segít neki, akivel Jack rögtön összeismerkedik, amikor az átok folytán a 20. századba kerül.

NBC

Patricia Arquette a Médium-ban

A szellemtémát modernebb és ismertebb sorozatok is körüljárják (a Kalóz Jack 100 életé-t emlékeink szerint vasárnaponként adták, két Disney-rajzfilm között), amelyek nem a komikum vagy a kaland, hanem a dráma felől közelítenek a dologhoz: elég csak például a Médium-ra vagy a Szellemekkel suttogó-ra gondolni, melyek a pár éve divatba jött misztikus sorozatok táborát erősítik. Más kérdés, hogy itt nem a kísértetek, hanem az őket látni-hallani képes médium kerül a történet középpontjába - a feladat viszont ugyanaz, segíteni másokon a kapott tehetséggel, a magunk sajátos eszközeivel.

Az említett sorozatoknak érdekes vetületet ad, hogy az ábrázolt események nagyobb részt a valóságban is megestek (vagy legalábbis ezt állítják róluk), mindkét sorozat tanácsadói igazi médiumok. A Médium esetében a főszereplőt is a tanácsadóról mintázták: Allison Dubois létező személy, aki különleges képességének köszönhetően számos rendőrségi ügyet segített már felgöngyölíteni. A Szellemekkel suttogó főhőse már nem egyetlen személy tévés megfelelője, a történetek viszont két médium (James van Praagh és Mary Ann Winkowski) valós életben megélt kalandjaiból táplálkoznak.

A Haláli hullák előzetese:


A halál utáni élet más formákban is megjelenhet, a komikum fő forrása lehet például, ha a főhős más alakban éled újjá: a férfiből nő vagy éppen kutya válik halála után. A téma a periférián is "lóghat" a sorozatban, nem kell felétlenül a középpontba kerülnie - a Született feleségek epizódjait például egy halott szomszédasszony narrálja (kivéve egy férfiközpontú epizódban, ahol Bree első férje vállalta magára a szerepet), de a Sliders-ben és a Csillagkapu-ban is előfordult már, hogy a csapat egyik tagja meghalt, és egy ideig szellemként segítette társait.