Vágólapra másolva!
Az m2 2008. augusztus 1-jén leállítja az eddigi analóg jeltovábbítást, és átáll a digitális sugárzásra - az EU rendelete szerint legkésőbb 2012-ig a többi tévéadónak is követnie kell példáját.
Vágólapra másolva!

Az MTV kettes csatornája augusztus 1-től átáll a digitális sugárzásra, így az eddigi 4:3 formátum mellett kialakítja a 16:9 (tulajdonképpen szélesvásznú) és a HD (a sokkal jobb kép- és hangminőséget eredményező high definition) változatokat is. Az intézmény már az év elején megkezdte a műszaki feltételek megteremtését, júniusban pedig az ORTT-től is megkapta az engedélyt.

Az augusztus 1-jén kezdődő kísérleti időszak után a HD-tartalmak továbbítását 2008. augusztus 8-ával - a Pekingi Olimpia nyitóünnepségének közvetítésével - kezdi meg az m2. A tévénézők számára ez lényegesen jobb minőséget jelent: a HD-sugárzásnál ugyanis a hagyományoshoz képest kétszer akkora a sorfelbontás, a jelveszteség így sokkal kisebb, ettől pedig életszerűbbé válik a kép.

A HD-adás azonban nem jelenik meg automatikusan az m2 helyén, annak vételéhez speciális HD digitális műholdvevő szükséges, sőt a teljes megjelenítéshez HD-televízió is elengedhetetlen. A jelenleg sima (vagyis nem HD) digitális műholdvevővel rendelkezők számára a 16:9-es képarány adhat új lehetőséget, az analóg műholdvevővel bírók - az analóg jeltovábbítás megszűnése miatt - viszont csak egy digitális vevő beszerzése után tudják élvezni az m2 műsorát.

Azoknak a nézőknek, akik kábeltelevíziós vagy IPTV hálózaton keresztül fogják az m2 műsorát, a mostani formában történő vételhez nem kell tenniük semmit, számukra az átállást elvégzik a szolgáltatók. Az analóg kábeltévét nézők továbbra is a megszokott módon élvezhetik a műsort, a digitális szolgáltatást előfizetőknek pedig lehetőségük lesz az új formátum, a 16:9 vételére is.