Másfél millió háztartásban indul az új humortévé

Vágólapra másolva!
Október 1-jétől Magyarországon is megkezdi adását a Comedy Central, amely annak idején a South Park-kal vált ismertté, de azóta is számtalanszor megdolgoztatta már a nézők nevetőizmait.
Vágólapra másolva!

Hazudik, aki azt állítja, hogy nincs szükség itthon csak humorral foglalkozó tévére, egy olyan piacon, ahol van csak lakberendezéssel, designnal, kertészettel foglalkozó csatorna, gasztrotévé vagy csak horgászoknak, vadászoknak szóló adó. Megfér tehát, különösen úgy, hogy közvetlen riválisa, a Poén!, jórészt az RTL Klubtól átvett, már-már archív anyagokkal dolgozik, azaz nyomatja bőszen és rendületlenül Győzikét, az Antal Imrével felvett néhány Szeszélyes-t, a Heti hetes-t, a régen látott RTL-es szitkomot, a Limonádé-t, a Gálvölgyi-show-t vagy a Cool tévén már sokszor leadott Gerilla-grill-t, netán a Kontrá-t. A Poén! tehát ismétlőcsatorna, kevés újdonsággal, nyilván nem zokognak otthon keservesen nézők milliói azért, hogy bekerüljön az alapcsomagba.

A nagyobb csatornákon futó, úgynevezett humoros műsorok jelentős része pedig fárad, vagy már el is fáradt egy ideje. Baráti beszélgetésekben gyakran hallani, hogy Fábry már maga is unja gyakran, jóformán megszokásból csinálja, miközben Nacsa évek óta, kínos rendszerességgel veszi elő a már az ATV-ről is eltűnt Friderikusz hangját, mivel ennek utánzása legalább megy neki, Bagi pedig Baló Györgyöt igyekszik parodizálni, talán túl gyakran. Talán az új figurák nem jönnek be, ezért kell mindig a régi, unott, poros, erőltetett poén? Gálvölgyi show-ja a múlt héten simán kikapott nézettségben a TV2-től, talán ez is egyféle nézői reakció.

Egy friss, humoros műsor van pusztán, mely nem keserű, ideges nevetgélést, kínos feszengést vált ki a nézőből, persze a Beugró az, mely a meghökkentő kritikai siker ellenére sem kellett a TV2-nek. Igen ritkán dicsérnek agyba-főbe kereskedelmi tévés műsort ebben az országban, nos, Rudolf Péter és a többiek ennek ellenére sem maradhattak a második legnézettebb hazai tévén, mivel (egy koncepció szerint) a Beugró beolvadt volna valami egész estés műsorfolyamba, megszűnt volna önálló egység lenni. Szerencsére az MTV-vel - és a Comedy Centrallal - Kapitány Iván cége meg tudott egyezni, így az a műsor, mely tisztán és egyszerűen, de szarós-fingós poénok nélkül nevetett, túl tudta élni az első krízist. Improvizálás, szituációs játékok, semmi komplikált: a műsor sikere annak is köszönhető, hogy a négy szereplő egyformán szerethető.

Napi 12 óra? Vicc!

De térjünk a lényegre: a Comedy Central napi tizenkét órányi humort kínál a magyar nézőknek úgy, hogy az azonos tulajdonban lévő VH1-nal osztozik egy sávon: a humorcsatorna így délután kettőtől hajnali kettőig sugároz, a maradék időben a megszokott zenei műsorokat láthatjuk.

Az induláskor már jó másfél millió háztartásban lesz fogható a Comedy Central, ami nagy előrelépés a hasonló profilú adók, a Poén! és az HBO Comedy lefedettségéhez képest. Az új csatorna megjelenése azért is fontos, mert - mint azt Litkai Gergely főszerkesztő megjegyezte - a tavaly főműsoridőben futó produkciók között a száz legnézettebből 41 a komédia műfajába sorolható.

A Comedy Central nem titkolt célja, hogy igényes, ugyanakkor megfelelő nézettséget produkáló műsorokat szállítson minden korosztálynak: a csatorna első sikere, a South Park mellett (mely 2009-től nem is lesz más tévén, csak az új csatorna vetítheti) számíthatunk még a Simpson család-ra és a Family Guy című (szintén) animációs sorozatra, mely az USA-ben már igen kedvelt, valamint a régi, megbízható Mr. Bean-re. Több késő esti talkshow (Jon Stewart vagy Stephen Colbert műsora) is átkerül az Egyesült Államokból.

Forrás: [origo]

Az Amerikában népszerű vígjátéksorozatok közül - amolyan hiánypótlásként - érkezik a How I Met Your Mother, az It's Always Sunny in Philadelphia és az Arrested Development. Mindhárom szériának a nézők javaslatai alapján választottak magyar címet, így ezek Így jártam anyáddal, Felhőtlen Philadelphia és Vissza a gyökerekhez címen kerülnek adásba.

Lesznek magyar műsorok is, az MTV-s Beugró és a TV2-től vásárolt Banánhéj mellett saját gyártású széria is készül, Magyarok az űrben címmel. Ebben rövid jelenetek sorjáznak, tréfás kis történeteket adnak elő a nagyközönség számára még nem ismert humoristák. Mi már láttunk vagy hat szkeccset, három még vicces is volt, ami nem olyan rossz arány ebben a szomorú országban.