A legkirályabb és leghitványabb sulik

Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jén indul az új tanév: ennek kapcsán Springfieldtől Sydneyig összegyűjtöttünk pár olyan általános iskolát és gimnáziumot, melyek csak a tévé képernyőjén léteznek, ám annál szívesebben látogatnánk azokat. A fő szempont természetesen nem az volt, hogy az adott helyen minél több tudást szívhassunk magunkba, hanem hogy jó társaságban vészeljük át az iskolás éveket. Emellett persze bennünk is él még a kellemetlen emlék, amikor nyaralásunkat megszakítva kénytelenek voltunk visszatérni az iskolapadba, így azt is megmondjuk, hogy az adott intézményt miért kerülnénk el nagyon messzire.  
Vágólapra másolva!

South Park-i Általános Iskola

Természetesen a fingós-véres-keresztvízleszedős kultsorozat iskolájáról van szó, ahova Stan, Kyle, Cartman és Kenny negyedikbe járnak. Az intézményben szinte csak az ő osztálytársaikat látni, csak néha tűnnek fel a rettegett hatodikosok vagy Butters kisebb cimborája, Dougie. Az iskolát Victoria igazgatónő vezeti, aki egyébként a Dallas Pamelájának, vagyis Victoria Principalnak a paródiája (erre utal eredeti neve, a principal ugyanis főnököt, igazgatót is jelent) - jellegzetes figurák még a homoszexualitását egy bábura kivetítő Mr. Garrison, illetve az iskola pszichológiai tanácsadója, a nagyfejű Mr. Mackey, aki szinte minden mondatát az "értem?" (későbbi évadokban az "okés?") szóval fejezi be.

South Park Studios

Miért járnánk ide szívesen? Mert - bár a sorozatban mindenféle kisebbség megkapja a magáét - az osztályon belül mintaszerűen működik a tolerancia: az egészséges (?) gyerekek jól együtt tudnak élni a kerekesszékessel (Timmy), az izomsorvadásossal (Jimmy), a magatartási zavarokkal küszködővel (Craig). Az egyetlen színesbőrű srácot, Tokent sem azért szívatják a többiek, mert fekete, hanem mert az ő családja a leggazdagabb a városban. Plusz hol találunk még egy ilyen jó fej konyhásbácsit?

Miért kerülnénk el messzire? Mert baromi kényelmetlen lehet olyan tömötten ülni a tanteremben, mint ahogyan itt látjuk. És hát ki a franc akar több mint tíz éven keresztül negyedikbe járni?

+ + +

Hartley High, Sydney

Az iskola Szívtipró gimi néven ismert a magyar közönség körében. Szerintünk a valaha készült egyik legjobb tinisorozatról van szó, melynek szereplői igazi vagányok: nem elsősorban azért, mert szinte minden őrültségbe belemennek, hanem mert bátran beszélnek olyan súlyos témákról, mint a homoszexualitás, a rasszizmus, az örökbefogadás vagy az alkoholizmus - ráadásul mindezt úgy teszik, hogy közben nem válnak szájbarágóssá vagy ne adj isten, demagóggá. Azt, hogy mégis kiket tisztelhetünk az iskola tanulóiban, nehéz lenne felsorolni, hisz egy-két kivételtől eltekintve a szereplők folyamatosan cserélődtek a hét évad alatt.

Heart Break High

Miért járnánk ide szívesen? Mert az őrült bulizások, szünetben lazulások mellett nagy beszélgetéseket is lehet folytatni, igazi barátokat lehet találni. Ráadásul a diákokat elég szabad szellemben nevelik a tanárok, óra közben nyugodtan ülhetünk például a pad tetején, vagy kedvünkre bekiabálhatunk az előadásba. Sőt úgy tűnik, a szülők sem zaklatják sokat a fiatalokat, hisz azok naphosszat a bárban lógnak vagy épp egy garázsba költöznek, ha úgy tartja kedvük.

Miért kerülnénk el messzire? Mert egy átlagos iskolához képest elég sok a haláleset: a kezdeti főszereplő, Nick egy bunyóba hal bele, barátja, Steve pedig fotózás közben egy szakadékba zuhan. Emellett kiugrási lehetőségünk sem lenne túl sok, már csak a laza oktatási rend és a környék adottságai miatt sem.

+ + +

Capeside High School

Dawson és a haverok járnak ide, következetesen az első évadban kezdik a gimit, a negyedik szezonra pedig le is érettségiznek. A filmrendezői ambíciókat tápláló főhős mellett a diákok közt találjuk legjobb barátját, Joey Pottert is, aki történetesen egy lány, így amint nőnek fel, kapcsolatuk egyre inkább ellentmondásossá válik. Aztán itt van még Jennifer, aki a nagymamájához költözött a kisvárosba, és egyből felkelti Dawson érdeklődését; valamint Pacey, akinek csak a szexen jár az esze, de kortársai nem veszik elég komolyan - annál inkább bejön viszont az iskola tanárnőinek. Érdekesség, hogy a sorozat ötlete a Sikoly-t (és még számos horrort) jegyző Kevin Williamson fejéből pattant ki, aki saját kamaszkorát idézte meg a történettel.

Dawson's Creek

Miért járnánk ide szívesen? Mert akkor egyfolytában Joey Potter közelében lehetnénk. Életreszóló kalandként pedig talán nekünk is sikerülne bevadászni egy negyvenes tanárnőt, aki kész arra, hogy elvegye a szüzességünket.

Miért kerülnénk el messzire? Mert talán egy idő után ráunnánk, hogy mindig ugyanazokat az arcokat látjuk magunk körül - Capeside egy harmincezres kisváros, a szereplők pedig állandóan ugyanazokat a köröket futják.