Szabó Győző a Lostban, Görög Zita a Rómában

Vágólapra másolva!
Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha nem egy más nép által felismerhetetlen, furcsa nyelvet beszélnénk, hanem az angolt - beférne-e pár vezető amerikai sorozatba néhány magyar színész, zenész, médiasztár, közszereplő? Mert lássuk be, sokkal érdekesebb lenne kedvenc heti szériánk, ha népünk egy büszkesége vallatná a pszichopata sorozatgyilkost, ha hazánk lánya lenne egy sorozat bombázója.
Vágólapra másolva!

Amerikai sorozatba nem könnyű bekerülnie külföldieknek, még angoloknak, íreknek, ausztráloknak sem. Hugh Laurie, azaz Doktor House ugyan Angliában, Oxfordban született, a Lost-ban Sun Kwont alakító Yunjin Kim Szöulban látta meg a napvilágot, és koreait játszik - de az ő példájuk nem gyakori Hollywoodban: ha japán, kínai karakter kell, akkor gyakrabban nyúlnak az USA-ban született színészhez, mint frissen bevándorolt próbálkozóhoz. A magyar származású Gáti Kati (NCIS, Született feleségek, 24, Vészhelyzet) is többször játszott orosz nőt például, azaz ha Nyinát vagy Natasát kell alakítani, akkor az amerikai casting-stábok sem törik össze mindig magukat eredeti, az adott nyelvet beszélő szereplőért. Most a játék kedvéért behelyezünk pár hazai karaktert ismert, nézett amerikai sorozatba - hátha olvas minket a producer, és kedvet kap a magyar importhoz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Szabó Győző - Lost

Inkább színházban és mozifilmekben találkozunk vele, de azért a tévében is feltűnt sokszor, így a Beugró-ban láttuk a TV2-n, most az MTV-n, korábban pedig a Szeret, nem szeret című komédiában bizonyította, hogy tehetséges ember. Alkata és szakálla miatt azonban nem egy vígjátékba, szituációs komédiába gyömöszölnénk bele, inkább egy szigeten játszódó drámába, egy repülőgép-szerencsétlenség túlélői közé. Alakíthatna olyan szigetlakót, aki évekkel korábban zuhant le egy helikopterrel a furcsa titkokat hordozó, veszélyes földdarabra, így egy epizód végén, a mini-cliffhangerben felbukkanhatna a dzsungel mélyéről, egy nagyobb puskával a kezében, amint határozottan, bátran lép fel, és megmenti Kate-et az aktuális támadástól. Tábortűz mellett egy csókot is válthatnak, nem bánjuk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hegyi Barbara - Született feleségek

Az Életképek színésznője játszott ugyan A szökés-ben is, de ez egy 1997-es film, nem pedig az RTL-en megfelelő nézettséggel futó börtönös sorozat, Michael Scofielddal és rosszarcú barátaival. Mi a kiváló és csinos Hegyi Barbarát mindazonáltal nem a folyton menekülésben lévő, izzadt, de kétségkívül markáns gonosztevők közé tennénk (mert ott gyakran halnak a női szereplők), hanem a Lila Akác közbe, ahol hangban már ott is van - hiszen ő a szinkronja Susan Mayernek. Talán okozna némi gondot, hogy két nő ugyanazon a hangon beszél, ennek ellenére kiválóan alakíthatna egy energikus, sokat szervezkedő, friss szomszédot, aki elcsábít egy-két férjet a környéken. Persze egy hulla, egy kitömött dédi is kell a pincébe, mert arrafelé az ilyesmi dívik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Schell Judit - Office

A Szomszédok-ból, az Életképek-ből és számos filmből (Állítsátok meg Terézanyut, Csak szex és más semmi, Pánik) ismert színésznő persze alkalmas lenne drámai szerepre is, de tökéletesen megállná a helyét egy vígjátékban is. Jóbarátok (2004 óta) nincs, oda bajos lenne leigazolni, mint Joey, Chandler egy szerelmét, ellenben az Office-ban gond nélkül el tudnánk képzelni, bizonyára tudna olyan lökött karaktert is alakítani, hogy az nem tűnne fel nagyon az irodai alkalmazottak közt. A Golden Globe-nyertes The Office 2005-ben indult az USA-ban, a BBC-n (először 2001-ben) vetített angol verzió remake-jeként, itthon a Viasat3 adta. Most ismétlésben azon szerencsések láthatják, akinek bejön az elnőiesedett Viasat testvércsatornája, a férfiasnak szánt TV6.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tóth Gabi - Skins

