Az idei tévés évad áldozatai

Vágólapra másolva!
Még közel sincs vége a 2007/08-as tévés évadnak, azonban máris elkezdtek szállingózni a hírek azon sorozatokról, melyekkel nem terveznek tovább a tévécsatornák. A megszüntetés nyilván minden széria "életében" eljön egyszer, a kérdés csak annyi, hogy mikor, illetve hogy a sorozat befejezése mennyire érinti váratlanul a készítőket.
Vágólapra másolva!

Milliók kedvenc sorozatai érhetnek úgy véget, hogy valójában a sztori nem fejeződik be rendesen, mivel hirtelen megszakad a történetmesélés fonala - ellenben azokkal a befejezésekkel, melyeket a készítők a sorozat végzetének tudatában készítenek el. Bár igaz, ami igaz, utóbbi esetben is akadnak meglehetősen ellentmondásos befejezések, elég csak a Maffiózók 6. évadának fináléjára gondolni (mely rövidesen, 12 hónapon belül itthon is képernyőre kerül), ahol is a nézők zöme nem hitte el, hogy véget ért a sorozat, sőt volt, aki azonnal adáshibára gyanakodott, pedig David Chase készítő alaposan megtervezte a befejezést.

Ez az előre elkészített befejezés nem adatott meg az egyik legfrissebb áldozatnak, az NBC Las Vegas című kaszinós sorozatának. Az itthon a Viasaton futó szériát hol krimiként, hol komédiáként emlegették, s az igazság minden bizonnyal e kettő között keresendő, valahol félúton. Annak idején a Las Vegas az NBC egyik húzósorozatának számított, de az évek során csökkent a nézettsége, mely a negyedik évadra érte el a kritikus határt. Hosszas tárgyalások eredményeképp végül az NBC csökkentett költségvetéssel ugyan, de megrendelte a sorozat ötödik évadát, melyből Nikki Cox távozni kényszerült, valamint James Caan is jelezte váltási szándékát, s helyére a készítők Tom Sellecket válogatták be. Azonban a feltámadás így is elmaradt, a sorozat végül 106 résszel ért véget.

A befejezés nem szándékosan alakult így, hiszen az NBC csak az utolsó részek leforgatása után értesítette Gary Scott Thompson készítőt, hogy vége a dalnak. Pedig az írónak az évad hátralévő három epizódjára még voltak tervei, szerette volna lezárni korrekt módon a sorozatot. Így jelen állás szerint, ha az NBC finanszírozza, akkor egy tévére vagy DVD-re készült 90 perces filmmel fogják lezárni a Las Vegas-t - ha ugyan le fogják valaha zárni.

A CBS-nek és a rajongók által feltámasztott Jericho című sorozatnak szerencsére nem kell aggódnia amiatt, hogy nem lesz lezárva a történet, hiszen a készítők ezúttal előrelátóak voltak. A csatorna kérésére a hétrészes második évadnak két befejezést is forgattak, melyek közül az egyikben (siker esetén) előrejelzik, hogy a sorozat merrefele folytatódna a továbbiakban, míg a másikban egy kósza ötlettől vezérelve gyorsan elvarrják a szálakat, és mindenki boldogan él, míg meg nem hal.

Bár még nem született meg a csatorna verdiktje, de elnézve a nézettségi adatokat, melyek még az első évad népszerű(tlen)ségét is alulmúlják, minden bizonnyal a happy endet tartalmazó anyagot kell majd az illetékeseknek előkeresniük a fiók mélyéről, hiszen nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy az itthon a TV2 és az AXN által vetített, apokalipszis utáni világba vezető Jericho elérje a harmadik évadát is.

A kritikus szereti, a nép nem annyira

Ezen két régebbi sorozat mellett még több van veszélyben: a kritikusok kedvencei is, mint a Péntek esti fények (Friday Night Lights), mely egy texasi kisvárosról és annak iskolai amerikaifoci-csapatáról szól. De hiába tart már második évadában, a közönség egyszerűen nem tudott rátalálni, hiába az újságírói hozsanna. A Friday Night Lights második évada a sztrájk miatt csak a 15. részéig jutott el, és ebben a szezonban többre már nem is számíthat. Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy anyacsatornája, az NBC is inkább csak abban gondolkodik, hogy melyik kisebb adónak tudná eladni a sorozatot, hogy az még fennmaradjon egy ideig.