Sliders, Magnum, Szökés: régi és új DVD-k a piacon

Vágólapra másolva!
Idehaza sokan talán már a tévé-előfizetésüket is lemondják, hiszen a kedvenc sorozatok nagy részét már DVD-n is meg lehet venni. A sikerrel futó szériák újabb évadjai mellett pár régi ismerős is feltűnik a polcokon.
Vágólapra másolva!

Amerikában végleg megváltoztak a tévénézési szokások, ugyanis egyre többen mondanak le arról, hogy a televízióban kövessék kedvenc sorozatukat és döntenek amellett, hogy jogszerűen, egy-két dollárért letöltsék és megnézzék az epizódokat, amikor csak akarják. Sőt, sokan vannak úgy vele, hogy szakítva azzal, hogy minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban leülnek a képernyők elé, inkább nyár végén megveszik DVD-n kedvenc sorozataikat és pár délután alatt megtekintik, hogy miért is voltak oda a rajongók az előző kilenc hónap során.

Nem is csoda, hogy a tavalyi évhez képest a főműsoridős tévésorozatok nézettsége majdnem 20 százalékot csökkent, míg ezzel párhuzamosan a letöltések és a DVD-vásárlások volumene tovább növekedett. Nálunk jószerivel az előbbiről nem beszélhetünk, az interneten keresztül nem vehetjük meg az aktuális sorozatok részeit, viszont a hazai DVD-kiadók kínálatát elnézve észrevehető, hogy akik tavaly nem csak felfedezték a sorozatokra éhes közönséget, idén minél jobban ki akarják szolgálni őket.

Ez a kiszolgálás többek között abban is megmutatkozik, hogy nem egy sorozat DVD-verziója kapott extratartalmakat. Amikor elkezdődött a hazai, DVD-re történő sorozatkiadás, a legtöbb sorozat még jó csomagolásban, extrákkal érkezett, azonban pár éve elindult egy trend: a forgalmazó az olcsóbb csomagolásban és tartalom szempontjából is a fapados megoldásban hitt. Ezzel szakított az Intercom, amikor is a Lost - Eltűntek után a Született feleségek 3. évadját is mindenféle pluszanyagokkal dúsítva dobja a piacra. Most sajnálhatjuk, hogy az első két évadhoz nem járt semmi kényeztetés.

Jól felszerelt klinika, fapados börtön

De nem csak a régi, idehaza DVD-n már sikert arató sorozatok részesülnek ilyen jó elbánásban, hiszen a következő hónapokban megjelenő újdonságok közül az Ugly Betty - Címlapsztori, illetve a régóta várt Grace klinika 2. szezonjának kiadása is bőséges extrákkal látja el azokat, akik 7990 forintot kiadnak a tíz játékfilm hosszúságának megfelelő szettért. Az Ugly Betty kiadása egyébként meglepetésként érheti a sorozat gyér rajongótáborát, hiszen az Amerikában nagy sikert arató szériát idehaza olyannyira szégyellte az RTL Klub, hogy - miután a szombat esti időpontjáról vasárnap délutánra pakolta - még a címét is megváltoztatta, hátha úgy bejön.

Cobra 11: itthon nagyon megy

Míg Amerikában meglehetősen visszafogottan teljesített a Prison Break eredeti címen futó Szökés, addig idehaza nagyszerű nézettséget ért el. A rajongóknak meglehetősen sokat kellett hallgatnia az ígérgetéseket, de mindennek már vége, hiszen Michael Scofield és társai börtöndrámájának első évadja végre napvilágot láthatott - sajnos az új trendekkel szembe haladva, extrák nélkül. De ha a kiadás sikert ér el, akkor a folytatás már talán pluszt is tartalmaz majd.

Ugyancsak remek nézettséggel bír nálunk a Cobra 11 című német akciósorozat, melynek egyes, filmhosszúságú részeit már korábban is meg lehetett venni turkálós árakon, azonban mindeddig a teljes évados gyűjtemények hiányoztak az áruházak kínálataiból.

A hírek szerint már nem sokáig, ugyanis a Cobra 11 is jól megérdemelt helyére kerülhet: az első évad 9 és a második évad 6 része egy gyűjteményes kiadásban jelenik meg nemsokára.

Forrás: [origo]
Sliders: sci-fi, sok ötlettel

Hogy ne csak az aktuális sorozatokat emlegessük: 2008 eddig meglehetősen telített volt klasszikus sorozatokkal is, hiszen olyan szériák jelentek meg idehaza az év első felében, mint AzOnedin család, A Guldenburgok öröksége, a Klinika, a Miami Vice, a Miért éppen Alaszka? vagy a Knight Rider. Ezt a sort folytatandó némelyiknek a további évadai is elérhetőek lesznek nemsokára, sőt az ígéretek szerint olyan közönségkedvencek is az áruházak polcaira kerülnek, mint a Magnum, a Kojak vagy a Sliders.

A rétegsorozatnak számító sci-fi műfaja egyébként is rendelkezik egy olyan, idehaza még kiadatlan címmel, mellyel kapcsolatban már majd egy éve hallani ígéreteket, pusmogásokat, de egyelőre a Csillagkapu sorozat még mindig nem kapott zöld jelzést. Szemben az X-akták-kal, amelynek dobozáról a jelenlegi állás szerint 2009-ben végre a rajongók is lehánthatják a csomagolópapírt.

Nagy szerencse, hogy a hazai kiadók nem csak az amerikai sorozatok rajongóira gondolnak, hanem az angolokéra is: az RTL Filmklubnak köszönhetően a BBC Robin Hood-sorozata, a Sherlock Holmes, az MI5 - Titkos szolgálat és a Páran párban után az Igenis, miniszter úr! is megjelenik idehaza, ráadásul meglepően jutányos, 1990 forintos áron. A számos díjat nyert tévésorozat, melyet a maga idejében még Margaret Thatcher is a kedvencének mondott, egy brit szatirikus vígjáték, melyet Antony Jay és Jonathan Lynn talált ki, dolgozott át televízióra. Akárcsak az idén végre DVD-fronton is befejeződő Az elnök emberei, az Igenis, miniszter úr! is a politikai terepet használja fel sorozatkészítésre, csak teszi mindezt humorral.