Megúszhatjuk a színészsztrájkot

Vágólapra másolva!
A színészek szakszervezete (Screen Actors Guild, SAG) csütörtökön tárgyalt a producerekkel az új kollektív szerződésről: megegyezés ugyan nem született, de a sztrájk esélyét igen kicsinek tartják a vezetők.
Vágólapra másolva!

A forgatókönyvírók többhónapos sztrájkja igencsak negatív hatással volt az amerikai sorozatgyártásra: évadok maradtak hirtelen félbe, jóval kevesebb pilot született, és rengeteg embert el is bocsátottak - arról nem is beszélve, hogy az egész cécó körülbelül 1 milliárd dolláros bevételkiesést jelentett a helyi gazdaságnak.

A színészek szerződése június 30-án járt le, és - okulva az írók példájából - már jó előre megkezdték a tárgyalásokat a producereket tömörítő szervezettel, hogy az új megállapodás minél előnyösebb legyen számukra. A lehetséges sztrájkról is beszéltek, a múltkori hatást látva inkább negatív előjellel - Robert De Niro például kifejezetten a munkabeszüntetés ellen hívta fel a színészeket.

A színészek kisebbik szakszervezete, a főként tévé- és rádióriportereket tömörítő AFTRA így már a hét elején elfogadta a stúdiók "utolsó ajánlatát", amely lényegében azokat a jobbításokat tartalmazta, amiket az írók már kiharcoltak maguknak. A szervezet 62,4%-os többséggel megszavazta a szerződéstervezetet, annak ellenére, hogy tagjai között több mint 40 ezren vannak, akik a SAG-hez is tartoznak - márpedig az anyaszervezet hallani sem akart a megállapodásról.

A SAG vezetői csütörtökön ültek le tárgyalni a stúdiók képviselőivel, de végül nem született közöttük konkrét megállapodás: a színészek szeretnék még átrágni az ajánlatot, és a tervek szerint már pénteken újra tárgyalnának. "Szükség van egy új megállapodásra, és ez nem fog megszületni tárgyalások nélkül" - summázta a helyzetet a SAG vezető küldöttje, Doug Allen.

Ezzel utalt arra, amit később ki is mondott: igen csekélynek érzi a sztrájk lehetőségét - egyrészt egy ilyesfajta akcióhoz rendesen elő kellett volna készülni (amit nem tettek meg), másrészt a kollektív munkabeszüntetést 75%-os többséggel kell megszavazni, ami bizonyára nem lenne meg, hisz a tagok közül több mint 40 ezren már elfogadták a szerződést - a SAG pedig mintegy 120 ezer színészt számlál.