Fiala: Figyelnek rám, de nem szeretnek

Vágólapra másolva!
A Gfk Hungária legutóbbi felmérése alapján megállapítható, hogy nőtt az ismertsége azon médiaszemélyiségeknek, akik ősszel szerepeltek realityben, de ugyanakkor sokaknak csökkent a kedveltsége. Szőke Andrást, Somát és Oláh Ibolyát húszból tizenkilenc magyar ismeri: de vajon szeretik-e őket?
Vágólapra másolva!

A Gfk Hungária minden hónapban 400 főt kérdez meg médiaszemélyiségek ismertségéről, kedveltségéről, névvel és fotóval. Minden hónapban 80 sztárt mutatnak a megkérdezetteknek, a kutatást CAWI-módszerrel végzi a cég. A paneltagok beszervezése folyamatos, jelenleg bő hétezer aktív tagjuk van. A legutóbbi jelentésből kitűnik, hogy az ősszel a valóságshow-kban szerepelt személyek ismertsége nőtt, népszerűségük viszont a legtöbb esetben csökkent.

Fiala János az egyik, aki a TV2-es szereplés után jelentős növekedést ért el ismertségben. Az [origo] kérdésére, hogy ártott-e jelentősen imázsának a műsor, nemmel felelt. Hogy szeretik-e, az nem nagyon izgatja. Mikor Frei Tamás már Afrikában azzal biztatta, hogy igyekezzen a műsorban maradni, mert otthon sokan szeretik, Fiala azt válaszolta, hogy legfeljebb sokan figyelnek rá, de nem szeretik. Hogy botrányhős lenne, az erős túlzás, szégyen lenne az országra nézve, véli.

"A Calypso rádióban dolgoztam egykoron, úttörője voltam a kereskedelmi rádiózásnak, de ez nem az én érdemem, lehetőség volt a birtokomban akkoriban, mellyel tudtam élni. Volt egy Gallup-felmérés, kétezer embert megkérdeztek, én országosan a negyedik legismertebb rádiós voltam, Havas, Mester Ákos és B. Tóth volt előttem. Később is voltak felmérések arról, hogy az ismertség és szimpátiaindex hogy alakul, így Déri volt a legismertebb és legkedveltebb, én pedig a megosztók közt voltam akkor és ma is."

"Engem a korábban a Heti hetes és a Perpatvar vezetésére is hívtak, de maradtam a Magyar Rádiónál. 2000-ben kezdtem a Kelj fel, Jancsi-t. Nagy rádióban nem lehetne csinálni ilyet. Nyolc év alatt amúgy annyi sebet osztottam ki, hogy tartanak tőlem a szakmabéliek, korábbi sérelmeik előbbre valóknak tűnnek annál, semmint kereskedelmi vagy programszempontokat tartsanak szem előtt. Ez azért is foglalkoztat, mert ezekben a napokban dől ki alólam a Pont FM. Miközben, ha rajtam múlik, nem hagynám abba az interaktív reggeli rádiózást" - mesélte.

Pénzért, az afrikai élményekért vállalta a Sztárok a fejükre estek-et, vagy a könyve népszerűsítése végett? "Nem hinném, hogy a tévézők ezért vennének meg egy regényt. Mielőtt elmentem Afrikába, első volt a listán, utána két hétig volt második - mielőtt a TV2-es show elkezdődött volna! Két nap alatt élre jutott. Azt szerettem volna, hogy ne csak a rádióműsorom hallgatói vegyék. Ami a Sztárok-at illeti, az én honoráriumom a negyede volt annak, amit itthon kerestem volna a rádióval, azaz a pénzügyi szempontok és a társaság sem játszottak szerepet döntésemben. Afrika hozta az elvárásaimat, a velünk utazó emberek nem, Afrika elé tolakodtak - és sajnos Frei Tamás hagyta is ezt. Ő amúgy az országos sztárokhoz hasonlított indulás előtt, mondván, nekem nincs akkora ismertségem. Nos, ez egy cseppet sem bántott" - emlékezett.