A színészek sztrájkjától tartanak

Vágólapra másolva!
Alig két hete fejeződött be az írósztrájk, de Hollywoodban már a színészek munkabeszüntetésétől tartanak, amely a nyáron lejáró kollektív szerződés miatt robbanhat ki.
Vágólapra másolva!

Számos színész az írókkal együtt vonult utcára a három hónapig tartó sztrájk idején - valószínűleg abban a reményben, hogy ha az íróknak sikerül beváltatniuk követeléseiket, akkor a színészeknek ez már könnyebben fog menni a pár hónap múlva esedékes szerződéskötéskor.

A dolog annyiban bevált, hogy a producerek és stúdiók már most tartanak egy esetleges sztrájktól, pedig a jelenleg érvényes szerződés csak június 30-án fog lejárni: állítólag vannak olyan produkciók, amelyekbe csak azért nem vágtak még bele, mert szeretnék kivárni a júliust, amikor már biztosan akadály nélkül folyhatnak a munkálatok.

A színészek céhe (vagyis a Screen Actors Guild) a maga részéről szeretné megelőzni a sztrájkot, így szándéka szerint már március végén megkezdené a tárgyalásokat a stúdiókkal. A szövetség New York-i tagozata még előrébb jár, akár már holnap belevágna a megbeszélésbe: "Nem látom értelmét, hogy tovább halogassuk. Nagyon fontos kérdésekben kell döntenünk" - fogalmazott a New York-i részleg elnöke, Sam Freed.