Vágólapra másolva!
Az autizmusról a legtöbben az Esőember-ből szereztek tudomást annak idején, de valószínű, hogy azóta sem bővítették ismereteiket a témában - a hiányt most három dokumentumfilm igyekszik pótolni.
Vágólapra másolva!

Talán a Big Brother egyik szereplője bántó kiszólásának is van némi szerepe abban, hogy most egyszerre három dokumentumfilmet is láthatunk az autizmusról, melyek mindegyike igyekszik lerántani a leplet a misztifikált betegségről. Az autizmust nem afféle csodás képességként mutatják be, hanem inkább arról beszélnek, hogy milyen nehezek a hétköznapjaik az autistáknak, illetve azok családtagjainak.

Az Autism: The Musical-t kedd este mutatják be az HBO-n, és szerdától egy héten keresztül a csatorna internetes oldalán is megnézhetik az érdeklődők. A film - címével ellentétben - nem a téma zenés feldolgozása: azt mutatja be, hogy autista gyerekek miként próbálnak létrehozni egy színdarabot - a megvalósításban természetesen saját betegségük a legnagyobb gát.

Az Autism Every Day-t egy autista fiú édesanyja, Lauren Thierry készítette, aki korábban a CNN riportere volt, csak fia állapota miatt otthagyta állását. Az NBC egykori elnöke javaslatára forgatott film nyolc családról szól, melyek mindegyikének egy autista gyerek is tagja; eleinte a YouTube-on terjedt egy rövidebb verzióban, kibővítve a Sundance-fesztiválon mutatják be. Thierry azért is ragadott kamerát, mert szerinte "az autizmusról nincs információja az embereknek, nincs megfelelően ábrázolva a téma, így mindenki fél tőle".

A DVD-n megjelent Her Name Is Sabine Sandrine Bonnaire francia színésznő (Intim vallomások, Csúcskölykök) rendezése: húgáról szól, aki bátyjuk halála után kezdett agresszíven viselkedni, szociálisan életképtelenné válni. Bonnaire úgy fogalmazott, hogy "az autistáknak ugyanolyan érzései vannak, mint nekünk, csak másképp fejezik ki őket" - ezt próbálta megmutatni filmjében.