A pokol angyala perli az HBO-t

Vágólapra másolva!
A Hells Angels (Pokol Angyalai) nevű motoros banda egykori feje, Sonny Barger beperelte az HBO-t egy motorosokról szóló sorozat, az 1% miatt.
Vágólapra másolva!

A Pokol Angyalai a legkeményebb motoros bandának számít, de amiatt is ismert, hogy számos hírességgel köthető össze: a csapatról a gonzóújságírás megteremtője, Hunter S. Thompson írt szociográfiát, a tagok pedig a Rolling Stones koncertjén teljesítettek biztonsági szolgálatot.

A csoport és saját maga történetét a Pokol Angyalai főnöke, Sonny Barger is megírta önéletrajzában, amiből a Fox felkérésére Michael Tolkin (Deep Impact, A játékos) készített forgatókönyvet. Barger ennek kapcsán más regényterveit is megosztotta Tolkinnal, és állítása szerint ezek alapján készült az HBO motoros tematikájú pilotja, a 1%.

A vádirat szerint a csatorna nem hajlandó elismerni Barger szerzőségét, és semmiféle engedélyt nem kért, hogy használhassa a nevét, személyiségét, kinézetét. Márpedig a sorozatban mindhárom elem megjelenik: a történet középpontjában egy Death Rangers nevű kemény motoros banda áll, melynek rangidős tagja egyszerűen a főnök, vagyis Chief nevet viseli - ez volt Barger közkeletű neve is annak idején.

A motorosnak állítólag fel is ajánlották a szerepet, de a castingra soha nem került sor. A 1%-ben viszont más karaktereket is mintáztak Barger által ismert személyekről, sőt a történet helyszínei is a motoros vezér ifjúkorát idézik. Barger a perrel azt szeretné elérni, hogy az HBO ne mutathassa be a produkciót, illetve ismerje el a szerzőséget és fizessen neki kártérítést.