Szeretlek is, meg nem is

Vágólapra másolva!
Az elmúlt huszonöt évben nem egy legendás páros kalandjait követhették nyomon a tévénézők. Scully és Moulder az X Aktákból, Lois és Clark a Supermanből, Dr. Brennan és Booth ügynök a Dr. Csontból ismerős. És akkor még nem is beszéltünk a Dempsey és Makepeace vagy a Simlis és a Szende főszereplőiről. Lehet izgulni a képernyők előtt, főhőseink vajon valóban egymás nyakába borulnak-e a következő részben, vagy marad a sokszor nem éppen szigorú, máskor igencsak távolságtartó munkakapcsolat.
Vágólapra másolva!

Az ötlet egyszerű: legyen a sorozatban egy megnyerő külsejű, határozott férfi és csinos, néha kételkedő kolléganője a főszereplője. Legyenek párok a munkában és majdnem azok a magánéletben is. Néha flörtöljenek, máskor vesszenek össze rendesen. A recept így már majdnem teljes volt, már csak a körítés kellett: nem szokványos szakma, sok-sok kaland és megoldandó rejtélyek. Azóta évtizedek múltak el, televíziós trendek jönnek és mennek, de a klasszikus kettes felállás újra és újra előbukkan a kor követelményeinek megfelelő köntösbe bújtatva.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

David és Madelyn (A simlis és a szende)

A sármos, akkor még dús hajú Bruce Willist 1985 nyarán ismerhették meg igazán az amerikai tévénézők David Addison magánnyomozó, vagyis a simlis személyében. Társát, Madelyn Hayest, a szendét a már ismert Cybill Shepherd alakította. Az öt évadot és 66 részt megélt sorozat a Kékhold nyomozó iroda két tulajdonosának kusza munkahelyi és magánéleti őrületéről szól. A rajongók szerint a sorozat egyik legnagyobb vonzereje maga a két főhős közötti kapcsolat átláthatatlansága, a néző ugyanis sosem lehet biztos benne, hogy a nyomozók között mikor alakul ki a tulajdonosi partnerségnél is komolyabb viszony. A Moonlighting A simlis és a szende címmel már a 80-as évek végén látható volt a Magyar Televízióban, ma a Duna tv hetente sugározza.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dempsey és Makepeace

A két nyomozó 1985-ben mutatkozott be a brit csatornákon Michael Brandon és Glynis Barber tolmácsolásában. A történet szerint a belevaló amerikai zsarut amolyan büntetésképpen London egyik elit negyedébe helyezik át a vonzó Makepeace mellé. Dempsey nem leplezi csalódottságát a brit rendőrség munkamódszereivel kapcsolatban, ami Makepeace-t hol taszítja, hol pedig a kelleténél jobban is vonzza. A sorozatból három szezon, összesen 30 rész készült. Magyarországon a nyolcvanas évek végén került először adásba, jelenleg a Story tv szombatonként sugározza.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Lois és Clark (Superman legújabb kalandjai)

Superman 1993-ban jelent meg legújabb kalandjaival az amerikai tévécsatornákon. A képregényen alapuló történet szerint a segítségre szorulók megmentője "civilben" Clark Kent, a Daily Planet nevű napilap újságírója, aki gyengéd érzelmeket táplál kolléganője, a szép Lois Lane iránt. Superman a hétköznapi életben egyáltalán nem "szuper", hanem csetlő-botló, néha szánalmas figura. Lois segítőkésznek mutatkozik, de Clarknak sokáig kell várnia, mire csinos kolléganője legalább annyira megkedveli, mint a hős Supermant. Dean Cain és Teri Hatcher négy évadon és 87 részen keresztül mentette meg a világot. A sorozatot a 90-es évek végétől több magyar csatorna is műsorára tűzte.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Scully és Mulder (X-akták)

