Zsűrizik Novák, Pély, Presser, Bakács

Vágólapra másolva!
Novák Péter, a kulturpart.hu portál kreatív vezetője elmondása szerint lelkes fiatalok százával töltik fel dalaikat a honlapra. Nem ellen-Megasztár, inkább egy virtuális tér, ahol feltűnhet pár tehetség.
Vágólapra másolva!

A lapok pár héttel ezelőtt az ellen-Megasztár címkét ragasztották a Kultúrpart dalversenyére, mivel a zsűriben igencsak ismerős társaság verődött össze. Pierrot, Pély Barna, Presser Gábor és Novák Péter a Megasztár harmadik menetében az asztal mögött ültek, a mostani ötödik zsűritag, Csényi Kati pedig a TV2 zenés műsorának főszerkesztője volt.

A dalversenyre minden 15 év feletti előadó, zenekar, szerző jelentkezhet egy, de legfeljebb három magyar nyelvű dalával augusztus 3-ig. A szervezők célja, hogy a dalverseny elindításával olyan "virtuális színpad" jöhessen létre, ahol a tehetséges zenészek, együttesek bemutatkozási lehetőséget kapnak, s ezáltal új színekkel gazdagodhat a magyar könnyűzene.

Novák az [origo]-nak elmondta, hogy 350-nél is több szerzemény hallgatható meg már most a honlapon, mindenki maga tölt fel, és kategorizálja a művét. "Mivel előzsűrizés nincs, bárki bármit feltehet, a versenyzőknek el kell fogadniuk, hogy csak azokat véleményezzük, amelyeket akarjuk. 80 ezer meghallgatás fölött vagyunk. Számomra hiteles és izgalmas, az amatőrebb dalokban is megvan az eredendő energia, ami a rockzene őskorában is megjelent. Nem baj, ha nem profi, hiszen a miénk egy tapasztalati szakma. Fontos, hogy legyen érzelmi töltés a dalokban. Nekem meglepetés, hogy mennyien jönnek, mert azt hittem, hogy a mai világban már nincs közösségi hangulat, mindenki csak magával törődik. Nem így van, sorra alakulnak együttesek, sokan zenélnek" - tette hozzá.

Az ötlet Novák elmondása szerint onnan jött, hogy augusztus 11-én a Hajógyári-szigeten lesz a Magyar Dal Napja, melyen már bizonyított, ismert zenészek lépnek fel, ugyanakkor nem akarja a szakma sem, hogy ne legyen utánpótlás. A Kultúrpart dalversenyének győztesét pont ezen az eseményen hirdetik ki, a zenekar vagy énekes a 2009-es bulin pedig kiemelt rangot kap, előadhat a színpadon pár szerzeményt, addig pedig segítik munkáját, ha kér, tanácsokat, stúdióidőt kap.

A honlapon "kell egy pofon?" címmel egy méltatlankodó írás is van, ami arról szól, hogy a produkció szeretné, ha megmaradna a jó hangulat, aminek alapfeltétele, hogy mindenki betartsa a végtelenül egyszerű szabályokat, és ne küldjön különféle furfangos módon sok száz voksot önmagára vagy jó barátjára. "A csalókat figyelmeztettük, volt, akit ki is tettünk. A dolog nem erről szól" - magyarázta Novák. Hogy akkor mégis miről szól? Itt meghallgatható: mi megnéztük, és találtunk is pár remek dalt. Jelenleg a három dobogós nóta, a szavazók szerint: Búcsúzzunk, ennyi, Járom az utam, Elfelejtett szwinges dal.