Uri Geller utolsó mutatványa

Vágólapra másolva!
A Kiválasztott a magát mentalistának hirdető Uri Geller hazájában, Izraelben indult el Successor címen, és azonnal meghódította újszerű formátumával a közönséget. Az alapvetően mágusos valóságshow azzal robbantott, hogy nem egyszerűen bűvészversenyt mutatott be (nyilvánvalóan bukott volna), hanem egy misztikus körítésbe helyezett mentalistaversenyt, melyet megfejeltek azzal, hogy a győztes Uri Geller utódja lehet.
Vágólapra másolva!

Érdekes módon Uri Geller újrafogalmazta a mentalizmust, hiszen az ő olvasatában az utódjelöltek (sokan bűvészek, akiknek az adás idejére el kellett távolítaniuk a netről a honlapjukat) természetfölötti képességekkel bírnak, és az elme erejével, gondolatátvitellel, gondolatolvasással és egyéb hókuszpókuszokkal mutatják be hatalmukat. Holott a mentalizmus egyáltalán nem képesség, mindössze egy előadói műfaj, éppen úgy, mint a revümágia, a kártyás trükkök vagy az állatos mutatványok - lényege, hogy mutatványokkal parafenomén jelenségek illúzióját keltsék.

Ha nem látnánk a külföldi sikereket, akkor azt hihetnénk, hogy tudjuk, mi az oka a hazai, a vártnál kétségkívül gyengébb nézettségnek. Azt azért áruljuk el, hogy szemérmesen mindig az első adások nézettségére hivatkoznak az Uri Geller-es utódkereső műsorokkal kapcsolatban, azt pedig még egy jólfésült kiscsoportos is tudja, hogy hiába volt majdnem 50 százalékos a show premierjének közönségaránya Németországban, hiába nézte minden második ember Hollandiában, az efféle adatokkal mindössze a kíváncsiságot lehet lemérni, hiszen a siker ott dől el, hogy a további adásokra megmaradtak-e a premier nézői. Németországban például megmaradtak (illetve "csak" 30 százalékkal esett a nézettség), hiszen a sikerre való tekintettel a Pro7 megrendelte az utódkeresés 2. évadját is.

A produkció koncepciója nagyjából ezen a ponton is dől be, hiszen oda a miszticizmus és az ember belegondol, hogy kiféle-miféle ez az Uri Geller, ha minden, a licencét megvevő országban keres egy utódot. Persze az össznépi utódkeresés nem titok, és volt is rá egy mentő ötlete Gellernek: egy alkalommal meghívta a műsor négy kiadásának legjobbjait, hogy egymás között döntsék el, ki szállhat versenybe a valódi utód címéért. Vincent Raven (a német győztes), Angela Funovits (ő az amerikai második volt), Lior Suchard (az izraeli utód) és Aaron Crow (az egyik holland résztvevő) - hiába nyerte a német mentalista a nagydöntőt, a műsor közönségaránya a Pro7-en csak 8,1 százalékos volt.

A fura licenc egyébként sajnos (vagy szerencsére) azt is magával hozta, hogy műsorban bemutatott mutatványokat kvázi Uri Geller utaztatja, így minden országban, egy-két kivételtől eltekintve ugyanazokat a produkciókat látjuk más-más előadásban, és bizony manapság, a harmadik évezredben nem biztos, hogy annyira csábító a nézőnek az egyszer már levedlett előadások felmelegítése. Ráadásul a hazai premierben több bűvész is megbicsaklott. Rögtön az első fellépő, Lui, oda nem figyelése miatt elrontotta mutatványát, mint ahogy a második bemutatkozó is (a közönség már el is felejtette William Rain nevét...) sokat bakizott, s ezek a produkciók a külföldiekkel összevetve gyenge előadásmód miatt nem biztos, hogy marasztalták a nézőket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ami különösen furcsa, elnézve a Kiválasztott eddigi adásait, hogy meglehetősen sokszor kerül elő a tökéletesen ugyanarra a mechanikára épülő orosz rulettes trükközés, ami ugyancsak nem különösebben izgató. Először s talán másodjára még érdekes is, és izgulhatunk, hogy vajon megmarja-e a kígyó, megcsípi-e a skorpió a delikvenst, esetleg Frei Tamást kettévágják-e a fűrésszel vagy a mentalista beletenyerel-e a szögbe, de sokadjára már az sem volt különösebben érdekfeszítő, amikor a sok oroszrulett-hasonmást követően előkerült egy igazi pisztoly (benne vaktölténnyel...), és Breiner Tamás tényleg halántékhoz szorított nagyot durranó fegyverrel adta elő a kunsztot.

Éppen e miatt az ismétlődés, valamint az országonként újra meg újra előforduló produkciók miatt akarva-akaratlanul Uri Gellernek is meg kell hasonulnia önmagával, hiszen elég furcsán veszi ki magát, hogy az általa és segédje által (is) betanított, majd minden verzióban eljátszott, ugyancsak orosz rulett alapokra épülő szögbelövős mutatvány egyikénél (Németországban) felháborodást mímelve felpattant és leállíttatta a mutatványt, majd kivonulással fenyegetőzött. Meglehet, hogy nem bízott a versenyző mentalista képességeiben, de azt láthatjuk, hogy ugyanezt a trükköt (vagy nevezzük mágiának) már Amerikában is előadták Geller szeme láttára, éppúgy, mint Izraelben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hasonlóképpen negatív irányban tolhatta el a műsor megítélését a TV2 jóhiszeműsége miatt az adásokban bemutatott, mobiltelefonnal felvett, Uri Geller okozta parajelenségek felvételei, melyek némelyikéről látszott, hogy manipulált, mint ahogy Geller is megkapta a magáét azon a videómegosztókon látható felvételen, melyen leleplezik az egyik trükkjét az izraeli utódkereső műsorban. Éppen ezért is volt nagyszerű a riposzt, miszerint Geller az egyik Kiválasztott-adásban ki is tért erre, és bemutatta az iránytű elindítását a magyar közönségnek is, a videón látható gyűszűs trükk nélkül.

Ettől függetlenül, legfőképp az Uri Geller által ígért (újabb remek ötlet!) tévénézőket bevonó mutatványok miatt (óraindítás, kanáltánc) a nézőszám nem apadt le különösebben, de nálunk a nézettségi adatok alapján nem okozott akkora hisztériát a műsor, nem aratott elsöprő győzelmet, ami előre is vetítette a baljós véget, minek köszönhetően a legutóbbi adás szinte totális vereséget szenvedett az RTL Klub tévés katasztrófafilmjével, a nem éppen világhírű Szökőár-ral szemben.

Friss: Megvan Uri Geller magyar utódja!