A nyomozók után két FBI ügynök jelent meg a képernyőkön keresztül az amerikaiak otthonában 1993-ban. A sorozat szerint Dana Scullyt főnöke az FBI-ban csak X-aktáknak aposztrofált titokzatos és megoldatlan ügyek felderítésével bízza meg. Partnere Fox Mulder, aki őszintén hiszi, hogy a félretett eseteknek van megoldásuk. Scully realitásérzéke és Mulder természetfelettibe vetett hite meglehetős ellentéteket szít a két főszereplő között, ám ez nem akadályozza meg őket abban, hogy a munkakapcsolaton túl valami más is kialakuljon kettejük között. Vagy mégsem? Gillian Anderson és David Duchovny kilenc évadon és 200 részen keresztül szórakoztatta a nézőket. Magyarországon a kilencvenes évek óta láthatók a képernyőn - jelenleg a Cool tv műsorán.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Brennan és Booth (Dr. Csont)

A sikeres kórházsorozatok és a nyomozósztorik ötvözeteként született meg a Bones című amerikai sorozat 2005-ben. Dr. Brennan fiatal antropológusnő, aki tudományos munkája mellett rendszeresen besegít az FBI-nak, ha ismeretlen emberi maradványok azonosításáról, bűnügyek felderítéséről van szó. A munkát Booth ügynök szállítja, aki tisztelettel és csodálattal tekint a Bones (csontok) becenévre hallgató szakértőre. Booth sokkal sűrűbben hallgat érzelmeire, mint a higgadt és távolságtartó Brennan, ezért is tűnhet úgy, hogy néha igencsak célja, hogy előcsalogassa a tudós álarca mögött rejtőzködő nőt. Magyarországon Dr. Csont címmel az első két évad az RTL Klubon volt látható, mostanság a Cool tv sugározza csütörtök este.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tarzan és Jane

A sorozat a klasszikus Tarzan-történet átdolgozására vállalkozott sok kalanddal, rejtéllyel és szenvedélyes szerelmi szállal. A sztori: az erős akaratú New York-i nyomozónő tökéletes rend szerint működő élete egy pillanat alatt felborul, amikor egy rutinügy nyomozati szálai elvezetik Tarzanhoz, John Claytonhoz, aki a természet után, most a nagyváros dzsungelében próbál érvényesülni. Jane ösztönösen vonzódik a nyers erőt sugárzó Tarzanhoz, ám közben meg kell küzdenie saját, városias észérveivel is, így folyamatosan őrlődik, vajon az eszét vagy a szívét kövesse-e. A kanadai-amerikai kalandfilm-sorozat (remake) 2003-ban debütált, Travis Fimmel és Sarah Wayne Callies főszereplésével. A sorozatot az RTL Klub Magyarországon is műsorra tűzte, ám mire a nézők rákattanhattak volna, Tarzan és Jane le is került a képernyőről: összesen nyolc epizód készült, a sorozat a tengerentúlon is megbukott.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Linda és Emődi (Linda)

Az 1984-ben született sorozat főszereplője Veszprémi Linda, aki a gimnázium utolsó évében a fejébe veszi, hogy rendőr lesz, majd önszorgalomból nyomozni kezd. A környezete kevésbé értékeli, és még kevésbé érti, mi történik a karatézó babettás lány körül. Az egyik osztálytárs, Emődi Tomi közben szerelmével ostromolja Lindát, akinek ugyan tetszik a rajongás, de látszólag ügyet sem vet a bugyuta szerelmesleveleket farigcsáló fiúra. Tomi a suli után taxisnak áll, lassan Linda vőlegényévé avanzsál, és mindenhová követi szerelmét, akinek így sokszor még a nyomozásban is segít. A sikítozós karatézó Lindát Görbe Nóra, Tomit Szerednyei Béla alakítja. A 17 epizódból álló sorozatot a retro jegyében újból és újból műsorára tűzi egy-egy csatorna, most szombatonként az m1 vetíti.

---------------------------

Melyik tévés párosnak drukkolt? Kik a kedvencei, kik férnének fel egy ilyen listára? Írja meg nekünk!

Szerepi Hella