Lengyelország felé nyit a Duna TV

Vágólapra másolva!
Március 23-án ünnepeljük a lengyel-magyar barátság napját: ebből az alkalomból a másnap kezdődő héten a Duna Televízió csupa olyan műsort sugároz, amely a lengyel filmművészetbe és kultúrába nyújt betekintést.
Vágólapra másolva!

Ha a lengyel filmművészetre gondolunk, bizonyára sokunknak Roman Polanski vagy Andrzej Wajda jut először eszébe: előbbitől az Oscar-díjas A zongoristá-t, utóbbitól a Menyegző-t és A wilkói kisasszonyok-at láthatjuk a Duna TV lengyel hetén. Emellett két tévépremier is szerepel a játékfilmes kínálatban: a Mindannyian Krisztusok vagyunk egy alkoholproblémákkal küszködő tudós, A mester pedig egy megkeseredett késdobáló történetét mutatja be.

Egy másik neves lengyel filmrendezőről, az 1996-ban elhunyt Krzysztof Kieslowskiról Still Alive címmel láthatunk egy portréfilmet, melyben barátai, ismerősei emlékeznek a Tízparancsolat- és a Három szín-sorozat alkotójára. A lengyel hetet színesíti a Művészetek Palotájában felvett koncert, az Exodus című oratórium is - a mű Wojciech Kilar szerzeménye, aki többek között Polanski és Coppola filmjeihez is írt zenét.

Az Agora című műsorban a lengyel-magyar barátságról és Gomulkáról, a lengyel történelem egyik meghatározó alakjáról lesz szó. Ismeretterjesztő filmek is adásba kerülnek, melyek az 1000 éves Gdanskot és Krakkó magyar emlékeit mutatják be, vagy éppen az orawkai fatemplomot, melyet magyar szentek vigyáznak. A Duna TV-t annak idején II. János Pál pápai áldása indította útjára, így ennek a misének a felvétele is szerepel a lengyel hét programjában.