Nők, akiktől félni kell

Vágólapra másolva!
Miközben a mozifilmekben egymásnak adják a kilincset a régi és az új, zömében felpumpált férfi akciósztárok, addig a tévében valamiért inkább a nőkre van kereslet. Hiába menti meg a világot Jack Bauer évente, odaadó szorgalommal, megnéznénk, mit reagálna, ha kardot rántana a harcos hercegnő, Xena. Íme öt kemény csaj a tévéből, olyan nők, akik mellett a férfikarakterek legfeljebb kísérők, statiszták lehetnek.
Vágólapra másolva!

Nikita

1997 és 2001 között öt évadon át adta meg a Nikita a férfinézőknek a heti adrenalinadagot, azonban a többi akcióhősnővel ellentétben a Peta Wilson által alakított karakter már rendelkezett bizonyos múlttal, hiszen Luc Besson Nikita címmel Anne Parillaud-val, majd pedig John Badham Bérgyilkosnő címmel Bridget Fondával vitte vászonra a titkos szervezetnek bérgyilkosként dolgozó, ámde ezzel a börtöntől megszabaduló lány történetét.

A filmekkel ellentétben a sorozatbéli Nikita nem bűnöző, ártatlanul vádolják meg, tipikusan csak a rossz helyen volt a rossz időben, s épp ezért a terroristaelhárító ügynökség tévesen van meggyőződve arról, hogy ő a megfelelő ember a titkos küldetések teljesítésére. Mivel a sorozat jóval kevesebb pénzből készült, mint az Alias vagy a 24, ezért a büdzsé által megteremtett határokat az írók a jobban megírt párbeszédekkel és a csavaros történettel próbálták kifeszíteni - sikerrel.

Peta Wilson azonban a Nikita óta legnagyobb sajnálatunkra nem nagyon szerepelt új produkciókban, mindössze két szuperhősös képregény-adaptációban (A szövetség, Superman visszatér) kapott egy-egy kisebb szerepet.

Megvert/megölt férfiak száma: Peta Wilson közel száz epizódban játszott, elbánt sok gonosztevővel.
Legfőbb fegyvere: szépsége, színészi játéka.
Mikor hívjuk őt segítségül? Ha államellenes támadást gyanítunk, ha terrorista attakot szimatolunk.
Ki mellett mutatna jól? A fiatal Sean Connery mellett.
Epizódok száma: 96
IMDb-osztályzat: 7,6/10

------------------------------------------

Xena

1995-ben indult el és hódított hat teljes évadon keresztül Xena, aki az angol keresztségben a Warrior Princess, vagyis a Harcos hercegnő alcímet viselte. A görögök (és egyéb népek) mitológiájára építő, meglehetősen önironikus sorozat az ugyancsak 1995-ös Herkules-sorozat köpönyege alól bújt el, hiszen a készítők úgy gondolták, hogy a közönség egy női hősre is vevő lehet.

A korai Herkules-részekben ezért az akkor még nem nagyon ismert Lucy Lawlessnek írtak egy esetleg saját sorozatba továbbvihető karaktert, Xenát, s a siker nem is maradt el. Az önálló szériában - akárcsak Herkules - kapott maga mellé egy poénokat szállító (szerencsére ugyancsak nőnemű) Sancho Panzát, a duó pedig elindult hódító útjára, hogy csak regékben hallott lényeket kaszaboljon le, és gonosztevők ármánykodásaitól mentsék meg a népet.

A sorozat sikere a meglehetősen lenge öltözetű Xena karaktere mellett jókora kardjának és bármelyik pillanatban elkapható, bumerángszerű körpengéjének is köszönhető volt, mellyel (többek között a remek kaszkadőrstábnak köszönhetően) akár nagyobb hordákkal is el tudott bánni, igen látványosan.


Az új-zélandi születésű Lucy Lawless szerencséjére nem maradt benne a skatulyában, hiszen a Xena óta például elég fontos szerephez jutott a Csillagközi romboló című scifisorozatban, s a hírek szerint a jövő év elején a népszerű leszbikus drámában, az L-ben is játszani fog.

Megvert/megölt férfiak száma: Töméntelen, rengeteg hollywoodi statisztát hányt kardélre, s még csodálkoztak a készítők, hogy nem tolonganak a későbbi évadok során az önként jelentkezők.
Legfőbb fegyvere: csizmatalp és kardél.
Mikor hívjuk őt segítségül? Ha mondabéli igazságtalanság tombol.
Ki mellett mutatna jól? Herkulessel többször is összehozták a lapok.
Epizódok száma: 134
IMDb-osztályzat: 6,8/10

-----------------------------------------------

Sydney - Alias

Az Alias 2001 és 2006 között öt évadon keresztül boldogíthatta a rajongókat - ez volt az a sorozat, mellyel a készítő. J. J. Abrams neve igazán a köztudatba került. Hasonlóan a Lost-hoz, az Alias is egy meglehetősen rejtélyes, részről részre kibomló történettel állt elő, melynek kirakós darabkáit a Jennifer Garner alakította Sydney Bristow próbálta összerakni.

Az iskolai tanulmányai alatt megkeresett és titkosügynökké előlépett Sydney idővel kettős ügynökké válik, hogy egy rossz célokra törekvő szervezetnek tegyen keresztbe, s ezen működése közepette nem válogat az eszközökben. Minden epizódban más és más álruhában és maskarában körbeutazva a világot általában nem csak ésszel, hanem ököllel, pisztollyal, esetleg a kezei közé akadó használati tárgyak nem éppen rendeltetésszerű alkalmazásával rendezi le a konfliktusokat, melyet az életére törők jelentenek.


Jennifer Garner az Alias után mondhatni szakított a tévézéssel, és a mozifilmek fele fordult, többek között komédiázhatott a Hirtelen 30-ban, és a tavalyi Junó-ban családanyát is alakított: ezen foglalkozás jelenleg a való életben is lefoglalja.

Megvert/megölt férfiak száma: Minimális, Sydney nem öl, csak harcképtelenné tesz.
Legfőbb fegyvere: Ami a keze ügyébe kerül.
Mikor hívjuk őt segítségül? A világ megmentésénél kisebb feladatot nem vállal.
Ki mellett mutatna jól? Még két Sidney Bristow mellett.
Epizódok száma: 105
IMDb-osztályzat: 7,8/10