Boldog születésnapot, Phoebe!

Vágólapra másolva!
Július 30-án ünnepli 45. születésnapját Lisa Kudrow, akit a legtöbben csak a Jóbarátok Phoebejeként ismernek, pedig sok más sorozat és film gazdagítja életművét - igaz, nehéz elfeledni a tízévnyi nevetést, amit barátaival együtt nyújtott nekünk.
Vágólapra másolva!

Pedig Lisa Kudrow-nak eredetileg esze ágában sem volt színésznőnek állni, a biológusi diploma megszerzése után inkább apja nyomdokaiba lépett volna, aki orvos volt, és a fejfájások mibenlétét kutatta.

A migrénnel küszködők számára talán csapás, de nekünk, egyszerű tévénézőknek mindenképp szerencse, hogy Kudrow bátyja jóban volt Jon Lovitzcal (Segítség, felnőttem!; Osztály, vigyázz!), az akkor már ismert komikussal, akinek tanácsára hősnőnk irányt váltott.

Kudrow először a The Groundlings nevű improvizációs csoporthoz csatlakozott, ahol olyanokkal bohóckodhatott együtt, mint Will Ferrell vagy Janeane Garofalo - utóbbi egyébként a Jóbarátok-ban is játszhatott volna, ha annak idején elfogadja a felkínált szerepet, amit aztán egy bizonyos Courteney Cox kapott meg.

A születésnapját ünneplő színésznő életében is akadtak efféle fordulatok, bár ő minden lehetőséget megragadott arra, hogy foglalkoztassák: mozifilmes debütálására például A bűn vonzásában című gyengécske thrillerben került volna sor, de végül az összes jelenetét kivágták a filmből.

Megkapta a Frasier - A dumagép című vígjátéksorozat egyik női főszerepét is, így a pilotot még vele forgatták le - csak ezután döntöttek úgy a producerek, hogy a karakter mégsem illik hozzá, ezért a nagyközönség elé már egy másik színésznővel került a széria.

Kudrow-nak kétségkívül a Jóbarátok hozta meg az áttörést, előtte olyan sorozatok egy-egy epizódjában láthattuk, mint a Cheers című kocsmakomédia vagy a Down-kóros fiúról és családjáról szóló Az élet megy tovább. Érdekesség viszont, hogy a nálunk a Cool TV-n látható Megőrülök érted-ben már 1992-ben eljátszotta Phoebe ikertestvérét, Ursulát - maga Phoebe csak két évvel később jelent meg, az akkor induló Jóbarátok-ban.

A tíz évig futó sorozat azonban olyan hihetetlen népszerűségre tett szert, hogy ma is nehéz megtalálni az utódát a sitcomok között. A széria a színészeknek leginkább anyagi értelemben jelentett kiugrást (hisz azóta egyikük sem ismételte meg az akkori sikert), tekintve, hogy az utolsó két évadban már fejenként és epizódonként egymillió dolláros gázsiért játszottak.

Az itt nyújtott alakításáért Kudrow emellett megkapta az Emmyt, a színészszakszervezet díját és több más elismerést. A színésznőt a Jóbarátok közben/után olyan filmekben láthattuk, mint a Romy és Michelle (melyben barátnőjével együtt a post-it feltalálójának szerepében tetszeleg), a Csak egy kis pánik és folytatása, legújabban pedig a P.S. I Love You.

Forrás: Getty Images

Leghíresebb szerepében

Közben az HBO-n lement A visszatérés is, egy Kudrow által kitalált sorozat, melynek főszerepét is magára vállalta. A történet középpontjában egy jobb napokat látott színésznő áll, aki, hogy kicsit visszatornázza magát a nézők emlékezetébe, elvállal egy realityt - amit a kamera egy az egyben meg is mutat, vagyis az egészből olyasféle áldokumentumfilm kerekedik, mint az Office.

Bár Kudrow talán némileg magáról mintázta főhősét, a valós életben nem csak karrierjével törődik: magánélete kiegyensúlyozott, férje és egy fia van - párjával a hollywoodi pörgéshez képest igen hosszú ideje, tizennégy éve él házasságban, ráadásul úgy, hogy állítólag egészen az esküvőig (31 éves koráig) szűz maradt.