Szuperszexi szuperhősnők

Vágólapra másolva!
A nyári melegben nemigen vágyhatunk könnyedebb tévés szórakozásra, mint egy szuperhősökről szóló filmre. Még inkább megmozgathatja fantáziánkat, ha a különleges képességekkel rendelkező főhős egy csinos hölgy: bizony, léteznek női szuperhősök is, akiken ugyanúgy feszül a latex, mint férfi társaikon, így alkalomadtán szuperszexik is tudnak lenni. Nézze meg galériánkat is!
Vágólapra másolva!

A női szuperhősök nem igazán ismertek szélesebb körben, annak ellenére, hogy már a kezdetektől fogva ott vannak a férfiak mellett: a szuperhős kategóriája a harmincas évek végén jött létre a képregények világában, az első ismert nő pedig már 1940-ben jelentkezett ebben a közegben.

Ő volt Fantomah, aki az ősi Egyiptomból érkezett a modern korba, hogy aztán más alakot öltve harcoljon a gonosz ellen. Pár hónappal később már az első antihősnő is felbukkant a Fekete Özvegy személyében, akit maga a Sátán küldött a földre.

Az ötvenes évekre aztán divattá vált, hogy a legmenőbb szuperhősöket női formában is megrajzolták, így született például Batwoman, majd Batgirl, illetve Superwoman és Supergirl figurája. A tévések, úgy tűnik, mindkét esetben a fiatalabb generációt részesítették előnyben, hiszen Batgirl és Supergirl idősebb társuknál jóval többször jelent meg a képernyőn.

Batgirl legjobb megjelenítését Yvonne Craig adta 26 epizód erejéig, még a hatvanas évek legendás Batman-sorozatában. A színésznő olyannyira összeforrt a figurával, hogy ezután már csak vendégszerepekben láthattuk, igaz, olyan szériákban, mint a Star Trek, a Kojak vagy a Starsky és Hutch.

Amíg a csinos denevérlány a kilencvenes években több animációs sorozatban is megjelent, addig Batwoman esetében csak egy ilyenről tudunk: ez a Batman: Mystery of the Batwoman, amely ráadásul direkt videóra készült, nemigen láthattuk mozis vagy tévés forgalmazásban.

Supergirl is leginkább rajzfilmen (például az Igazság Ligájá-ban) hódít, bár feltűnt a Superman ifjúkorát elbeszélő Smallville-ben, ahogyan Superwomant is láthattuk a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai-ban.

Az Igazság Ligájába egyébként más szuperhősnők is beletartoznak, például Hawkgirl (akinek szintén van férfi párja) vagy Wonder Woman. Utóbbinak saját sorozata is ment 1975 és 1979 között, ami viszonylag nagy népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban. Az őt alakító Lynda Carter később megjelent a Smallville-ben is, igaz, teljesen más szerepben.

A képregények világából indult a Bionic Woman is, melyből a hetvenes években forgattak sikeres sorozatot. Az NBC tavaly újra elővette a szériát, de a Michelle Ryan (az angolok vezető szappanoperájának, az EastEnders-nek üdvöskéje) főszereplésével készült változat már sem a kritikusok, sem a közönség körében nem vált igazán népszerűvé.

Wonder Woman Online

Lynda Carter a Wonder Woman-ben - több fotó itt!

A Bionic Woman alapsztorija szerint egy átlagos nőből szuperharcost csinálnak, mindenféle beültetett gépek segítségével. Hasonló cipőben jár a nálunk Sötét angyal címen vetített Dark Angel hősnője, Max Guevara is, aki még gyerekkorában szökött meg egy génmanipulációs központból, és "teremtői" azóta próbálják levadászni.

Szintén gyerekként vágott neki egy nehéz küldetésnek Buffy Summers, aki a saját nevével jelzett sorozatban (Buffy, a vámpírok réme) irtja a gonoszokat. A lány tizenöt éves koráig az átlagos tinédzserek életét éli, mígnem egy titokzatos idegen elé nem áll azzal, hogy ő a kiválasztott, vagyis az egyetlen ember a világon, aki képes szembeszállni a vámpírokkal.

Tágabban értelmezve a szuperhősök kategóriáját, ide számíthatunk egy olyan csoportot is, amely - kevés kivételtől eltekintve - csupa hölgyből áll: ők a boszorkányok, akik varázserejükkel nemcsak magukon segítenek, de készek azt bármikor a jó ügy szolgálatába állítani.

NBC

Mindjárt három boszorkánnyal is találkozhatunk a Bűbájos boszorkák című sorozatban, ahol a testvérek megpróbálják mindennapi életüket élni, amellett, hogy olykor démonokkal és egyéb lényekkel kell megküzdeniük. Ugyanígy éldegél a Sabrina, a tinédzser boszorkány címszereplője is, csak épp neki még a kamaszkor gyötrelmeit is ki kell állnia.

A szuperhősnők közül kedvünkre válogathatunk a Wikipedia többszáz karaktert feltüntető listájából, sőt egy angol nyelvű kereső segítségével olyan, kizárólag felnőtteknek szóló honlapra is ellátogathatunk, amely célzottan szexuális tárgyként tekint a szuperhősnőkre.