Vágólapra másolva!
Százéves a Nyugat: a lap hagyományát, szellemiségét felvállalva filmekkel, dramatizált és szórakoztató műsorokkal emlékezik meg a folyóiratról és szerzőiről a Magyar Televízió.
Vágólapra másolva!

A "Nyugat 100" évad kezdeményezője, a Magyar Televízió a Nyugat hagyományát, szellemiségét felvállalva filmekkel, dramatizált és szórakoztató műsorokkal emlékezik meg a lapról és szerzőiről. Az évad keretében az MTV feleleveníti a folyóirat közönségtalálkozóit, irodalmi esteket és vetélkedőket közvetít, továbbá szórakoztató formában ismerteti meg a nézőket a Nyugat indulásával, a szerzők magánéletével.

Emlékezetes pillanat volt az az 1932-es téli este, amikor a Nyugat szerzői összegyűltek a Zeneakadémián, hogy a huszonötödik évfolyam megjelenését együtt köszöntsék. Ekkor készült a híres "zongorás kép". Az Oktatási és Kulturális Minisztériummal, a Petőfi Irodalmi Múzeummal és a Nemzeti Kulturális Alappal együttműködve ezt az estét idézte meg kedden, a VAM Design Házban a Magyar Televízió. A "Nyugat 100" emlékév nyitóeseményén Lator László, Esterházy Péter, Jordán Tamás és Spiró György tolmácsolták Babits és Móricz gondolatait, Nádas Péter olvasta fel a zongorás kép ihlette Ottlik-írást a ház udvarán, a termekben pedig mai írók és költők idézték fel az 1932-es est szövegeit. A Nyugat 100 est felvételét a Magyar Kultúra Napján, január 22-én 21.10-től vetíti az M1.

E hónap végén indul a Fogadj örökbe! című sorozat: az elsőként január 28-án, 22.50-től az M1-en látható műsorban kortárs magyar szerzők választanak és "fogadnak örökbe" valakit a Nyugat írói és költői közül. A két, rendszerint külön generációt képviselő szerző a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezett találkozókon indokolja választását. Az esteket Lévai Balázs vezeti; a beszélgetésekből és ismeretterjesztő bejátszásokból szerkesztett adásokat minden hónap utolsó hétfőjén vetíti a televízió. Az első részben Kovács András Ferenc költő és Térey János költő-drámaíró beszélgetnek választottjukról, Ady Endréről.

Februárban mutatja be az M1 a Nyugat mesék című sorozatot: a hétfő esténként vetített kisfilmekből a Nyugat indulását és szerzőinek magánéletét ismerhetik meg a nézők. Az első részből kiderül, ki fedezte az indulás költségeit, a második epizódban a legvonzóbb nyugatost választják ki mai hölgyek, a további adásokban pedig a szerzők szerelmeiről vagy étkezési szokásairól tudhatnak meg részleteket.

Márciustól közvetíti a M2 a VAM Design Centerben szervezett nyugatos műveltségi vetélkedőket: a vasárnap esténként sugárzott irodalmi kvízműsorok résztvevői mai irodalmárok, írók és színművészek játékos formában adnak majd képet a Nyugat koráról és szerzőiről. Február közepétől a vetélkedő indulásáig Csáth Géza írásaiból készült filmadaptációkat vetít vasárnap koraesténként az M2: a Horváték, A varázsló álma és A Janika című tévéfilmeket