Jóllehet, közel sem tett le annyit az asztalra, mint az előbbi három színész (nem is fog, mivel énekel), mégis a karaktere illene több sorozatba is. Nem a három évvel ezelőtt látott, Megasztár-ban Pokolgép-dalt előadó fruska, hanem a későbbi kiadás, az emó felé hajló énjével, a fekete cuccokkal, a borzalmas ruhákkal, a Cure-utánérzésével. Persze a komor és sokszor igen nyomasztó Sírhant művek-ben is játszhatott volna egy kisebb szerepet mint valami alkalmazott egy krematóriumban vagy gyászoló barátnő, de a mostanság is látható sorozatok közül talán a Cool tévén futó Skins lenne neki megfelelő. A 2007-ben startolt és szűk két évadot megélt széria kamaszokról szól, akik isznak, szívnak, miközben megpróbálnak minél több szexuális pozíciót kipróbálni, minél több emberrel, függetlenül attól, hogy fiú vagy lány az illető.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Gesztesi Károly - Maffiózók

Sajnos az HBO sikersorozata, minden idők egyik legjobb drámai szériája lezárult már, így meglehetősen nehéz lenne utólag beletenni Gesztesit, de mivel úgyis csak játékról van szó, képzeljük hát oda New Jersey-be, amint Tony Sopranónak megpróbál keresztbe tenni. Carlo néven futna persze, egy olyan tag lehetne, aki eleinte Paulie alá dolgozik egy kisebb behajtócsapattal, majd megpróbál függetlenedni, és egyre merészebb trükkökkel igyekezne átverni a családot. Vizionálunk egy jelentősebb verekedést a bedrogozott Christopher Moltisanti és a kelet-európai keményfiú, Carlo közt (persze Artie Bucco Vesuvio nevű éttermében), majd látjuk is a jelenetet, mikor egy kihalt parkolóházban Tony életére tör magyar hősünk. A végét is látjuk, de az egyfelől szívszorító, másfelől jön a vendetta, és kitépik a nyelvünket, ha fecsegünk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Görög Zita - Róma

A volt modell, korábbi tévés műsorvezető mostanság anyai teendőivel van elfoglalva ugyan, de ez nem gátol meg bennünket abban, hogy természetes szépsége, délies vonásai, latinos kisugárzása miatt mi a Róma című sorozatba biggyesszük. Igaz, a Róma is lezárt sorozat, de ha figyelembe vesszük, hogy kétezer éves a sztori, akkor ez a pár esztendő már igazán nem számít. Zita lehetne bármilyen karakter, úriasszony, rabszolganő, csábító vagy harcos amazon, lehetne Titus Pullo vagy Lucius Vorenus mellett, de akár kavarhatná a szálakat még egy szinttel feljebb is, akár Julius Caesar környékén. A sorozatot sajnos az HBO már lezártnak tekinti, mert hiába imádta a kritika a fondorlatok, fordulatok, ármányságok, korhű jelmezek és korrekt alakítások miatt, annyi pénzt elvitt, hogy gazdaságtalan, sőt, nagy ráfizetés lett volna a harmadik évad. A színvonalból pedig nem akartak engedni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Stohl András - 24

Mikor a Tűzvonalban elrajtolt, akkor Stohl és a producer, Hábermann Jenő jobban unták a 24-hasonlatot, mint maga Jack Bauer a rendre bajba kerülő elnököket és a csibészkedésre mindig kész rosszfiúkat. A sorozat nem statikus képekkel operál, a kamera mozgásban van, ahogy kell (mégiscsak akciósorozatról van szó, nem tavirózsákról vagy lombhullató erdőkről szóló dokumentumfilmről). Az osztott képernyő, amikor egyszerre látni 3-4 kockában, hogy az adott pillanatban ki mit tesz, az a 24-re is jellemző - jóllehet, korábban klipekben és számos filmben is láttunk már hasonló megoldást. Az életszerűre sikeredett, a kritika által kedvelt Tűzvonalban Bordása Bauert nem helyettesítheti ugyan, de valamelyik évadban elnéznénk, amint vállvetve Jackkel harcol a gonosz ellen, háztetőkön ugrál, helikopteren lóg, autós üldözésben vesz részt, illetve egyetlen, jól irányzott ökölcsapással leterít tizennégy álarcos banditát egy mámoros éjjelen, a japán nagykövet rezidenciájának holdfényes kertjében.

Ön szerint melyik magyar médiasztár illene világszerte ismert sorozatba? Melyik a kedvens szériája, kit tenne bele? Írja meg nekünk!