Gundel Takács, Hajdú B. - sportriporterek kedveltsége

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben elég sokat hallhatta sportriporterek hangját mindenki, aki tévékészülékkel rendelkezik otthonában. Az [origo] szavazásán egy olyan kommentátor nyert, aki nem is dolgozott az Eb-n, a Gfk Hungária felmérésén pedig egy olyan személy győzött, akinek nem is annyira a sport, mint a vetélkedők hozták meg az országos ismertséget.
Vágólapra másolva!

Megszavaztattuk az [origo] olvasóit a kedvenc sportkommentátorokról. A tizenkettes listán a két legismertebb médiaszemélyiség, Hajdú B. István és Gundel Takács Gábor vetélkedett az első helyért. A 15 524 szavazatból előbbi 5274 voksot (34%), utóbbi pedig 5177-et (33,3%) gyűjtött össze egy hét alatt, azaz szoros volt a verseny az élen. Tőlük jócskán lemaradva csípte meg a képzeletbeli bronzot Faragó Richárd, akire kattintani is hajlandó olvasóink 9,6%-a bökött.

A középmezőnyben ifjabb Knézy Jenő található, 7,6%-kal, de a roppant megosztó személyiségnek számító Horti Gábor is összekapirgált 5,2%-ot. Az EB-t is megjárt Egri Viktor csak 3,9%-ot kapott, de a Somos-ikrekhez képest (akik szintén sok meccset kaptak az Európa-bajnokságon) még ez is jónak számít, ugyanis ők egy százalék alatt ragadtak. Két százalékot jegyzett Léderer Ákos, 1,3-nál leállt Fülöp László, a többiek pedig még egy százalékot sem értek el.

A Gfk Hungária Sztár Monitor felmérésénél azt látjuk, hogy az összes sportriporter közül Gundel Takács a legismertebb, neki nagyrészt a TV2-es szereplések (mint az egy-két éve még igen kedvelt, milliós nézettségű Áll az alku) hozták meg azt az előnyt, amit a többiek nem élveznek, mert olyanok is bólogatnak fotója láttán, neve hallatán, akik a sportról villámgyorsan, szinte riadtan elkapcsolnak. Őt százból 95 megkérdezett ismeri, ifjabb Knézy Jenőt pedig 72 százalék vélte már látni valahol. Hajdú B. István 59, Léderer Ákos 43 százalékos ismertséggel bír. Horti Gábor, Somos Ákos és Somos Zoltán csak 10 százalék körül mozog.

Gundel Takács Gábor a rokonszenvlistán is előkelő helyen tanyázik, mert a válaszadók 34 százalékának kifejezetten szimpatikus, összesen 66 százaléknak pozitív véleménye van róla. Horti Gábor hívei jóval kevesebben vannak, de 20 százalék jelölte őt kedvencnek, és 45 százalék tartja őt pozitív figurának.

A negatív listán a sportkommentátorok közt Léderer Ákos áll legjobban, illetve legrosszabbul, ugyanis az őt legalább valamennyire ismerők 23 százaléka egyáltalán nem kedveli (persze nem emberként, hanem sportműsor közvetítőjeként). Ő a "helyzeti hátrányt" valószínűleg még két évvel ezelőtt, az RTL-es foci vb alatt szedte össze, amikor olyan is előfordult, hogy a himnuszok helyett is reklámot sugárzott a csatorna. Ilyenkor a futballszerető néző, aki már a játékosok bevonulását is szereti nézni, az ellen fordul, aki ott van, akinek a hangját hallja, aki a szpíker - tehát nem az adásrendezőt, főszerkesztőt vagy programigazgatót hibáztatja. Horti Gábort 15 százalék teszi a negatív oldalra, és 7 százalék utálja. Ez persze semmi ahhoz képest, hogy Győzikét 61 százalék, Majkát 33 százalék ki nem állja, igaz, ők nem is közvetítenek meccseket, szerencsére.