Elveszett istenekre bukkanhatunk

Vágólapra másolva!
Mit gondoltak az ókori egyiptomiak a halálról? Milyen isteneket tiszteltek a maják? Az m2 új ismeretterjesztő sorozatából kiderül.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió kettes csatornáján hétfő este 20.00-kor indul az Elveszett istenek című hatrészes sorozat, amely minden hétköznap egy-egy letűnt vallást mutat be - természetesen olyanokat, melyek egykor virágzó kultúrák részei voltak.

Az első rész így az ókori Egyiptom elfeledett isteneivel foglalkozik, bemutatva azt is, hogy a halál, illetve a halál utáni életbe vetett hit mennyire átszőhette az egyiptomiak mindennapjait. A második epizód a görög hitvilágot veszi górcső alá, hogy aztán a Római Birodalom hasonló istenei is feltűnhessenek a sorozatban.

A továbbiakban időben közelebb, ám földrajzilag messzebb kalandozunk, hisz két indián nép, az inkák és a maják vallásával is megismerkedhetünk. A sorozat záró epizódja (amely jövő hétfőn kerül adásba) újra visszakanyarodik Európába, a keltákat állítja a középpontba.

Az ír ismeretterjesztő sorozat 2005-ben készült, 11 ország 34 helyszínén - a produkció így útifilmnek sem utolsó, a görögökkel foglalkozó részben például az Akropolisz mellett a knósszoszi palotába, a delphoi jósdába és a dél-itáliai Paestum gyarmatra is elvetődhetünk - ráadásul mindezt HD minőségben.