A tévésztrájk mindenkinek fájt

Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy sok olyan tévénéző és sorozatokat kedvelő ember van, aki ne hallott volna az amerikai forgatókönyvírók száznapos munkabeszüntetéséről, mely egyaránt kihatott a mozifilmekre és a tévésorozatokra is. Természetesen a nagyobb csapást a sorozatok szenvedték el, nem egy a sztrájknak "köszönheti" közvetve megszűntét, de még a legnépszerűbbek is sokáig meg fogják emlegetni a 2007 novembere és 2008 február között történteket.
Vágólapra másolva!

Annak idején írtunk is a sztrájk áldozatairól, hiszen a stúdiók a bizonytalan helyzetre való tekintettel több újoncsorozatnak is lemondták az epizódmegrendelését, így némelyek kénytelenek voltak beérni a sztrájk előtt leforgatott részekkel, melyek, ha nem hozták a megfelelő nézettséget, akkor nem is kaptak több esélyt. Persze akadtak nagy vesztes veterán sorozatok, mint például az ötödik évadában járó Las Vegas. Ez majdnem egy teljes évadot leforgatott a sztrájk kezdetéig, vagyis november 5-ig, és ez a 19 epizód annak rendje és módja szerint adásba is került, azonban az NBC, hiába a rajongók és az írók rimánkodása az utolsó leadott epizódban nyitva hagyott befejezés miatt, kíméletlenül levette a sorozatot a képernyőről, és megköszönte a színészeknek a többéves tartalmas munkát.

Öröm az ürömben, hogy Gary Scott Thompson megígérte, hogy ha már a csatorna nem engedi neki, hogy leforgasson egy sorozatot lezáró tévéfilmet, akkor következő sorozatában, a Knight Rider-ben szentel egy-két percet az itthon a Viasaton látott Las Vegas lezárásának is.

Csak félig-meddig lehet áldozatnak nevezni némely, már második évadra is berendelt újoncsorozat szereplését (Édes drága titkaink, Pushing Daisies, Life, Chuck), mivel ezeket ugyan megtartották csatornáik. A többi, visszatérő sorozattal ellentétben tavaszra már nem forgattak újabb epizódokat, mivel a stúdiók nem akarták kockáztatni, hogy a hosszú szünet után a nézők ne találjanak vissza szériáikhoz, valamint a felvezető reklámkampányok költségeit is meg tudták spórolni. Anélkül pedig várható volt, hogy főleg egy újonc sorozatnál erőteljesen csökkenni fog a nézettség.

Mint ahogy a legtöbb, a sztrájk után visszatérő sorozatnál csökkent is a nézettség, apadt a nézők lelkesedése - utóbbiak úgy tűnik, hogy más elfoglaltság után néztek inkább. Hol vannak már a "régi, szép idők", amikor egy Helyszínelők majdnem 30 millió nézővel volt Amerika legnézettebb sorozata, vagy amikor a Született feleségek huszon-egynéhány millióval volt a második legnépszerűbb? Egy dolog, hogy a megnőtt DVD-felvevő- és TiVo-használat miatt a 2007/08-as idényre eleve csökkentek átlag 13%-kal a sorozatok nézettségei, erre még a három hónapos sztrájk is rátett egy, rosszabb esetben két lapáttal: elég csak a legfrissebb nézettségi listákat megnézni, ahol ugyan az első helyezettek sorrendje továbbra is változatlan, vagyis a csökkenés majdnem mindenkit ugyanúgy érintett, azonban a nézőszámok beszédesek.

Például az említett Született feleségek a sztrájkot követő első epizódjára 15%-nyi nézőt vesztett és az idei, olykor 21 milliós nézőszáma immáron 16 millió körülire apadt, de nem járt jobban Amerika jelenleg kedvenc sorozata, a Grace klinika, valamint a továbbra is az élbolyban tanyázó Helyszínelők sem: ők is 10-15%-os esést éltek meg, mely folytán nézettségük 17, illetve 16 millióra csökkent.

Az egyik elemző elmélete szerint az efféle nézettségcsökkenés magától értetődő, hiszen jórészt olyan sorozatokról van szó, melyek epizódjai összefüggnek, így a nézők a hosszas hallgatás után elejtett fonalat jóval nehezebben veszik fel, és nyilvánvalóan némelyek már rég elfeledték, hogy mi történt korábban, így nem is bajlódnak vele. Ennek persze ellentmond, hogy a halvány átívelő szállal operáló Helyszínelők vagy akár a Doktor House is ott van a szenvedő alanyok között, pedig ezen sorozatokban krimis jellegüknél fogva könnyebb becsatlakozni.

A Lost nézettsége rendben

Persze az ismert (és állítólag tévesen interpretált) mondás szerint a kivétel erősíti a szabályt. A Lost - Eltűntek aktuális, negyedik évadja ugyanis Amerikában csak a sztrájk után kezdődött, de azonnal felhívta magára a figyelmet, hiszen szinte példa nélküli módon a negyedik évad premierje jóval több nézőt ültetett le a képernyők elé, mint az azzal szorosan összekapcsolódó harmadik évad fináléja. Mindezek után persze a jövevénynézők egy része csendben arrébb szivárgott, de a Lost nem durrogtatta el az összes patronját, hiszen a nyolcadik rész után ismét szünetet kellett tartania a sorozatnak, mert csak annyi rész forgott le belőle a sztrájk előttig - a visszatérés pedig ismét olyan nézettséget hozott, mely a sztrájk előtt utolsó részt felülmúlta.

Persze mindettől még nem kell apokalipszist kiáltani, a 2008/09-es évad elejére lehet, hogy minden ismét a régi lesz, hiszen egész nyáron tudják sorozataikat reklámozni a csatornák, ráadásul nem szabad elfeledkezni a sorozat-DVD bizniszről sem, melyek révén mindenki megnézheti az összes évadot, sőt, a legtöbb országos amerikai csatorna honlapján streamben megtekinthetők a sorozatok legutóbbi epizódjai ingyen és bérmentve.