American Idol: ugródeszka és illúzió

Vágólapra másolva!
Idehaza a TV2 villantott pár éve a Megasztár-ral, de a közhiedelemmel ellentétben a formátum nem magyar találmány. A show eredetije a Pop Idol című angol műsor volt, mely legnagyobb sikerét az Egyesült Államokban érte el American Idol címen. Megnéztük, mire vitték az amerikai győztesek, és egyáltalán: egy hosszú hónapokig futó tévéshow elég arra, hogy hosszú távra beindítsa valaki karrierjét?
Vágólapra másolva!

A formátum szülőhazájában csak két évadra volt hitelesítve (utána jött a hasonló, csak kissé kibővített tematikájú The X Factor című reality, amely meghódította a nézőket), de a mindenhol hatalmas sikert arató műsor nálunk nem döntött nézettségi rekordokat, és nem tudta letarolni a hazai tévés mezőnyt. A harmadik évad után sokak megrökönyödésére a TV2 parkolópályára is rakta a Megasztár-t, melynek győztesei (Tóth Vera, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdolna) több-kevesebb sikerrel lépkednek előre. Mindhárman, ahogy az várható volt, első albumukkal platinalemezre tettek szert, azonban Tóth Vera csillaga hamar hanyatlott, hiszen második albuma már csak a 30. helyig jutott el, míg két társa duplázni tudott.

Nyilvánvaló, hogy itthon egy Megasztár, egy énekes tehetségkutató győztese nem álmodozhat nemzetközi karrierről, azonban egy angolszász ország legjobbnak választott énekese - a zene nemzetközi nyelve miatt - már jóval nagyobb eséllyel indulhat el a világhír fele vezető úton, nagyobb eséllyel kerül be lemeze és klipje a nemzetközi zenei körforgásba. Vajon sikerült valakinek nemzetközi karriert csinálnia a győztesek közül?

Az angol győzteseket viszonylag hamar lerendezhetjük, egyrészt azért, mert a Pop Idol sosem futott be, mint hatalmas sikerű műsor, másrészt pedig Will Young és Michelle McManus neve idehaza nem biztos, hogy sokaknak ismerősen cseng, bár a videómegosztó oldalakon figyelemmel lehet követni a két fiatal eddig munkásságát.

Az amerikai győztesek már sokkal nagyobb hátszéllel és médiatámogatással indultak, és körülbelül most érkeztünk el addig a pontig, hogy az első American Idol-évad győztese, Kelly Clarkson már nemzetközileg is ismertté vált, sőt legutóbbi albuma már a hazai eladási listákra is felkerült, bár ennek ellenére itthon csak szerény mennyiségben fogyott. Clarkson debütáló albuma, a Thankful a Billboard lista első helyén nyitott, és a többiek szereplésének fényében kifejezetten nagy fegyvertény, hogy a második album, a Breakaway a 3., míg a harmadik lemez, a Because Of You a 2. helyen debütált. Amerikában az első album 2,7 millió példányban kelt el, és erre a majdnem 6 milliós eladásokat produkáló második próbálkozás még rá is tudott licitálni (ráadásul a nemzetközi eladások, az előzőhöz képest megtriplázódtak, 12 milliót vettek meg). Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a nyáron előkelő helyen nyitó harmadik stúdióalbum még nem érte el az egymilliós eladást.


Kelly Clarkson

A második Idol-sorozatot egy férfi nyerte, Ruben Stoddard, aki egyelőre még adós maradt a nemzetközi hírnévvel, és minden bizonnyal nem lesz különösebben ismert az amerikai határokon túl. Mindenesetre Studdard 2003-ban megjelent Soulful című albuma is, ahogy kell, az amerikai lemezeladási listák első helyén landolt, és egymillió nyolcszázezer példányban kelt el. (Ez természetesen még mindig smafu a show 20-30 milliós nézettségéhez képest.) Persze, ahogy az lenne szokott az újdonság ereje halványult a továbbiakban, így két további albuma, az I Need An Angel (2004) és a The Return (2006) 437 ezer és 235 ezer rajongó pénztárcáját nyitotta meg, és az albumeladási listák 20. és 8. helyéig tudtak felkapaszkodni.


Paródia a Simpson-családban

Fantasia Barrino söpörte be a harmadik győzelmet a realityben. A műsor végeztével azonnal neki is állt az első lemez elkészítésének, a Free Yourself című korong pedig 1,8 milliós példányszámot ért el, és az amerikai listák nyolcadik helyén nyitott. Az énekesnő második próbálkozása a Fantasia már csak a 19. helyig jutott el és 508 ezer rajongó díjazta vásárlással. Az esetében sem beszélhetünk nemzetközi karrierről, hiszen két lemezéből mindösszesen 400 ezer fogyott az Egyesült Államokon kívül.